Üniversitelerin bağlı bulunduğu şehrin ekonomik gelişimine katkısı: Karabük Üniversitesindeki yabancı öğrenciler üzerine bir uygulama
Contribution to the economic development of the city to which universities are attached: An application on foreign students at Karabuk University
  1. Tez No: 703013
  2. Yazar: AHMAD FARHAD RASULI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, Uluslararası Öğrenci, Ekonomik Katkı, Beşerî Sermaye, Karabük, University, International Student, Economic Contribution, Human Capital, Karabuk
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Üniversiteler, ekonomik büyüme ve gelişme sürecinin önemli bir faktörüdür. Beşerî sermayenin gelişimine katkı sağlamak Üniversitelerin en önemli görevlerinden birini teşkil etmektedir. Dolayısıyla Üniversiteler bir yandan insan kaynaklarının yeteneklerini geliştirirken, diğer yandan da işgücünün yeni üretim teknolojisini daha iyi kullanabilmesine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca üniversiteler kuruldukları şehirlerin ekonomik büyüme ve kalkınmasına da doğrudan etkide bulunmaktadır. Ekonomik kalkınma, tüm ülkeler için ulusal bir idealdir. Zira bütün insanlar ülkelerinin gelişim göstermesini, maddi ve manevi yönden kapasite artışlarının gerçekleşmesini ve ülkelerinin uluslararası platformda güçlü bir ülke haline gelmesini isterler. Kendi alanında uzmanlaşmış beşerî sermayeye sahip olmak, gelişmiş ve bağımsız endüstriler kurarak üretim gerçekleştirmek ve üretim sürecinde kendi kendine yeterli hale gelmek her toplumun başlıca hedeflerini oluşturmaktadır. Bu bağlamda üniversitelerin, ülkelerin gelişimi açısından son derece önemli olduğunu söylemek mümkündür. Bilimsel ve mantıksal ilkeler, ekonomik büyümenin önemini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda ülkelerin ekonomisinin gelişebilmesi ve ekonomik büyümenin gerçekleşebilmesi için gerekli olan eğitim yöntemlerinin öğrenilmesi son derece önemlidir. Ülke ekonomileri açısından son derece önemli olan üniversitelerin bağlı oldukları bölge ekonomisine doğrudan, dolaylı, uyarılmış ve katalizör katkılarının bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmanın asıl amacı Karabük Üniversitesindeki uluslararası öğrencilerin Karabük il ekonomisine sağladığı katkıları incelemektir.
Özet (Çeviri)
Universities are an important factor in the process of economic growth and development. Contributing to the development of human capital constitutes one of the most important tasks of universities. Therefore, universities, on the one hand, improve the skills of their human resources, on the other hand, contribute to better use of the new production technology by the workforce. In addition, universities have a direct impact on the economic growth and development of the cities in which they are founded. Economic development is a national ideal for all countries. Because all people want their countries to develop, to realize capacity increases financially and spiritually, and for their countries to become a strong country on an international platform. Having human capital specialized in its field, to realize production by establishing developed and independent industries, and to become self-sufficient in the production process are the main goals of every society. In this context, it is possible to say that universities are extremely important for the development of countries. Scientific and logical principles reveal the importance of economic growth. In this context, it is extremely important to learn the education methods necessary for the development of the economy of the countries and the realization of economic growth. It is possible to say that universities, which are extremely important for the economies of the country, have direct, indirect, induced and catalyst contributions to the regional economy. The main purpose of this study is to examine the contributions made by international students at Karabuk University to karabuk provincial economy.