Antik Yunan ve Roma'da veba salgını
Plague epidemic in Ancient Greece and Rome
  1. Tez No: 702705
  2. Yazar: GÜZİN AKYIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BOYANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yunan, Roma, Veba, Salgın, Greece, Rome, Plague, Epidemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tarihsel süreç söz konusu olduğunda, siyasi yapılar arası ilişkiler, siyaset ve ekonomiyi içine alan insan ürünü faktörler farklı tarihsel dönemleri oldukça şekillendirse de, kuraklık ve depremler gibi doğal faktörlerin yanısıra çeşitli salgınlar da devletler ve toplumlar düzeyinde ciddi etkilerde bulunmuştur. Çoğu kez görmezden gelinen bu faktörlerin antik dünyaki yerine ışık tutmak için, bu çalışma içerisinde Antik Yunan ve Roma dünyasında meydana gelmiş veba salgınlarının sebepleri, kaynakları belirtileri, çareleri, yayılma yolları ve dağılımı ele alınmıştır. Aynı zamanda salgınlara karşı hekimlerin ve halkın tutumları irdelenmiştir. Birinci bölümde veba salgınının tanımı, türleri, ortaya çıkışı, belirtileri, yayılımı ve tarihi seyri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde veba salgınlarının Antik Yunan'da Homeros döneminden başlayarak yüzyıllar halinde Milattan Önce 4. yüzyıla kadar, üçüncü bölümde ise Antik Roma'da Romulus döneminden Milattan Sonra 5. yüzyıla kadar meydana gelmiş veba salgınları kronolojik olarak ele alınmıştır. Her iki medeniyette de salgınların nedenleri, süreçleri, uygulanılan tedavi yöntemleri ya da aranılan çareleri ve salgınların devlet ve toplum üzerindeki etkileri ile birlikte, salgının seyri antik ve modern kaynaklar ışığında takip edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In respect of historical process, while man-made factors that include relations between political units, politics, economy have quite shaped different historical periods, alongside natural factors such as drought and earthquakes, various epidemics also have enermous effects on the plane of states and societies. To shed light on the place of these frequently neglected factors in the ancient world, causes, sources, symptoms, remedies, means of spread and dissemination of plague epidemics that have occured in the world of Ancient Greece and Roman is discussed within the scope of this study. Additionally, attitudes of physicians and populace is treated. In the first part epidemic plagues that occurred in the Ancient Greece from the time of Homer to fourth century b.c. are discussed under separate headings by centuries, while in the second part those that occured in the Ancient Rome from the time of Romulus to fifth century AD are chronologically considered. In both civilizations along with causes and courses of epidemics, ways of treatments that are administered or remedies that are sought, progression of the disease is followed in the light of modern and ancient sources.