Yeni nesil tedarik zincirlerinin gelşimi: Yeşil tedarik zinciri
Development of new generation supply chains: Green supply chain
- Tez No: 702460
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, tedarik zinciri, tedarik zinciri yönetimi, yeşil tedarik zinciri, Sustainability, supply chain, supply chain management, green supply chain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tez çalışmasında tedarik zinciri ve tedarik zinciri yönetimi kavramlarından bahsedilmekle, tedarik zinciri yönetimindeki uygulamalar incelenmiştir. Bunun yanı sıra, işlem maliyeti analizi, kanal koordinasyonu, ağ perspektifi, malzeme lojistik yönetimi, malzeme ihtiyaç planlaması vb. farklı tedarik zinciri yönetim yöntemleri de gösterilmekten çekinilmemiştir. Tez çalışmasında yeni nesil tedarik zinciri kavramına değinilmekte ve yeni nesil tedarik zincirinin özelliklerinden bahsedilmiştir. Aynı zamanda tedarik zinciri 4.0`ın özellikleri, bileşenleri ve etkileri detaylı bir şekilde gösterilmiştir. Ayrıca sürdürülebilir tedarik zinciri incelenmekle, onun etkileri ve sürdürülebilir envanter işlenmiştir. Tez çalışmasında yeşil satın alma, yeşil üretim, geri dönüşüm, yeniden üretim, yeniden kullanım, eko-tasarım, yeşil lojistik gibi yeşil tedarik zinciri kavramının bileşenleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra, çevre kirliliğinin azaltılması, geri kazanım, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kalkınma gibi yeşil tedarik zincirinin amaçlarından bahsedilmiştir. Ayrıca dünyada ve Türkiye`de yeşil tedarik zinciri uygulamalarına da yer verilmekte ve yeşil tedarik zinciri uygulamalarının önündeki engellerden detaylı bir şekilde bahsedilmektedir. Çalışmada daha verimli sonuçlar elde edilmesi amacıyla tümdengelimci nitel yaklaşım benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, the concepts of supply chain and supply chain management are mentioned, and the applications in supply chain management are examined. Besides, it can be used for transaction cost analysis, channel coordination, network perspective, material logistics management, material requirements planning, etc. different supply chain management methods are shown. In the thesis, the concept of new generation supply chain is mentioned and the features of the new generation supply chain are mentioned. At the same time, the features, components and effects of supply chain 4.0 are shown in detail. In addition, the sustainable supply chain is examined, its effects and sustainable inventory are processed. In the thesis, the components of the concept of green supply chain such as green purchasing, green production, recycling, remanufacturing, reuse, eco-design, green logistics are examined. In addition, the objectives of the green supply chain such as reducing environmental pollution, recycling, protecting natural resources and sustainable development are mentioned. In addition, green supply chain practices in the world and in Turkey are also included and the obstacles to green supply chain practices are mentioned in detail. In the study, a deductive qualitative approach was adopted in order to obtain more efficient results.