Ortaokul hücre ve bölünmeler ünitesinin öğretiminde artırılmış gerçeklikle zenginleştirilmiş probleme dayalı öğrenme yönteminin etkililiğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of problem based learning method of enhanced with augmented reality in the teaching of cell and divisions subject
  1. Tez No: 702513
  2. Yazar: FARUK ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, probleme dayalı öğrenme, fen bilimleri, hücre ve bölünmeler, karar verme, yansıtıcı düşünme, augmented reality, problem-based learning, science, cells and divisions, decision making, reflective thinking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı,“Hücre ve Bölünmeler”ünitesinde, artırılmış gerçeklik (AG) teknolojisi ile desteklenen PDÖ yönteminin (Deney-1), sadece PDÖ yönteminin (Deney-2) ve MEB tarafından önerilerek hâlihazırda kullanılan öğretim yönteminin (Kontrol), 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerilerine, karar verme becerilerine ve akademik başarı açısından kalıcılık düzeylerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmada karma yöntemlerden iç içe gömülü karma desen kullanılmıştır. Araştırmada iki deney ve bir kontrol grubu vardır. Deney-1 grubunda AG ile desteklenen PDÖ, Deney-2 grubunda PDÖ ve Kontrol grubunda MEB'in önerdiği hâlihazırdaki öğretim yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 7. sınıfta öğrenim gören Deney-1 grubunda 30, Deney-2 grubunda 31 ve Kontrol grubunda 31 olmak üzere toplam 92 öğrenci oluşturmuştur. Veriler akademik başarı testi, problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme ölçeği, karar verme becerileri ölçeği, günlük ve görüşme formlarıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde tek yönlü ANOVA ve bağımlı gruplar t-testi, nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Akademik başarı, problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisi ve karar verme becerisi açısından Deney-1 grubu, Deney-2 ve Kontrol grubuna, Deney-2 grubu da Kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde etmiştir. Akademik başarı açısından kalıcılık ve akademik başarı son test puanları arasında Deney-1 grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşmazken Deney-2 ve Kontrol gruplarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşmuştur. Sonuç: AG teknolojisi ile desteklenen PDÖ yönteminin 7. sınıf fen bilimleri dersinde öğrencilerin akademik başarılarını, problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme ve karar verme becerilerini geliştirme ile akademik başarı bakımından kalıcılığı sağlama açısından tek başına PDÖ yöntemi ve MEB'in önerdiği hâlihazırdaki öğretim yönteminden daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to investigate the effects of the problem based learning (PBL) method supported by augmented reality (AR) technology (Experiment-1), only the PBL method (Experiment-2) and the currently used teaching method (Control) recommended by the Ministry of National Education in the“Cells and Divisions”unit, on the academic achievement, reflective thinking skills for problem solving, decision-making skills and permanence levels of 7th grade students. Method: Embedded mixed design was used in the research. There were two experimental groups and a control group in the study. PBL method supported by AR was used in the Experiment-1 group, PBL method was used in the Experiment-2 group, and the current curriculum of the Ministry of National Education was used in the Control group. The sample of the study consisted of a total of 92 students, 30 in the Experiment-1 group, 31 in the Experimental-2 group, and 31 in the Control group, studying in the 7th grade of secondary school. In the study, data were collected with academic achievement test, reflective thinking scale for problem solving, decision-making skills scale, diary, and interview forms. While one-way ANOVA and dependent groups t-test were used in the analysis of quantitative data, content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: In terms of academic success, reflective thinking skills for problem solving and decision-making skills, the Experiment-1 group achieved statistically significant results compared to the Experiment-2 and Control groups, and the Experiment-2 group compared to the Control group. While there was no statistically significant difference between the permanence and academic achievement post-test scores in terms of academic achievement in the Experiment-1 group, there was a statistically significant difference in the Experiment-2 and Control groups. Result: It has been seen the PBL supported by AR technology is more effective than the PBL alone and the current teaching method recommended by the Ministry of National Education in terms of improving students' academic achievement, reflective thinking skills for problem solving, and decision-making skills in the 7th grade science course, as well as ensuring permanence in terms of academic success.