Öğretmenlerin özel yeteneklilere yönelik algıları
Perception scale towards gifted students and teachers' opinion
  1. Tez No: 702617
  2. Yazar: ESRA ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE BAL SEZEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel yetenek, Algı, Tanılama, Giftedness, Perception, Identification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada öğretmenlerin özel yetenekli öğrencilere yönelik algılarını belirlemek hedeflenmiştir. Çalışma 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Milli EğitimBakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan okul öncesi, ilköğretim birinci kademe (1, 2, 3, 4. sınıf), ilköğretim ikinci kademe (5, 6, 7, 8. sınıf) ve ortaöğretim kademesinde çalışan 541 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan açık uçlu anket çalışması ile öğretmen görüşleri elde edilmiş ve elde edilen 246 farklı özellik içinden öğretmenlerin en çok listeledikleri özelliklerin merak, yaratıcılık, hızlı öğrenme ve sıra dışı olma olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra öğretmenlerin hırçın olma, içine kapanık olma, sosyal uyum problemi yaşama şeklinde olumsuz özelliklere de yer verdikleri görülmüştür. Öğretmenlerin algılarına yönelik yapılan MANOVA analizleri sonucunda cinsiyet ve öğretim kademelerine göre öğretmenlerin özel yeteneklilere yönelik algı puanları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Diğer taraftan deneyim değişkenine göre öğretmenler arasında imgesel ve düşünsel durum algı düzeylerinde 11-15 yıllık ve 16-20 yıllık öğretmenler ile 1-5 yıllık öğretmenler arasında deneyim yılı yüksek öğretmenler lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed learn the opinions of teachers' towards gifted students. The study was conducted with 541 preschool teachers, primary school teachers (1.,2.,3.,4. grade), secondary school teachers (5., 6., 7., 8. grade) and high school teachers teachers who work in public schools in Eskişehir during the period of second mid term in 2020- 2021 educational year. 246 different chararcteristics is listed and teachers most frequently list having curiosity, being creative, learning rapidly and being extraordinary as the chracteristics of gifted students. Teachers also list some negative cahracteristics such as irritable, being shy, having some relation problems in society. According to the Manova analyses on the perceptions of teachers towards gifted students, there is no significant differences between the relationship of perception, gender and school grades. On the other hand, there is significant differences between teachers according to experience on intellectual situation and imaginary situation. The teachers who has teaching experiences between 11-15 years and 16-20 years have a positive relationship in contrast to the teachers who have 1-5 years experiences.