Destinasyon yönetiminde sosyal medya kullanımı: Kemaliye (Eğin) örneği
Use of social media in destination management: Sample of Kemaliye (Eğin)
- Tez No: 703082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon Yönetimi, Sosyal Medya Kullanımı, Destinasyon Yönetim Modeli, Sosyal Medya Kullanım Modeli, Kemaliye (Eğin), Destination Management, Social Media Usage, Destination Management Model, Social Media Usage Model, Kemaliye (Eğin)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Araştırmanın amacı, Kemaliye (Eğin)'de destinasyon yönetiminin ne şekilde uygulandığını tespit etmek ve destinasyon yönetiminde sosyal medya kullanım modelini belirlemektir. Araştırma, Ocak 2019 - Kasım 2021 tarihleri arasında Kemaliye (Eğin) destinasyonunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veriler; doküman incelemesi, kıyaslama, kişisel görüşmeler, yarı yapılandırılmış görüşme ve vaka çalışması yoluyla toplanmıştır. Doküman incelemesi yoluyla elde edilen ikincil veriler ile 5 görüşme sorusu hazırlanmış ve destinasyon yönetimi paydaşlarından 10 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve destinasyonun turizm gelişimi ortaya konulmuştur. Ayrıca görüşme bulguları ile Kemaliye Destinasyon Yönetim Modeli tanımlanmıştır. Destinasyon yönetiminde sosyal medya kullanımını incelemek için Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alan yurtiçi ve yurtdışı destinasyonlar [ Dover (İngiltere), Ronda (İspanya), Halkidiki (Yunanistan), Cinque Terre (İtalya)] homojen örnekler olarak belirlenmiştir. Kemaliye (Eğin) sosyal medya kullanım modelini oluşturmak ve örneklemle karşılaştırmak üzere gönüllü içerik hazırlayıcısı tarafından açılan Facebook sayfası (facebook/kemaliyeeginkemaliyesenibekliyor), yazar ve gönüllü içerik hazırlayıcısı tarafından özellikle araştırma için açılan Instagram (instagram/kemaliyesenibekliyor) hesapları incelenmiş ve örneklemle karşılaştırılmıştır. Kemaliye Destinasyon Yönetim Modeli'nin(KDYM) katılımcılık, demokratiklik ve proje odaklı çalışma ilkeleri kavramsal çerçevesine dayalı olarak kurulduğu belirlenmiştir. Modelin Kemaliye (Eğin) gibi küçük destinasyonlara finansman kaynaklarına ulaşmada kolaylık sağladığı, yerel halkın, özel sektör temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının destinasyon yönetiminde, temsil edilmesine olanak verilmesinin yerel halkın turizm gelişiminden olumsuz etkilenmelerinin minimum düzeye indirilmesi yönünde desteklediği görülmüştür. Bu bağlamda oluşturulan model Forrester (1959), Doxey (1975) ve Butler (1980) modelleriyle paralellik göstermektedir. Ayrıca destinasyon yönetimlerinin geleneksel yapılarının değiştirilmesi gerekliliğini ortaya koyan Pike (2016) çalışma bulguları KDYM ile örtüşmektedir. Destinasyon yönetiminde sosyal medya kullanımı örnek olay incelemesi sonucunda,“Gönüllü İçerik Hazırlayıcısı”tarafından hazırlanan, sosyal medya platform hesaplarının takipçi ve içerik sayılarının, yerel yönetim sosyal medya platform hesap takipçi ve içerik sayılarından daha etkin sonuçlar verdiği görülmüştür. Sosyal medya hesaplarının gönüllü ya da içerik hazırlamada profesyonel olan bir ekip tarafından hazırlanması gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The research aims to reveal how destination management is implemented in Kemaliye (Eğin), and to determine the social media usage model in destination management. The research was carried out in Kemaliye (Eğin) between January 2019 - November 2021. Qualitative research methods were used and the datas; were collected through document review, benchmarking, personal interviews, semi-structured interview and case study. With the secondary data obtained through document review, 5 interview questions were prepared and semi-structured interviews were held with 10 participants from the destination management stakeholders and the tourism development of the destination was revealed. Kemaliye Destination Management Model was also defined with the interview findings. To examine the use of social media in destination management, domestic and international destinations in the UNESCO World Heritage List [Dover (England), Ronda (Spain), Halkidiki (Greece), Cinque Terre (Italy)] were determined as homogeneous samples. To develop Kemaliye (Eğin) social media usage model and compare it with the sample, Facebook page facebook/kemaliyeeginkemaliyesenibekliyor) opened by volunteer content creator and Instagram (instagram/kemaliyesenibekliyor) page opened especially for thesis research by the author and volunteer content creator were examined and compared with the sample. It was determined that the Kemaliye Destination Management Model (KDYM) was established based on the conceptual framework of participation, democracy and project-oriented working principles. The model provides easy access to financing resources to small destinations such as Kemaliye (Eğin), and allows local people, private sector representatives and non-governmental organizations to be represented in the destination management, similar to Forrester (1959), Doxey (1975) and Butler (1980) models. It has been observed that it provides support in minimizing the adverse effects of local people on tourism development. In addition, Kemaliye Destination Management Model is in line with the findings of the Pike (2016) study, which reveals the necessity to change the traditional structures of destination management. As a result of the case study of the use of social media in destination management, it was observed that the number of followers and content of social media platform accounts prepared by the“Volunteer Content Creator”gave more effective results than the number of followers and content of the local government social media platform accounts. It is stated that social media accounts should be prepared by a volunteer or a team that is professional in content preparation.