Kiralama işlemlerinin TFRS/BOBİ FRS ve VUK kapsamında muhasebeleştirilmesi
Recognition of leasing transactions according to TFRS/FRS for LMS and TPL
  1. Tez No: 702903
  2. Yazar: ORUÇ ALİ AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI KIYMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Faliyet Kiralaması, Kiracı, Kiraya Veren, Financial Leasing, Operating Leasing, Lessee, Lessor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bir işletmenin zamana yönelik ortaya çıkan yeni ihtiyaçlarını karşılayabilmek veya işletmeyi geliştirmek, büyütmek vb. gibi durumlarda bir takım yatırımlara ihtiyaç duyar. Ancak bu ihtiyaçları her zaman özkaynaklarla karşılamak mümkün olamamaktadır. Böyle durumlarda işletmeler finansal kiralama sisteminden faydalanmaktadır. Bilindiği üzere finansal kiralama işlemleri, kiralanan varlığın mülkiyeti kiraya verende, kullanım hakkı ise kiracıda olduğu uzun vadeli bir yatırım anlaşmasıdır. Kiralama süresi sonunda kiralanan varlığın mülkiyetinin kiraya verende kalması veya kiracıya devredilmesi gibi bir durum da söz konusudur. Bu gibi durumların neticesinde de finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde çeşitli farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı kiralama işlemlerinin ulusal vergi mevzuatı ve ülkemizdeki bazı iş çevreleri açısından yürürlükte olan muhasebe standartları bakımından muhasebeleştirilmesini ve bu düzenlemeler doğrultusunda ne tür farklılıkların ortaya çıktığını tespit etmektir. Çalışmanın amacına uygun olarak, finansal kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde kullanılan yönteme göre örnek uygulamalar yardımıyla TFRS/BOBİ FRS ve VUK kapsamında yapılan muhasebe kayıtları arasındaki farlılıklar ortaya çıkarılmıştır. Kiraya veren ve kiracı açısından kiralama işleminin başladığı andan itibaren sözleşme bitimine kadar yapılacak olan işlemlerin muhasebe kayıtları bu üç yöntem kapsamında karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
To be able to meet the new needs of an enterprise that arise over time, or to develop, grow the enterprise, etc. in such cases, it needs a number of investments. However, it is not always possible to meet these needs with self-resources. In such cases, enterprises benefit from the financial leasing system. As is known, financial leasing transactions are a long-term investment agreement in which the ownership of the leased asset is with the lessor and the right to use it is with the lessee. At the end of the lease period, there is also a situation such as the ownership of the leased asset remains with the lessor or is transferred to the lessee. As a result of these situations, various differences arise in the accounting of leasing transactions. The purpose of this study is to determine the accounting of leasing transactions in terms of the national tax curriculum and the accounting standards in force for some business circles in our country, which accounts are used when accounting and what kinds of differences are revealed in accordance with these regulations. In this study, the differences between the accounting records made within the scope of TFRS/FRS For LMES and Tax Procedure Law will be determined with the help of sample applications according to the method used in the accounting of financial leasing transactions. The accounting records of the transactions that will be made at the end of the contract from the moment the leasing process starts from the point of view of the lessor and the lessee will be analyzed comparatively within the scope of these three methods.