Geleneksel Çuvaş dininin terminolojisi üzerine bir inceleme
A review on the terminology of traditional Chuvash religion
- Tez No: 702532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT HÜNERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Çuvaş Dini, Çuvaşça, Geleneksel Din, Dini İnanışlar, Çuvaş Halk İnanışları, Traditional Chuvash Religion, Chuvash Language, Traditional Religion, Religious Beliefs, Chuvash Folk Beliefs
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Orta İdil / Volga bölgesinde yaşayan Çuvaşlar hem yaşadıkları coğrafya hem de dâhil oldukları din açısından her zaman araştırmacıların ilgi odağı olmuştur. Ayrıca Eski Batı Türkçesinin (l/r dilinin) günümüzdeki tek temsilcileri olmaları, kültürel ve dilsel açıdan çok fazla etkileşim içerisinde olmaları Çuvaşları daha da özel bir topluluk hâline getirmiştir. Bu çalışmada,“Hıristiyanlaştırılan Türkler Çuvaşlar”kitabındaki geleneksel Çuvaş dinine ait terminoloji incelenmiştir. Çalışmanın amacı kaynak kitaptaki geleneksel Çuvaş dinine ait terminolojiyi tespit edip kelimeleri sınıflandırmak ve listelemek, kelimelerin sözlüklerde ulaşılan anlamlarını, etimolojilerini, diğer Türk lehçelerinde ve farklı dillerdeki art ve eş zamanlı görünümlerini betimlemek ve toplanan verileri sistematikleştirip yeni bütünlükler oluşturmaktır. Çalışma: Giriş, Geleneksel Çuvaş Dinine Ait Kelimelerin İncelenmesi, Geleneksel Çuvaş Dinine Ait Kelimelerin Listesi ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Chuvash people living in the Middle Idil / Volga region have always been the center of attention of researchers, both in terms of the geography they live in and the religion they belong to. In addition, the fact that they are the only representatives of the Old West Turkish (l / r language) today and that they are in much cultural and linguistic interaction made the Chuvashes a more special community. In this study, the terminology of the traditional Chuvash religion in the book“Christianized Turks Chuvashes”was examined. The study aims to identify the terminology of the traditional Chuvash religion in the sourcebook, to classify and list the words, to describe the meanings of words in dictionaries, their etymologies, diachronic and synchronic appearances in other Turkish dialects and different languages, and systematize the collected data and create new integrities. The study consists of Introduction, Examination of Words of Traditional Chuvash Religion, List of Words Belonging to Traditional Chuvash Religion, and Conclusion.