Türkiye'nin dış politikasında balkanlar: Kosova ve Arnavutluk örneği
Balkans in Turkey's foreign policy: Kosovo and Albania samples
- Tez No: 702786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ŞEFİKA MANGIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkan Bölgesi, Dış Politika, Türkiye, Kosova, Arnavutluk, Balkan Region, Foreign Policy, Turkey, Kosovo, Albania
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tarih boyunca Balkanlar, büyük güçler arasında bir çatışma alanı olmuştur. Balkanlar, coğrafî olarak büyük olmamasına rağmen her zaman sorunlu bir bölge olmuştur. Jeopolitiği, tarihi ve kültürüyle Balkanlar, Türk dış politikasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda Balkanlarla Türkiye'nin ortak geçmişi beş yüz yıldan daha uzun bir tarihe sahiptir. Dünya tarihinde zaman içerisinde büyük devletlerin güç mücadelelerine sahne olan Balkanlar, Türkiye açısından önemli bir coğrafyadır ve kendisi de bu coğrafyanın bir parçasıdır. Dolayısıyla Balkanlar'daki her sorun Türkiye'nin de sorunu olmaktadır. Türk dış politikasının Balkanlar'da yeniden şekillenmesi, Yugoslavya'nın dağılmasıyla başlamıştır. Böylece Türkiye, uluslararası sistemde bölgesel bir aktör olarak Balkanlar'ı yeniden inşa etme sürecine başlamıştır. Balkanlar'da güçlü bir oyuncu konumuna gelen Türkiye, özellikle Kosova ve Arnavutluk'taki siyâsî, ekonomik ve kültürel hegemonyasını genişletmiştir. Tez çalışmasının ana konusunu oluşturan Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik dış politikası, Kosova ve Arnavutluk örneği üzerinden uluslararası ilişkiler ve gelişmeler ekseninde incelenmektedir. Tez çalışmasında etnik kimlik açısından hem Arnavutluk hem de - Kosova Arnavut milletine ait olduğu için- Türkiye ile Arnavutlar arasındaki ilişkiler çok vektörlü bir analize tâbi tutulmuştur. Kosova'nın nüfusunun mutlak çoğunluğu (%95) Arnavutlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda Kosova ve Arnavutluk iki ayrı devlet olmasına rağmen aynı millet kimliğine sahip olduğu için yakın bir ilişki içerisindedir. Arnavut kökenli vatandaşlar dünyanın farklı birçok ülkesine dağılmış olarak yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, bünyesinde 5 milyondan fazla Arnavut kökenli vatandaş barındırmaktadır. Bu bağlamda bakacak olursak diğer dünya devletlerine dağılmış olan Arnavut kökenli vatandaşların en büyük çoğunluğu Türkiye'de yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the Balkans has been an area of conflict between great powers. Although not very large geographically, the Balkans has always been a problematic region. Due to historical aspects, Turkey attaches importance to the Middle East, Caucasus and Balkan regions in its foreign policy. The common history of the Balkan region and Turkey has a history of more than five hundred years. In the period before a century, the Ottoman Empire was under control of the Balkan region. The Balkans, which has always been the scene of the power struggles of the great powers in the world history, has a special importance in Turkey's foreign policy. The Balkans is an important geography for Turkey and it is also a part of this geography. Therefore, every problem in the Balkans is also a problem for Turkey. The reshaping of Turkish foreign policy in the Balkans was a process that began at the end of the Cold War and with the dissolution of Yugoslavia. Turkey has begun to reestablish its role on the geopolitical scene by focusing in its national interests, forging new relationships, strengthening old ones, and occupying a safer place in the international arena. Thirty years later, Turkey has become a strong player in the Balkans, but has also expanded its political, economic and cultural hegemony in the Balkans, especially in Kosovo and Albania. Our focus is Turkey's foreign policy towards the Balkans, through the example of Kosovo and Albania, in the context of international relations and developments. In the thesis study, the relations between Turkey and Albanians were subjected to a multi-vector analysis since both Albania and Kosovo belong to the Albanian nation in terms of ethnic identity. The absolute majority (95%) of Kosovo's population consists of Albanians. In this context, although Kosovo and Albania are two separate states, they have close relations because they have the same national identity. Citizens of Albanian origin live in many different parts of the world. The Republic of Turkey has more than 5 million citizens of Albanian origin. If we look at it in this context, the majority of Albanian-origin citizens dispersed to other world states live in Turkey.