Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde takip edilen çölyak hastalarının retrospektif olarak taranması
A retrospective evaluation of celiac cases followed in Suleyman Demirel University Education and Research Hospital
- Tez No: 702630
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET CEM KOÇKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çölyak, erişkin, glüten, malabsorbsiyon, Child, celiac, adult, gluten, malabsorption
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çölyak hastalığı tanısı konulmuş olan pediatrik ve erişkin hastaları geriye dönük olarak irdelemek. Gereç ve Yöntem: Çalışma 2009-2020 yılları arasında hastanemiz çocuk ve erişkin gastroenteroloji kliniklerinde çölyak hastalığı tanısı konulmuş olan hastalar dosya kayıtlarından incelendi. Tanı için ince bağırsak biyopsilerinin histopatolojik inceleme sonuçları dikkate alındı. Hastaların tanı konulduğu tarihteki yaşı, hemoglobin, ferritin, açlık kan şekeri, folik asit, B12 vitamini, çölyak antikorları, TSH, anti-TPO, anti-TG, IgA düzeyi, AST, ALT, D vitamini, endoskopi bulguları, histopatoloji bulguları, eşlik eden hastalıkları kaydedildi. Tüm analizler SPSS 17.0 for Windows programında, %95 güven aralığında gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya çölyak hastalığı tanısı ile izlenen 168 kadın (% 67,7), 80 erkek (% 32,3) olmak üzere toplam 248 hasta dâhil edildi. Hastalarımızın 101'i pediatrik yaş grubundaydı (≤18 yaş). Çölyak hastalığı ile uyumlu endoskopik bulgular arasında en sık duodenumda atrofi ve duodenumda taraklanma görüldü. Bulbusta hiperemi ve duodenumda taraklanma gözlenen hastalarda daha ileri Marsh evresi saptandı. Histopatolojik olarak hastaların %27,8'inde Marsh evre-1 görüldü, onu evre-3b ve 3c izledi. D vitamini eksikliği hastaların %25,8'inde saptandı. Transaminaz yüksekliği görülme oranı ise %22,6'dır. Transaminaz yüksekliği olan grupta daha ileri Marsh evresi saptandı. Eşlik eden hastalıklar içinde en sık demir eksikliği anemisi (%36,7), diyabetes mellitus (%6,9) ve Hashimato tiroiditi (%8,1) görüldü. Sonuç: Bu çalışma ile zamanla çölyak hastalığının tanı ve laboratuvar olanaklarının gelişmesi ile daha kolay tanınır hale geldiğini görmekteyiz. Eşlik eden hastalıkların tespiti ile komplikasyonlarının önlenmesi mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate of celiac patients diagnosed and followed in Suleyman Demirel University Education and Research Hospital, retrospectively. Material and Method: As part of the foregoing study, patients diagnosed with celiac disease at our hospital's pediatric and adult gastroenterology clinics from 2009 to 2020 were reviewed in light of patient records. Diagnoses were predicated on the results from the histopathological examination of small bowel biopsies. Age, hemoglobin, ferritin, preprandial blood glucose, folate, vitamin B12, celiac antibody, TSH, anti-TPO, anti-TG, IgA, AST, ALT and vitamin D levels as well as endoscopic findings, histopathological findings and comorbidities of the patients at the time of diagnosis were recorded. All data analyses were performed using SPSS, version 17.0 for Windows with a confidence interval of 95%. Results: The study involves a total of 248 subjects including 168 female (67,7%) and 80 male (32,3%) patients who were monitored after having been diagnosed with celiac disease. 101 of these subjects were pediatric patients (≤18 years of age). Among the endoscopic markers associated with celiac disease, the most common ones were duodenal atrophy and scalloping of duodenal folds. It was found out that patients who demonstrated hyperaemia in the bulb and duodenal scalloping were associated with more advanced Marsh stages. Histopathologically, it was established that 27,8% of patients were in Marsh stage-1 which was followed respectively by stages-3b and 3c. 25,8% of the subjects suffered from vitamin D deficiency. In addition, prevalence rate of elevated transaminase was 22,6%. The study found that the group of subjects who had higher levels of transaminase were associated with more advanced Marsh stages. The most common comorbidities were identified as iron deficiency anemia (36,7%), diabetes mellitus (6,9%) and Hashimoto's thyroiditis (8,1%). Conclusion: The foregoing study suggests that, over time, celiac disease has become easier to identify thanks to the advancements in diagnostic and laboratory means. Spotting of comorbidities will help prevent complications.