COVİD-19 nedeniyle hastaneye yatırılan 65 yaş ve üzeri PCR-pozitif hastalarda BUN/albumin oranı ile hastane içi mortalite ilişkisi
The relationship between BUN/albumin ratio and in-hospital mortality in PCR-positive Covid-19 patients aged 65 and over
- Tez No: 703100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, BUN/Albumin Oranı, Covid-19, Mortalite, PCR-pozitif, BUN /Albumin Ratio, Covid-19, Emergency Service, Mortality, PCR-positive
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
2019 yılının sonundan itibaren dünyayı etkisi altına alan, gerek tıbbi gerekse sosyo-ekonomik açılardan birçok olumsuz etkisi hissedilen Covid-19 salgınında 65-yaş ve üstü hastalar en önemli risk grupları içerisinde yer almış ve bu yaş grubundan çok sayıda insan vefat etmiştir. Bu yaş grubunun tedaviye verecekleri yanıtı ve mortalite tahmininde, kolay uygulanabilir ve ekonomik belirteçlerin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmamızda, 1 Temmuz - 30 Eylül 2020 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Acil Servisine başvuran 65 yaş ve üstü 934 PCR-pozitif hastanın hastane içi mortalite verileri incelendi. Çalışmamız BUN/albümin oranı ve diğer biyokimyasal parametrelerin prognostik performansını istatistiksel yöntemler ile karşılaştırılmıştır. BUN /Albumin oranının hastane içi mortaliteyi tahmin etmesi açısından yapılan ROC analizlerinde, eğri altında kalan alan 0.709 (sensitivite: %63.64; spesifisite: %70.68 ve doğruluk %68.56), acil servis içi mortalite açısından ise 0.839 (sensitivite: %85.00; spesifisite: %78.76 ve doğruluk %78.92) olarak bulunmuştur. Hastane içi mortalite için yapılan univariate lojistik regresyon analizinde BUN/Albumin oranının mortaliteye etkisi OR=2.05 olarak tespit edilmiştir. (p=0.001). Acil servis içi mortalite için çok kategorili multinomial lojistik regresyon modelinde ise yalnızca BUN/Albumin oranı pozitif yönlü ve anlamlı etkiye sahip bulunmuştur (OR=19.02; p=0.021). Çalışmamız BUN/Albümin oranının 65 yaş ve üstü PCR pozitif hastalarda hem hastane içi hem acil servis içi mortaliteyi tahmin etmede etkin bir belirteç olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the Covid-19 epidemic, which has affected the world since the end of 2019 and has had many negative effects in terms of both medical and socio-economic aspects, patients aged 65 and over were among the most important risk groups, and many people in this age group died. It is important to determine easily applicable and economical markers in the estimation of the response of this age group to treatment and mortality. In this study, in-hospital mortality data of 934 PCR-positive patients aged 65 and over who applied to Ankara City Hospital Emergency Service between July 1 and September 30, 2020 were analyzed. Our study compared the prognostic performance of BUN/albumin ratio and other biochemical parameters with statistical methods. In the ROC analyzes performed for the BUN / Albumin ratio to predict in-hospital mortality, the area under the curve was 0.709 (sensitivity: 63.64%; specificity: 70.68% and accuracy 68.56%), and to predict mortality in emergency department AUC was 0.839 (sensitivity: 85.00%; specificity: 78.76% and accuracy 78.92%). In the univariate logistic regression analysis for in-hospital mortality, the effect of BUN/Albumin ratio on mortality was determined as OR=2.05 (p=0.001). In the multi-category multinomial logistic regression model for mortality in the emergency department, only the BUN/Albumin ratio was found to have a positive and significant effect (OR=19.02; p=0.021). Our study showed that the BUN/Albumin ratio is an effective marker in predicting both in-hospital and emergency department mortality in PCR-positive patients aged 65 and over.