Kadın suçluluğunun toplumsal cinsiyet bağlamında incelenmesi
The evaluation of gender context in female criminality
  1. Tez No: 702512
  2. Yazar: EVRİM ESKİÇORAPÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE ERCİYES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Female Criminality, gender, social work, feminist social work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kadınlar arasında suç işleme davranışı, erkeklere oranla daha düşük seviyede görülmektedir. Bu durum dünyada ve ülkemizdeki kadın suçluluğunun durumu açısından da geçerlidir. Ancak son yıllardaki istatistiksel verilere göre kadın suçluluğundaki artış oranının erkek suçluğundaki artış oranından fazla olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, bu artışın nedeni toplumsal etkenlerle birlikte ele alınarak, toplumsal cinsiyet rollerinin kadın suçluluğuna nasıl yön verdiği ve suç işlemiş kadınlara yönelik sosyal hizmet uygulamaları incelenecektir. Çalışmanın amacının daha iyi anlaşılması için suç, toplumsal cinsiyet, kadın suçluluğu, sosyal hizmet ve feminist kuram gibi konular ele alınmıştır. Çalışmada Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün yayınlamış olduğu güncel istatiksel veriler kullanılarak konuya ilişkin literatür taraması yapılmış, kadın suçluluğunun gözlendiği alana dair gözlemlere de yer verilmiştir. Araştırmanın verilerine ulaşırken nitel yöntem kullanılmıştır. 2021 yılında tahliye olduktan sonra Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde yasal sürecini devam ettiren 20 kadın yükümlüye uygulanan bilgi formu nitel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışmada kadın suçluluğunun önlenmesi için kadının statüsünün toplumsal düzeyde arttırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu çalışmada, Türkiye'deki kadın suçluluğunun genel görünümüne değinilerek kadınların işlediği suç türlerine ve işleme şekillerine göre bazı ortak özellikleri olduğu görülmüştür. Çalışmanın nihai hedeflerinden olan feminist sosyal hizmet bakış açısıyla kadın suçluluğunun önlenmesi ve çeşitli dinamiklerle kadınların güçlendirilmesinin, feminist sosyal hizmet uygulamalarının kapsamlı ve etkin hale getirilmesiyle mümkün olacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelime: Kadın Suçluluğu, toplumsal cinsiyet, sosyal hizmet, feminist sosyal hizmet.
Özet (Çeviri)
Criminal behavior among women is seen at a lower level compared to men. This situation is also valid in terms of the numbers of female offenders in the world and in Turkey. However, according to the statistical data of recent years, it has been determined that the rate of increase in the number of female offenders is higher than the rate of increase in the number of male offenders. In this study, the reasons for this increase will be analysed looking at social factors and gender roles' effect on female offenders and evaluating social work practices for women who have committed crimes. In order to better understand the purpose of the study, topics such as crime, gender, female offenders, social work and feminist theory are explained. In the study, current data published by the General Directorate of Prisons was used. Along with the literature review on the subject, the researcher also included her own observations. The study uses a qualitative research method. A structured interview form was given to 20 women offenders after their release and while continuing their legal process at the Directorate of Probation Office (Denetimli Serbetlik Müdürlüğü). The study revelaed that to prevent women criminality the status of women should be increased in the society. Also in this study, a general view of women criminality in Turkey was presented and some commonality in types of offenses and the way they were committed was observed. One of the final goals of this study, is to assess the role feminist social work can play in crime prevention among women and empowering women, having a more comprehensive and effective feminist social work practice in the field.