Hint inciri (Opuntia ficus Indica) meyvesinin In vitro antibakteriyel ve antioksidan aktivitesinin araştırılması
  1. Tez No: 702569
  2. Yazar: ZEYNEP KALAYCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: hint inciri, antioksidan, fenolik bileşik, flavonoid, antibakteriyel, prickly pear, antioxidant, phenolic compound, flavonoid, antibacterial
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'ne göre; meyve, sebze ve posa tüketimini artırmak, bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak için kilit rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleridir. Tıbbi amaçlı kullanılan bitkilerden olan Hint inciri (Opuntia ficus indica) bitkisi, özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü ülkelerde faydalı özellikleri ile bilinmektedir. Bu çalışmada, Hint inciri meyvesinin içerdiği bazı biyoaktif bileşiklerin, antioksidan ve antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi ve literatüre yeni bilgiler kazandırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda, Hint inciri meyvesinin, toplam fenolik bileşikler, flavonoidler ve antioksidan aktivitesi, spektrofotometrik yöntemle, C vitamini ve E vitamini içeriği kromatografik yöntemle analiz edilmiştir. Antibakteriyel aktivite tayininde metanol, etanol ve su ekstraktları kullanılmış ve sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda analiz ettiğimiz Hint inciri meyvesinin toplam fenolik bileşik içeriği 57.01 mg Gallik asit eşdeğeri/100 g yaş örnek, toplam flavonoid bileşikler içeriği 22.92 mg Kateşin eşdeğeri/100 g yaş örnek, Kaempferol -3-O-β-rutinoside flavonoid içeriği 1,671 mg/kg yaş örnek olarak bulundu. C vitamini içeriği, 23.84 mg L-Askorbik asit/100 g yaş örnek olarak bulunurken; E vitamini içeriği 1.01 mg α-Tokoferol/100 g yaş örnek olarak bulundu. Meyvenin antioksidan aktivitesi 25.80 mg Trolox eşdeğeri/100 g yaş örnek olarak bulundu. Su ekstraktı, kullanılan bakteri suşlarına karşı antibakteriyel aktivite göstermedi. Metanol ekstraktı, Enterococcus Faecalis, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus izolatların karşı; etanol ekstraktı, Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus'a karşı antibakteriyel aktivite gösterdi. Sonuç: Hint inciri, yüksek polifenol içeriği nedeniyle; antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Hint incirinin ülkemizde de, gıda ve ilaç sektöründe kullanımı teşvik edilmelidir. Hint inciri meyvesinin günlük diyette tüketimi artırılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: According to the World Health Organization (WHO); It is a lifestyle that plays a role in the care of vegetables and pulp, in order not to be affected by the disease. The Indian fig (Opuntia ficus indica) plant, which is a plant in medicinal use, is known to be in good condition, especially in the conditions of the Mediterranean climate. In this study, it is aimed to provide students with bioactive of clue fig fruits, the course of positive and negative results and to give new information to the literature. Method: In our study, total phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity of the prickly pear fruit were analyzed by spectrophotometric method, and vitamin C and vitamin E content were analyzed by chromatographic method. In the determination of antibacterial activity, methanol, ethanol and water extracts were used and analyzed by liquid microdilution method. Results: Total phenolic compound content of prickly pear fruit we analyzed in our study is 57.01 mg Gallic acid equivalent/100 g fresh sample, total flavonoid compounds content is 22.92 mg Catechin equivalent/100 g wet sample, Kaempferol -3-O-β-rutinoside flavonoid content 1.671 mg/kg age was found as an example. Vitamin C content is 23.84 mg L-Ascorbic acid/100 g wet sample; Vitamin E content was found as 1.01 mg α-Tocopherol/100 g wet sample. The antioxidant activity of the fruit was found to be 25.80 mg Trolox equivalent/100 g wet sample. The water extract did not show antibacterial activity against the bacterial strains used. Methanol extract against Enterococcus Faecalis, Escherichia coli and Staphylococcus aureus isolates; The ethanol extract showed antibacterial activity against Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus. Conclusion: Indian fig, due to its high polyphenol content; It has antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial properties. The use of Indian figs in the food and pharmaceutical industry should also be encouraged in our country. The consumption of Indian fig fruit in the daily diet should be increased and expanded.