Demografik fırsat penceresi açısından Türkiye'nin nüfus politikaları ve nüfuslanma süreci
Population policies and population process of Turkey in terms of demographic window of opportunity
- Tez No: 702466
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Demografi, Geography, Demography
- Anahtar Kelimeler: Demografik Geçiş Süreci, Demografik Fırsat Penceresi, Nüfus Coğrafyası, Demografi, Türkiye, Demographic Transition Process, Demographic Window of Opportunity, Population Geography, Demography, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Türkiye'deki demografik geçişin incelendiği bu çalışmada, demografik fırsat penceresinin üçüncü aşamada açıldığı belirlenmiştir. Türkiye, 1985-2015 döneminde demografik geçişin üçüncü aşamasını yaşamıştır. Ülke, fırsat penceresinin açılması için gereken %30 genç nüfus sınırına ancak 2000 yılında düşmüştür. %50'lik genel bağımlılık oranına ise 2010'da ulaşmıştır. Her iki tarih de geçişin üçüncü aşamasına tekabül eder. Bu çalışma demografik geçiş süreci ve demografik fırsat penceresine coğrafi bir yaklaşım getirmiştir. Zira dünya nüfusu bölgelere göre ele alınmış, Türkiye nüfusu ise bölge ve illere göre analiz edilmiştir. Bu analizle fırsat penceresi döneminin bölge ve illere göre farklı tarihlerde açıldığı ortaya konulmuştur. Dahası aynı pencerenin bazı illerde hiç açılmadığı, bazı illerde ise kapanmaya başladığı saptanmıştır. Sözü geçen durum ArcGIS 10 programıyla haritalandırılmıştır. Çalışmanın temel bulguları arasında demografik geçişin ülkenin batısı ve doğusundaki bölgelerde farklı geliştiği hususu vardır. Bu nedenle fırsat penceresi dönemi de bölge ve illere göre değişkendir. Fırsat penceresinin varlığı ekonomik büyüme için yeterli değildir. Bu dönemde işgücü arzı artar. Artan işgücü istihdam edilmezse süreç demografik kriz penceresine evrilebilir. Bunun yaşanmaması için; demografik, jeopolitik ve sosyoekonomik faktörlerin birlikte değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca devletçi yahut kamucu teşebbüslerin tamamen devre dışı bırakılmaması (bypass edilmemesi) da önemlidir. Bu çalışmada Türkiye'de uygulanan nüfus, ekonomi ve istihdam politikaları; tarihi coğrafya, ekonomik coğrafya ve nüfus coğrafyası bağlamında ele alınmıştır. Sonuçta demografik fırsat penceresinin verimli kullanılamadığı, nüfus artışına yönelik politikaların sonuç vermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is specified in this study that the demographic window of opportunity opened in the third stage of the demographic transition in Turkey. Turkey has experienced the third stage of demographic transition during the period of 1985-2015. It was not until 2000 that the ratio of young population has dropped to below 30% in Turkey. The general dependency rate of 50% was reached in 2010. Both dates correspond to the third stage of the transition. This study brings a geographic approach to the process of demographic transition and the demographic window of opportunity owing to the consideration of world's population by regions, and the analysis of the population in Turkey by region and provinces. By this means, it is revealed in this study that the window of opportunity period opens on different dates in the regions and the provinces. Furthermore, it is determined that while the same window has never opened in some provinces, it has started closing in some others. This situation has been mapped using the ArcGIS 10 method. Among the main findings of the study is that the demographic transition develops differently in the western and eastern regions of the country. Therefore, the window of opportunity period in the regions and provinces is also variable. The occurrence of a window of opportunity is not sufficient for economic growth. The supply of labor increases during this period. Unless the increased labour force is employed, the process can evolve into a demographic window of crisis. For this not to happen; demographic, geopolitical and socioeconomic factors should be evaluated together. It is also important that statist enterprises are not completely bypassed. In this study, population, economic and employment carried out in Turkey are analyzed in the context of historical geography, economic geography and population geography. As a result, it is found that the demographic window of opportunity has not been used efficiently and that the policies aimed at population growth has not produced results so far.