Üniversitelerin kentsel gelişime etkisi: Siirt örneği
The impact of universities on urban development: The case of Siirt
  1. Tez No: 880331
  2. Yazar: ÜMİT ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Mekânsal Gelişim, Kentleşme, Üniversiteler, Siirt Üniversitesi, Siirt, Spatial Development, Urbanization, Universities, Siirt University, Siirt
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Türkiye'de son yıllarda artan yükseköğretim kurumu sayısı ve bu kurumların bulundukları kentlere etkilerinin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkması, literatürde konuya yönelik daha fazla çalışma yapılmasına yol açmıştır. Üniversitelerin öncelikli misyonları eğitim ve araştırmadır. Fakat üniversiteler günümüzde bu görevlerinin dışında, bulundukları kentlerde demografik yapı, ekonomik kalkınma, mekânsal gelişim ve sosyokültürel yapıda değişim gibi birtakım etkiler ortaya çıkarmaktadır. Üniversitelerin ortaya çıkardığı bu etkiler, büyük kentlerde daha az hissedilirken, gelişmemiş ve nüfus bakımından küçük olan kentlerde daha belirgin bir şekilde kendini göstermektedir. Günümüzde küçük ve orta ölçekli kentlerde üniversitelerin kurulma amaçlarından bir tanesi de bulunduğu şehri ekonomik açıdan kalkındırarak bölgelerarası gelişmişlik farkını azaltmaya çalışmaktır. Bu çalışmada üniversitenin Siirt kentine olan etkileri ve neden olduğu değişimleri ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Gelişmişlik ve nüfus bakımından küçük ölçekli bir kent olan Siirt'e üniversite 2007 yılında kurulmuştur. Üniversitenin kente olan etkileri birçok farklı alanda ortaya çıkmıştır. Çalışmada üniversitenin kente olan etkilerini daha ölçülebilir bir konuma getirmek için 397 üniversite öğrencisi, akademik ve idari olmak üzere toplamda 177 üniversite personeli ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Ayrıca üniversitenin kent üzerindeki yansımalarını incelemek için kentte farklı mesleki alanlarda 25 katılımcı ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, öncelikle üniversite 18.980 öğrenci ve 1213 personel sayısı ile kentin nüfusunda önemli bir artışın yaşanmasında katkıda bulunmuştur. Kentte kişisel giderler, barınma ihtiyacı ve alışveriş için harcama yapan öğrenci ve üniversite personeli, Siirt'in ekonomik olarak gelişmesine katkı sağlamıştır. Üniversitenin etkisiyle kentte kafe, eğlence, yemek, kırtasiye ve inşaat sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığı anlaşılmıştır. Kentin mekânsal olarak hızlı bir şekilde geliştiği ve üniversite yerleşkesinin de içinde bulunduğu Veysel Karani Mahallesi, üniversite etkisine bağlı önemli bir yerleşme konumuna gelmiştir. Ayrıca üniversite güzergâhı üzerinde bulunan Afetevleri ve Kooperatif mahallelerinde de yapılaşma oldukça hızlı bir şekilde meydana gelmiştir. Üniversite güzergâhında bulunan bu alanlarda arsa ve konut fiyatlarında belirgin artışlar ortaya çıktığı görülmektedir. Kentin konut yapısında değişiklikler yaşanmış, 8-10 katlı yüksek binalar inşa edilmiş, öğrenci ve memurların taleplerine yönelik 1+0,1+1 ve 2+1 gibi daireler çoğalmıştır. Kentin öğrenci ve memur nüfusundaki büyüme ile kira fiyatları olması gerekenden 2-3 kat artış göstermiş ve yerel halk kiralık ev bulmakta güçlük çekmiştir. Ulaşım ağı hem kent içi hem de şehirlerarası alanda gelişme kat etmiş ancak altyapı yetersizliğinden dolayı trafik sorunu ortaya çıkmıştır. Kentin okuryazarlık oranında artış yaşanmış ve özellikle üniversite etkisi ile kız çocuklarının okuma oranında yükselme olmuştur. Üniversite etkisine bağlı olarak kentin toplumsal yapısında değişimler meydana gelmiş, bunun sonucunda da sosyal ve kültürel faaliyetlerde çeşitlilik meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing number of higher education institutions in Türkiye in recent years and the more significant effects of these institutions on the cities where they are located have led to more studies on the subject in the literature. The primary missions of universities are education and research. However, apart from these missions, universities nowadays create some effects such as demographic structure, economic development, spatial development and change in sociocultural structure in the cities where they are located. While these effects of universities are felt less in large cities, they are more pronounced in undeveloped cities with small populations. Today, one of the purposes of establishing universities in small and medium-sized cities is to try to reduce the inter-regional development gap by developing the city economically. The aim of this study is to reveal the effects of the university on the city of Siirt and to understand the changes caused by it. The university was established in 2007 in Siirt, which is a small-scale city in respect of development and population. The effects of the university on the city have emerged in many different areas. In order to reveal the effects of the university on the city, a survey was conducted with 397 university students, and a total of 177 university personnel, including academic and administrative. The data obtained were analysed with SPSS programme. In addition, interviews were conducted with 25 participants in different professions in the city to examine the effects of the university on the city. As a result of the findings, the university has contributed to a significant increase in the population of the city with 18,980 students and 1213 staff. Students and university staff spending on personal expenses, housing needs and shopping in the city contributed to the economic development of the city. It is understood that there have been significant developments in the cafe, entertainment, catering, stationery and construction sectors in the city with the influence of the university. It is seen that the city has developed rapidly spatially and Veysel Karani Neighbourhood, where the university campus is located, has become an important settlement due to the university effect. In addition, the construction in the neighbourhoods of Afetevleri and Kooperatif, which are located on the university route, has occurred quite rapidly. There have been significant increases in land and housing prices in these neighbourhoods located on the university route. There have been changes in the housing structure of the city, 8-10 storey high buildings have been built, and apartments such as 1+0, 1+1 and 2+1 have increased in line with the demands of students and public officers. With the increase in the student and public officer population of the city, rental prices have increased 2-3 times more than they should have been and the local people have had difficulty in finding rental houses. The city's transport network has improved both within the city and in the intercity field, but traffic problems have arisen due to the inadequacy of the transport infrastructure. There has been an increase in the literacy rate of the city and there has been an increase in the reading rate of girls, especially with the effect of the university. Depending on the university effect, changes have occurred in the social structure of the city, and as a result, cultural diversity has been experienced in social and cultural areas.