State-building process in South Sudan
Güney Sudan'da devlet inşa süreci
- Tez No: 702509
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN SEZGİ DURGUN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Devlet İnşası, Yolsuzluk, Kötü yönetim, Başarısız Devlet, State Building, Corruption, Bad governance, Fragile State, Failed State
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu Tez, Güney Sudan'ın devlet inşasında karşılaştığı aksaklıklara ve zorluklara odaklanıyor. Tez, yolsuzluk ve kötü yönetimin Güney Sudan'ın ulus inşa sürecini rayından çıkardığını araştırıyor ve sonuca varıyor. Tez, ortaya konulan konuları kesin ve metodik bir şekilde bilgilendirmek, açıklamak ve tartışmak için birbiriyle bağlantılı dört bölümden oluşmaktadır. Tez, Güney Sudan'ın oluşumuna genel bir bakış sunmaktadır. Çeşitli literatürlerin karşılaştırmalı analizi yoluyla, Güney Sudan'ın Sudan'dan nasıl ayrıldığını gösteriyor. Öte yandan, Sudan'da uzayan İç Savaşı çevreleyen tarihi vurgulanmaktadır. Son olarak, Güney Sudan'ın sorununu birkaç iç savaşla ilişkilendiriyor. Ek olarak, tez devlet inşası, yönetişim ve yolsuzluk gibi çeşitli anahtar kelimeleri tanımlar. Aynı zamanda kötü ve iyi yönetişim arasında ayrım yapar. Kenya ve Güney Sudan'daki yönetişimin kısa bir karşılaştırmalı analizine de değinilmiştir. Buna göre, tez, zayıf yönetişimin yönlerini ve bunların Güney Sudan'da devlet inşasını nasıl felce uğrattığını vurgulamaktadır. Son olarak, Güney Sudan'da Devlet inşasının nasıl iyileştirileceğine dair tavsiyelerde bulunmanın yanı sıra ileriye dönük bir yol ortaya koyarak sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis is focused on the pressures and challenges facing South Sudan in its state-building. The paper investigates and concludes that corruption and bad governance have derailed the nation-building process of South Sudan. The thesis comprises four chapters that are linked to each other to inform, describe and discuss the issues raised precisely and in a methodical way. The thesis provides a general overview of the formation of South Sudan. Through comparative analysis of various literatures it shows how Sudan ceded its territory to South Sudan. On the other hand, the paper highlights the history surrounding the protracted Civil War in Sudan. Further, it shows how breaking off, secession, and independence of South Sudan happened. Finally, it links South Sudan's trouble to the several civil wars. Additionally, the paper defines various key words such as state-building, governance and corruption. It also differentiates between bad and good governance. A brief comparative analysis of governance in Kenya and South Sudan is also touched on. Accordingly, the thesis highlights the aspects of poor governance and how they have crippled state-building in South Sudan. Lastly the paper concludes by laying out a way forward as well as giving recommendations on how to improve State-building in South Sudan.