1-18 yaşları arasında engelli çocuğa sahip olan ebeveynin yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of quality life affecting factors parents who has handicapped child between1-18 aged
- Tez No: 702574
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik engel, Stres, Yaşam kalitesi, Ebeveyn, Engelli çocuk, Chronic Disability, Stress, life of Quality, Parent, Handicapped Child
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, 1-18 yaşları arasında engelli çocuğa sahip olan ebeveynlerin yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla planlandı. Çalışmaya İstanbul Özel Güzel Yaşamlar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine başvuran kronik engele sahip çocukların ebeveynlerinden 60 anne katıldı. Çalışmaya fizyoterapi ve rehabilitasyon alan 22 Serebral Palsi, 10 Down Sendromu, 9 Spina Bifida, 2 Brakial Pleksus,3 Hidro Sefali, 11 Miyopati, 1 Gelişim Geriliği, 1 SMA, 1 Poli Nöropati olmak üzere toplam 60 ebeveyn çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm ebeveynlere değerlendirmeler yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak fizyoterapist tarafından yapıldı. Bireylere uygulanan değerlendirme formları Birey Değerlendirme Formu, Ebeveyn Bilgi Formu, Nottingam sağlık profili (NFP), Beck depresyon ölçeği, Yorgunluk şiddeti ölçeğidir. Çalışmamızda yorgunluk ile depresyon düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Genel olarak çocuğa bakımdan kaynaklanan yorgunluğun kişinin depresif olma düzeyini arttırdığı tespit edilmiştir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerden biri depresyon olarak görülmektedir Bu çalışmanın sonucunda kronik engelli çocuğa sahip başta anne olmak üzere ebeveynlerin yaşam kalitesinin pek çok faktörden etkilendiği görüldü. Çocukların bakımında çalışma grubu annelerinin babalara ve kontrol grubu annelerine oranla daha fazla iş yükü aldığı bulundu
Özet (Çeviri)
This studying was planned to examine affecting of parent's life of quality who has handicapped between 1-18 years old. This studying was attended by 60 mothers from Özel Güzel Yaşamlar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi which was registered by parents who has chronic handicapped. Totally 60 parents 22 cerebral palsy, 10 down's syndrome, 9 spina bifida, 2 bracial plexus, 3 hydrocephalia, 11 myopathy, 1 growth deficiency, 1 SMA, 1 polyneuropathy were included in this study. Assessment of all parents was done by physiotherapist via the method of face-to-face interview. Assessment forms applied to individuals as follow; Individual assessment form, Parent information form, Nottingham health profile (NHT), Beck depression inventory, The fatigue severity Scale. In this study, a positive relationship was found between fatigue and depression. Generally, It was determined that increases the fatigue resulting from the depressed level of the person to look at the child. One of the factors that negatively affect the quality of life is seen as a depression. As a result of this study, it was seen that quality of life of parents especially mothers, who have chronically patient child, is affected by many factors. In the care of chronically patients children, mothers have higher workload than fathers and mothers in control group in this study.