Otomobil donanımlarının satın alma tercihi üzerine etkisi: Türkiye uygulaması
The effect of automobile hardware on purchasing preference: Turkey application
  1. Tez No: 702559
  2. Yazar: YASİN ERDEM USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv, Otomobil, Donanım, Tüketici, Üretici, Automotive, Automobile, Equipment, Consumer, Manufacture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Otomotiv sektörü yıllar boyunca dünya çapında gelişim göstermekte ve buna paralel üreticiler arasında rekabet her geçen gün daha da şiddetlenmektedir. Üreticiler rekabet güçlerini ürün çeşitliliği, maliyet ve yenilikçilik gibi alanlarda yapmış oldukları çalışmalar ile arttırma gayreti içerisinde olmaktadırlar. Son yıllarda teknolojinin de hızlı gelişmesiyle üreticiler yenilikçilik adına farklı gayretler içerisine girmişlerdir. Üretmiş oldukları otomobillere ekledikleri farklı özellikler ile kendi ürünlerinin albenisini arttırmayı hedeflemektedirler. Bunu yaparken de maliyet konusunda dezavantajlı olmamaya da çalışmaktadırlar. Öyle ki günümüzde aynı modelin baz fiyatının iki katına yine aynı modelin daha özellikli versiyonları satılabilmektedir, hatta aynı modellerin daha uygun fiyatlı satılan versiyonları daha yüksek satış rakamlarına ulaşmaktadır. Bu da üreticilerin sadece yenilikçiliği düşünerek maliyetten feragat etmemesi gerektiğini gösterir. Maliyeti düşürmek için ise tüketiciler için önemli olan donanım özelliklerinden feragat edilmemesi oldukça önemlidir. Tüketiciler için önemli olan donanım özelliklerini bilerek o donanım özelliklerini en makul fiyata tüketiciye sunup pazar paylarını arttırmak üreticilere büyük avantaj sağlayacaktır. Araştırma kapsamında ilk olarak otomotiv sektörü ve otomobil donanımları ile ilgili bilgiler verilerek, ikinci bölümde ise araştırmanın temel konusu olan otomobil donanımlarının tüketici satın alma tercihi üzerindeki etkisi ile alakalı yapılan araştırma sonuçları aktarılmıştır. Elde edilen sonuçların ülkemize otomobil ihraç eden distribütörlerin ihraç ettiği araçlarda hangi donanım özelliklerinin bulunması gerektiği ile ilgili yol göstermesi ve son yıllarda ivme kazanan yerli otomobil üretilirken de otomobilde bulunması gereken donanım özelliklerine dair ip uçları vermesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The automotive industry has been developing throughout the world over the years, and in parallel with this, competition between manufacturers is getting more and more intensified. Manufacturers are in an effort to increase their competitiveness with their work in areas such as product diversity, cost and innovation. With the rapid development of technology in recent years, manufacturers have into different efforts in the name of innovation. They aim to increase the appeal of their products with the different features they add to the cars they produce. In doing so, they try not to be disadvantaged in terms of cost. So much so that nowadays, more specific versions of the same model can be sold at twice the base price of the same model, even more affordable versions of the same models reach higher sales figures. This shows that manufacturers should not sacrifice costs by thinking about innovation alone. In order to reduce the cost, it is very important not to sacrifice hardware features that are important to consumers. Knowing the hardware features that are important for consumers, offering those hardware features to the consumer at the most reasonable price and increasing their market share will provide a great advantage to manufacturers. Within the scope of the research, firstly, information about the automotive sector and automobile equipment was given, and in the second part, the results of the research on the effect of automobile equipment, which is the main subject of the research, on consumer purchasing preferences were presented. It is aimed that the results obtained will provide guidance on which equipment features should be found in vehicles exported by distributors who export cars to our country, and give hints about the hardware features that should be found in the automobile while producing domestic cars that have gained momentum in recent years.