1844 nüfus sayımına göre Karaman kazası merkez nüfusu
Central population of Karaman access according to 1844 century
  1. Tez No: 703069
  2. Yazar: SERAP GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Karaman, Nüfus Sayımı, Nüfus Defteri, Mahalle, Han, Medrese
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
XIX. yüzyılın ilk yarısında tanzim edilen Nüfus Defterleri, Osmanlı Devleti'nin demografik, sosyal ve ekonomik tarihi hakkında önemli bilgiler barındırmaktadır. Bu çalışmanın ana kaynağını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi'nde bulunan 1844 yılına ait Karaman (Larende) Nüfus Defterleri oluşturmaktadır. Karaman kaza merkezi esas alınarak Karaman'ın sosyal, ekonomik, demografik ve idarî yapısı değerlendirilmiştir Çalışma neticesinde, defterler aracılığıyla Karaman kazasının yerleşim yerleri tespit edilmiş, Karaman'ın sosyal, ekonomik ve demografik eğilimleri ortaya konularak bu eğilimlerin neden ve sonuçları sorgulanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle bölgenin nüfusu, aile yapısı ve yaş gruplarının dağılımı irdelenmiştir. Bunların yanında tipoloji özellikleri, meslek grupları, şehrin sosyal yapısı ve nüfus hareketleri ortaya konularak, bu veriler ışığında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
XIX. The Population Registers, prepared in the first half of the century, contain important information about the demographic, social and economic history of the Ottoman Empire. The main source of this study is the Karaman (Larende) Population Registers of 1844, which are in the Ottoman Archives of the Presidency of the Presidency of the State Archives of the Republic of Turkey. Social and economic, demographic and administrative structure has been evaluated on the basis of Karaman district centre. Our work; In the light of the of the notehooks, the Settlements of Karaman district were determined, the social-economic and demographictrends were revealed and the causes andconsequences of these trends were questioned. In this direction, first of all, the population of the region, the family structure and the distribution of age groups were examined. In addition to these, typological features, occupational groups, social structure of the city and populationmovements were revealed and a general evaluation was made in the light of these data. Keywordst: Karaman, Census, Population Book, Neighborhood, Han, Madrasa