Mobil uygulama işitme testinin geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Development of the mobile application hearing test and evaluation of its efficiency
- Tez No: 702885
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Mobil sağlık hizmetleri ve Uygulamaları, Saf Ses Odyometri testi, İşitme Testi, İşitme Taraması, Mobile health services and Applications, Pure Tone Audiometry test, Hearing Test, Hearing Screening
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Mobil uygulamalar, düşük maliyetli, kolay erişilebilir ve verimli olmaları dolayısıyla geleneksel saf ses odyometri testlerinin mevcut olmadığı ya da yetersiz kaldığı durumlara alternatif çözüm sunmaktadır. Bu çalışma ile mobil online işitme tarama testinin geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Geliştirilen mobil işitme tarama uygulaması 18 ile 88 yaş aralığında, yaş ortalaması 41.41 olan, 30 erkek (%53.57), 26 kadın (%46.43) 56 katılımcı, 109 kulakta; 52'si normal işitme (% 47.70), 29'u sensörinoral işitme kaybı (% 26.60), 28'si ise iletim tipi işitme kayıplı bireylere uygulanmıştır. Uygulamada kullanılacak saf ses kayıtları; Apple Logic Pro uygulaması ile akustik yalıtımlı odada bir hoparlörle ses şiddeti ve frekansları kalibre edilerek, her frekans için şiddet 90 dB(HL) olacak şekilde wav formatında kaydedilerek oluşturulmuştur. Oluşturulan saf seslere MATLAB 2020b programında genlik-zaman analizi, spektrum ve spektrogram analizleri yapılmış ve spektral olarak doğrulanarak mobil uygulama için saf ses dosyası oluşturulmuştur. Bulgular: 250 Hz,500Hz,1000 Hz, 2000 Hz, 4000 Hz, saf ses odyometri testlerinde eşikleri ile geliştirilen uygulama ile yapılan saf ses odyometri testinde eşikler arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir(p>0,05). 8000 Hz saf ses odyometri testlerinde eşikleri ile geliştirilen uygulama ile yapılan saf ses odyometri testinde eşikler arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmemiştir(p>0,05). Sonuç: Geliştirilen uygulama, bireylerin kendi kendilerine uygulayabilecekleri, kullanımı kolay ve hızlı sonuç verebilmesine rağmen güvenilir bir tarama aracı olarak kullanılamaz. Mobil uygulama test sonucunda işitme eşikleri tanısal olarak saptanamamaktadır, bu sonuç uygulamanın tekrardan etkinliğinin değerlendirilmesi ve geliştirlmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Mobile applications offer an alternative solution to situations where traditional pure tone audiometry tests are not available or insufficient due to their low cost, easy accessibility and efficiency. The aim of this study is to develop and evaluate the effectiveness of the mobile online hearing screening test. Method: The developed mobile hearing screening application was performed on 56 participants, aged between 18 and 88, with a mean age of 41.41, 30 males (53.57%), 26 females (46.43%). in 109 ears; 52 individuals with normal hearing (47.70%), 29 with sensorinoral hearing loss (26.60%), and 28 with conductive hearing loss were applied. Pure sound recordings to be used in the application; It was created by calibrating the sound intensity and frequencies with a speaker in an acoustically insulated room with the Apple Logic Pro application, and recording them in wav format with the intensity of 90 dB(HL) for each frequency. Amplitude-time analysis, spectrum and spectrogram analyzes were performed on the generated pure tones in the MATLAB 2020b program and spectrally verified, a pure sound file was created for the mobile application. Results: A statistically significant difference was obtained between the thresholds in the pure tone audiometry test performed with the application developed with the thresholds in 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz, 4000 Hz, pure tone audiometry tests (p>0.05). No statistically significant difference was found between the thresholds in the pure tone audiometry test performed with the application developed with the thresholds in 8000 Hz pure tone audiometry tests (p>0.05). Conclusion: The developed application cannot be used as a reliable screening tool, although it is easy to use and provides fast results that individuals can apply on their own. As a result of the mobile application test, hearing thresholds cannot be determined diagnostically, this result showed that the effectiveness of the application should be evaluated and improved again.