A postcolonial feminist critique: 'Double colonization' in Wide Sargasso Sea and The Color Purple
Sömürge sonrası feminist eleştiri: Wide Sargasso Sea ve The Color Purple adlı eserlerde 'Çift sömürgecilik'
  1. Tez No: 702471
  2. Yazar: KÜBRA ARICAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KANTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çifte Sömürü, Baskı, Kadın, Sömürü Öznesi, Sömürge Sonrası Feminist Teori, Double Colonization, Oppression, Gender, Colonial Subject, Postcolonial Feminist Theory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Jean Rhys'in Wide Sargasso Sea (1966) ve Alice Walker'ın The Color Purple (1982) adlı eserleri daha iyi bir yaşam umuduyla bir erkekle evlenen kadınların yaşamlarındaki değişimleri anlatan dikkat çekici çağdaş romanlardan ikisidir. Ancak, her iki adam da kadınların beklentilerini karşılayamaz. Bu tezin ana odak noktası, Wide Sargasso Sea'deki ana karakter Antoinette/ Bertha ile The Color Purple'daki ana karakter Celie'yi ilk kez Kirsten Holst Petersen ve Anna Rutherfold tarafından ortaya atılan, sömürge sonrası feminist bir kavram olan ve kadınların çağlar boyunca hem sömürgecilik hem de ataerkillik tarafından ezildiğine dikkat çeken“çifte sömürü”nün kurbanları olarak karşılaştırmaktır. İki roman da oldukça yakın zamanlarda yayınlanmış olsa da Wide Sargasso Sea 19. yüzyılı temsil ederken, The Color Purple 20. yüzyılda benzer sömürü ile karşı karşıya olan kadınları anlatır. Bu romanların karşılaştırmalı incelemesi, kadınların maruz kaldığı baskı biçimlerine katkıda bulunan bazı tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel değişim ve gelişmeleri analiz etmemize olanak sağlayacaktır. Analiz ettiğimiz her iki ana karakter de marjinalleştirilmekte ve çifte sömürüye uğratılmaktadır, yani aynı anda hem sömürge özneleri hem de kadın olarak ezilmektedir. Bu karakterlerin zorunlu ve riskli eş seçimleri, trajik sonlarla noktalanan evliliklere yol açtığı ve hayatlarının farklı dönüm noktalarında silinmez izler bıraktığı için bu tezde özellikle dikkate alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Wide Sargasso Sea (1966) by Jean Rhys and The Color Purple (1982) by Alice Walker are two of the remarkable contemporary novels that illustrate the vicissitudes of life for two women who see marriage as the means to achieve a better life. However, the husbands they choose for marriage fail to meet their expectations in the end. The principal focus of this thesis is to compare the main characters Antoinette/Bertha in Wide Sargasso Sea and Celie in The Color Purple as victims of“double colonization,”which is a postcolonial feminist phrase first coined by Kirsten Holst Peterson and Anna Rutherfold, who point out that women have been oppressed both by colonialism and patriarchy throughout the ages. Although the two novels were published quite close in time, Wide Sargasso Sea represents the 19th century, whereas The Color Purple depicts the 20th century contexts for similar forms of colonization for the women involved. A comparative study of these novels reveals some of the historical, political, social, and cultural changes and developments that contribute to the ways of oppression to which women are subjected in recent history. Both of the protagonists we analyze are marginalized and doubly colonized, namely they are oppressed as colonial subjects and as women simultaneously. Their somewhat compulsive and risky choices in husbands culminate in tragic married lives which will be taken into account in this thesis as they leave indelible marks in their lives at different crossroads in time.