İngilizce öğretmen adaylarinin özel yetenekli öğrencilerin eğitimine yönelik özyeterlik, tutum, algi ve görüşleri
Self-efficacy, attitudes, perceptions, and opinions of pre-service English teachers towards the education of gifted students
- Tez No: 963933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: özel yetenekli öğrenci, öz yeterlik, algı, tutum, görüş, yabancı dil eğitimi, İngilizce dil öğrenimi, gifted and talented students, self-efficacy, perception, attitude, opinion, second / foreign language learning, English language teaching (ELT)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışma, Türkiye'deki çeşitli devlet üniversitelerinde, İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında eğitim görmekte olan İngilizce öğretmeni adaylarının özel yetenekli öğrencilere ikinci veya yabancı dil olarak İngilizce öğretme sürecine ilişkin öz yeterlik, tutum, algı ve görüşlerini belirlemeyi hedeflemiştir. Yöntem: Araştırmada karma yöntem kullanılmış, araştırmanın örneklem grubunu Türkiye'deki çeşitli devlet üniversitelerinde eğitim görmekte olan 234 İngilizce öğretmeni adayı oluşturmuştur. Çalışmada, İngilizce öğretmen adaylarının özel yetenekli öğrencilere ilişkin öz yeterlilik, tutum ve algılarını belirlemek için veri toplama araçları olarak sırasıyla“İngilizce Öğretmenlerinin Üstün Yetenekli Öğrencilere İlişkin Özyeterlikleri Anketi ve Ölçeği”,“Üstün Yeteneklilerin Eğitimine İlişkin Tutum Ölçeği (ÜYETÖ)”ve“Rehber Öğretmenlerin Üstün Yeteneklilere Yönelik Algıları Ölçeği (RÖ-ÜYAÖ)”kullanılmıştır. Katılımcıların özel yetenekli öğrencilerin eğitimine yönelik görüşlerini belirlemek için de yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde T-testi ve ANOVA testlerinden yararlanılırken, nitel verilerin analizinde içerik analizinden faydalanılmıştır. Bulgular: İngilizce öğretmen adaylarının özel yetenekli öğrencilere yönelik öz yeterlik düzeyleri orta düzeyin üzerinde bulunmuştur. Öğretmen adaylarının öz yeterlik düzeyleri arasında cinsiyet, sınıf düzeyleri ve daha önce özel yetenekli bir öğrenci ile karşılaşma durumlarına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İngilizce öğretmen adaylarının özel yetenekli öğrencilere yönelik tutum düzeyleri genel olarak olumludur ancak öğretilen sınıf düzeyine göre değişmektedir. Öte yandan öğretmen adaylarının tutum düzeylerinde cinsiyetleri ve daha önce özel yetenekli bir öğrenci ile karşılaşma durumları açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İngilizce öğretmen adaylarının özel yetenekli öğrencilere yönelik algı düzeyleri orta düzeyin biraz üzerinde bulunmuş ve algı düzeylerinde cinsiyet, sınıf düzeyi ve özel yetenekli bir bireyle karşılaşma durumlarına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Son olarak öğretmen adayları ile yapılan görüşmelerin içerik analizi sonrasında dört ana tema ortaya çıkmıştır. Bunlar sırasıyla“Farkındalık Oluşturmak / Bilinçlendirmek”,“Bireyselleştirilmiş / Farklılaştırılmış Eğitimin Gerekliliği”,“Aileyle / Veliyle Düzenli İletişim ve İş Birliği”,“Eğitimi Yeterli Bulmama / Kendini Yeterli Bulmama / Öğretmen Eğitimini Yeterli Bulmama”başlıkları altında ayrı ayrı incelenmiştir. Sonuç: İngilizce öğretmenleri erken çocukluktan yetişkin eğitimine kadar her kademede eğitim verme fırsatına sahip olduğu için özel yetenekli öğrencilerin eğitimi sürecinde de yer alma potansiyeline sahiptir. Bu sebeple, bu çalışmanın İngilizce öğretmeni adaylarının, özel yetenekli öğrencilere ikinci veya yabancı dil olarak İngilizce öğretme sürecine ilişkin, öz yeterliklerini, tutumlarını, algı ve görüşlerini ortaya koyarak alan yazınında özel yeteneklilerin eğitimi ile ilgili çalışmalara ışık tutması umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the self-efficacy, attitudes, perceptions, and opinions of pre-service English teachers enrolled in the English Language Teaching Bachelor's Program at various state universities in Türkiye regarding the process of teaching English as a second or foreign language to gifted students. Method: In this study, mixed method was used and the sample group consisted of 234 preservice English teachers studying at various state universities in Türkiye. In the study, the following data collection tools were used to determine the English teacher candidates' selfefficacy, attitudes, and perceptions regarding gifted students:“English Teachers' Self-Efficacy Questionnaire and Scale Regarding Gifted Students,”the“Attitude Scale Regarding the Education of Gifted Students (ÜYETÖ),”the“Scale of Guidance Teachers' Perceptions of Gifted Students (RÖ-ÜYAÖ),”and a semi-structured interview form was also applied to identify their opinions towards the education of gifted students. T-tests and ANOVA tests were used in the analysis of quantitative data, while content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: The self-efficacy levels of pre-service English teachers toward gifted students were found to be above average. There was no significant difference in pre-service teachers' selfefficacy levels based on gender, grade levels, or previous encounters with gifted students. The attitude levels of candidates toward gifted students were generally positive but varied depending on the grade level. On the other hand, there was no significant difference in teacher candidates' attitude levels in terms of gender and whether they had previously encountered a gifted student. Teacher candidates' perception levels toward gifted students were slightly above average, and there was no significant difference in their perception levels in terms of gender, grade level, and whether they had previously encountered a gifted student. Finally, after analyzing the interviews with teacher candidates, four main themes emerged. They are, respectively,“Creating Awareness / Raising Awareness”,“The Necessity of Individualized / Differentiated Education”,“Regular Communication and Cooperation with Families / Parents”, and“Inadequate Education / Inadequate Self-Perception / Inadequate Teacher Education.”Conclusion: Since English teachers have the opportunity to teach at every level from early childhood to adult education, they have the potential to be involved in the education process of gifted students. For this reason, it is hoped that this study will shed light on studies related to the education of gifted students in the field by revealing the self-efficacy, attitudes, perceptions, and opinions of pre-service English teachers regarding the process of teaching English as a second or foreign language to gifted students.