Acil serviste ileus şüphesi ile başvuran hastalarda odaklanmış ultrasonografi uygulamasının tanısal etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the diagnostic accuracy of focused ultrasonografy to patients with suspected ileus who admitted to emergency department
  1. Tez No: 702624
  2. Yazar: MEHMET ALİ AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARBEK AKARCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, ileus, mortalite, Ultrasonography, ileus, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş Acil servise başvuran ve ileus şüphesi olan hastalarda hasta başında odaklanmış ultrasonografinin tanısal etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık Materyal ve Metod Prospektif ve metadolojik olarak yapılan çalışmamızda, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne 14 Ekim 2020 – 28 Nisan 2021 tarihleri arasında ileus şüphesi ile başvuran 18 yaş üstü 428 hasta hasta başı hedefe yönelik odaklanmış ultasonografi ile değerlendirilmiştir. Ultrasonografi ile elde edilen veriler çalışma formu aracılığı ile kaydedilmiştir. Bulgular Çalışmaya dahil ettiğimiz hastaların tümüne ultrasonografi yapılmıştır. Hastaların %54,1'ini kadınlar oluştururken %45,9'u erkeklerden oluşmaktaydı. Hastaların %53,6'ında ultrasonografik olarak ileus saptanmıştır. Hastaların %54,1'inde (n= 218) klinik son tanı olarak ileus saptanmıştır. Son tanıda İleus saptanmış olan hastaların ultrasonografi bulguları incelendiğinde en sık görülen bulguların bağırsak çapının >25 olması (%98,1), bağırsak duvar kalınlığının >3 mm olması (%94,0), peristaltizmin azalması (%90,4) olduğu saptanmıştır. Diğer ultrasonografik bulgular ise sırasıyla ileri - geri hareketinin olması (%76,6), ekstraluminal serbest sıvı (%60,5), geçiş noktası (%59,1), bağırsak enflamasyonunun azalması %56, valvulae conniventes %55,5 olduğu görülmüştür. Klinik son tanıya göre ultrasonografinin ileus saptanmasında duyarlılığı %98,1, özgüllüğü %98,9 saptandı. Ultrasonografinin ileus tanısında Pozitif Prediktif Değeri (PPD) %99, Negatif Prediktif Değeri (NPD) %97,8 olarak saptandı. BT'nin altn standart kabul edildiği alt grup analizinde USG'nin duyarlılığı ve özgülüğü sırasıyla (%97,6) ve (%94,7), PPD'i (%95,3), NPD'i (%97,3) saptanmıştır. Ultrasonografi bulgularının ileus tanısında duyarlılıkları, özgüllükleri, PPD ve NPD'i incelendiğinde sırasıyla bağırsak çapının >25 mm için (%98,1), (%98,3), (%98,6), (%97,8); bağırsak duvar kalınlığının >3 mm için (%94,0), (%97,8), (%98), (%93,2); peristaltizm azalışı iv için (%90,3), (%77,8), (%82,7), (%87,2), ileri-geri hareketi için (%76,6), (%97,8), (%97,6), (%78,0); ekstraluminal serbest sıvı varlığı için (%60,5), (%91,3), (%89,1), (%66,2); geçiş noktasının bulunması için (%59,1), (%98,9), (%98,4), (%67,2); bağırsak enflamasyonunun azalması durumu için (%55,9), (%92,9), (%90,3), (%64,1); Valvulae Conniventeslerin görülmesi (>2mm) için (%55,5), (%98,3), (%97,5), (%65,2) olarak saptanmıştır Sonuç Hasta başı odaklanmış hedefe yönelik ultrasonografi ileus tanısını koymada yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahiptir. Yüksek duyarlılık ve özgüllüğü olan ultrasonografi acil serviste ileus tanısı için hem pahalı ve hem radyasyon içeren bilgisayarlı tomografi ihtiyacını azaltabilir. Ultrasonografi noninvaziv olması, radyasyon barındırmaması, taşınabilir olması, kolay ulaşılabilir olması, hasta başında uygulanması, tekrarlanabilinir olması nedeniyle ileus tanısında ilk basamak görüntüleme cihazı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim We aimed to evaluate whether Point of care focused ultrasonography would be effective to determining of diagnosing ileus who admitted to emergency department with suspected ileus. . Material and method In our prospective and methodological study , between 12 October 2020- 28 April 2021, 428 number of >18 aged patients who admitted to Ege University Hospital Department of Emergency Medicine with suspected ileus were evaluated with point of care focused ultrasonography. The data obtained by ultrasonography were recorded through the study form. Results Ultrasonography was performed in all of the patients included in the study. Whilst %54.1 of the patients was female, %45.9 of them was male. In 53.6% of patients was diagnosed ileus ultrasonographically. %54.1 of the patients' (n=218) final diagnoses were ileus. In this patients, most common ultrasonographical signs were dilated bowel loops greater than 25 mm (%98,1), thickened bowel walls greater than 3mm (%94), decreased peristalsis (%90,4). Other findings respectively were to-and-fro peristalsis ( %76,6), extraluminal free fluids (%60,5) , transition zones (%59,1), reduction of intestinal inflammation( %56) and valvulae conniventes (%55,6). According to ileus as a clinical final diagnosis , sensitivity was %98,1 whereas specificity was %98,9. Positive Predictive Value (PPV) of ultrasonography in the diagnosis of ileus 99%, Negative Predictive Value (NPV) was determined as 97.8%. When computer tomography was accepted as a gold standart in subgroup analysis , ultrasonography's sensitivity and specifity respectively was %97,6 and %94,7 ; PPV was %95,3 , NPV was %97,3 determined. For all of ultrasonographic ileus findings' sensitivities ,specificities , PPVs and NPVs were respectively dilated bowel loops greater than 25 mm (%98,1), (%98,3), (%98,6), (%97,8); vi thickened bowel walls greater than 3mm (%94), (%97,8), (%98), (%93,2); decreased peristalsis (%90,4) (%77,8), (%82,7), (%87,2); to-and-fro peristalsis ( %76,6), (%97,8), (%97,6), (%78,0); extraluminal free fluids (%60,5), (%91,3), (%89,1), (%66,2); transition zones (%59,1), (%98,9), (%98,4), (%67,2); reduction of intestinal inflammation( %56), (%92,9), (%90,3), (%64,1); and valvulae conniventes greater than 2mm (%55,5), (%98,3), (%97,5), (%65,2) determined. Conclusion Point of care focused ultrasonography for diagnosing ileus has high sensitivty and spesifity . With using this , it can be decreased requirement of computer tomography which is too expensive and containing radiation . Due to being portable, non invasive, cheap, easy accessable , repeatable and using near bedside, ultrasonography can be first step of diagnosing ileus.