Bankacılık risk yönetimi
Banking risk management
- Tez No: 702575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERCAN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banking sector, Islamic finance, Risk management, Djibouti
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
2006 yılında Cibuti Cumhuriyeti'nde İslami bankacılık sektörünün kurulması ülkenin ekonomik dinamiklerini değiştirmiştir. Cibuti'nin ekonomisi ağırlıklı olarak hizmet sektörüne dayanmaktadır. Buna karşın finans sektörü ekonomide merkezi bir rol oynamaktadır. Konvansiyonel ve İslami bankalardan oluşan bankacılık sektörü, finans sektörüne hâkim bir yapıdadır. Ülkede dokuzu konvansiyonel ve üçü İslami olmak üzere 12 banka bulunmakta olup İslami bankacılık 2006'da başladı ve kurulduğu günden bu yana nispeten hızlı bir şekilde büyüme göstermektedir. Bugüne kadar İslami bankaların varlıklarının büyüklüğü 50 milyar Cibuti frangı'na ulaşırken İslami bankaların aktifleri %20 artış göstrmiştir. İslami bankaların varlıkları, mevduatları ve kredileri ise sırasıyla %20, %15 ve %14 artış göstrmiştir. İslami bankaların önemli başarılarına rağmen Cibuti'deki İslami finansın çeşitli zorlukları vardır. Öncelikle İslami finans coğrafi, sektörel ve ticari olarak çeşitlendirilmemiştir. Bununla birlikte İslami finansın ikinci sınırlaması, düzenleme eksikliğidir. Bu nedenle Cibuti'deki İslami bankalar tam potansiyellerini gerçekleştirememektedirler. Çünkü İslami bankaların finansmanının üçte ikisi sadece müşareke ve murabaha İslami finans hizmetleri vermektedir. İslami bankaların tam potansiyellerini gerçekleştirmeleri için İstisna, Ijara ve Salam gibi İslami finans hizmetlerini genişletmeleri ve çeşitlendirmeleri gerekiyor. Bu bilgiler ışığında Cibuti'de İslami finansın daha olgunlaşmadığını görülmektedir. Anahtar Kelimer: Bankacılık sektörü, İslami finans, Risk yönetimi, Cibuti.
Özet (Çeviri)
The creation of the Islamic banking sector in the Republic of Djibouti in 2006 changed the economic dynamics of the country. Djibouti's economy is driven by the service sector. The financial sector also plays a central role in the economy. The banking sector, comprising conventional and Islamic banks, dominates the financial sector. There are 12 banks, nine of which are conventional and three are Islamic. Islamic banking began in 2006 and is growing at a relatively rapid pace. To date, the size of the assets of Islamic banks has reached 50 billion Djibouti francs. Assets of Islamic banks increased by 20%. Assets, deposits and loans of Islamic banks increased by 20%, 15% and 14% respectively. Despite the significant successes of Islamic banks. Islamic finance in Djibouti has several challenges. First of all, Islamic finance is not geographically, sectorally and commercially diversified. The second limitation of Islamic finance is the lack of regulation. Islamic banks in Djibouti are not fulfilling their full potential. Because two thirds of the financing of Islamic banks only musharakah and murabaha provide Islamic financial services. For Islamic banks to realize their full potential, they need to expand and diversify Islamic financial services such as Istisna, Ijara and Salam. It shows that Islamic finance in Djibouti is not yet mature.