Sat ve geri kiralama işlemlerinin TMS-17, TFRS-16 ve BOBİ FRS açısından karşılaştırılması ve TFRS-16'ya göre muhasebeleştirilmesi
Comparison of sell and rental transactions in terms of TMS-17, TFRS-16 and BOBİ FRS
- Tez No: 644819
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET OTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leasing, UMS 17, TFRS 16, BOBİ FRS, Sell and Lease Back and Accounting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüz dünyasında şirketler, diğer küresel şirketlerle rekabet edebilmeleri için yeni yatırımlar yapmak zorundadırlar. Ancak bu yatırımları yapmak için gereken finansman kaynakları her zaman şirketlerin öz kaynaklarından karşılanamayabilir. Bu durumda şirketler satın alma yerine ihtiyaç duydukları yatırımları, kiralama yolu ile kullanma imkânı elde ederler. Aynı zamanda yeterli öz kaynağa sahip olan şirketler de olabilir. Bu şirketler öz kaynaklarını başka bir alanda değerlendirip, yatırımlarını kiralama yolu ile elde etmek isterler. Küreselleşen dünyada işletmeler için önemli bir konuma sahip olan kiralamalar, günümüze kadar çeşitli standartlar ile işlem görmüştür. İlk önce kiralama işlemlerinin işleyişi ve muhasebeleştirilmesi TMS 17 kiralama standardı kapsamında yapılmakta iken, daha sonra TFRS 16, BOBİ FRS standartları ile sat ve geri kirala işlemleri yayınlanmıştır. TFRS 16 kiralama standardının yayınlanmasıyla TMS 17 kiralama standardı yürürlükten kaldırılmıştır. TFRS 16'nın en önemli özelliği, TMS 17 kapsamında yapılan faaliyet kiralamalarında elde edilen varlık ve yükümlülükler kayıt altına alınmazken, TFRS 16 ile bu varlık ve yükümlülükler kayıt altına alınmıştır. Bu çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kiralama işlemleri bütün boyutlarıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde TFRS 16, TMS17 ve BOBİ FRS bölüm 15 kiralamalar kısmı detaylı olarak incelenmiş, birbirleriyle karşılaştırılması yapılarak, TFRS 16 kapsamında gerekli muhasebe kayıtları yapılmıştır. Son bölümde ise, sat ve geri kirala işlemleri ele alınarak, bu konu ile ilgili muhasebe kayıtları yapılmıştır. Anahtar Kelimeler; Kiralama, TMS 17, TFRS 16, BOB FRS, Sat ve Geri Kiralama, Muhasebeleştirme
Özet (Çeviri)
In today's world, companies must make new investments to compete with other global companies. However, the financial resources required to make these investments may not always be covered by the equity of companies. In this case, companies get the opportunity to use the investments they need instead of purchasing by leasing. There may also be companies with sufficient equity. These companies want to evaluate their equity in another area and obtain their investments by leasing. Leases, which have an important position for businesses in the globalizing world, have been treated with various standards until today. While at first the operation and accounting of the leasing transactions are carried out within the scope of UMS 17 leasing standard, then TFRS 16, BOBÎ FRS standards and sell and lease back transactions were published. With the issuance of TFRS 16 rental standard, UMS 17 rental standard has been repealed. The most important feature of TFRS 16 is that assets and liabilities obtained in operating leases under UMS 17 are not recorded, while those assets and liabilities are recorded with TFRS 16. This study consists of three parts. In the first part, leasing transactions are dealt with in all dimensions. In the second part, TFRS 16, UMS 17 and BOBİ FRS part 15 leases have been examined in detail, and the necessary accounting records have been made within the scope of TFRS 16 by making comparison. In the last part, accounting and accounting records have been made on this subject by dealing with sell and lease back transactions.