İmam Mâturîdî'nin siyaset anlayışının Mâturîdî çevre üzerindeki etkileri (11. ve 12. yy. Mâturîdî âlimler bağlamında)
The effects of Imam Maturidi's understanding of politics on the Maturidi environment (In the context of 11th and 12th century Maturidi scholars)
  1. Tez No: 703119
  2. Yazar: NESLİHAN KOMAN PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Maturidi, İmamet-Hilafet, Siyaset, Maturidi Alimler, Maturidi, Imamate-Caliphate, Politics, Maturidi Scholars
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Şia'nın, imamet ve hilafet meselesine itikadi bir boyut kazandırmasıyla birlikte, kelam ilminin konuları arasına dâhil olan İmamet bahsini İmam Mâturîdî, diğer Sünnî alimlerin aksine, müstakil bir başlı altında değerlendirmemiştir. Siyasi konular hakkındaki düşüncelerini, din ve vicdan özgürlüğü, adalet, eşitlik, ehliyet, emanet, biat, sorumluluk vb. gibi siyasetle ilişkilendirilebilecek evrensel ilkelere yaptığı yorumlar vasıtasıyla öğrenebildiğimiz İmam Maturidi ve siyaset anlayışı onun bu konuya getirdiği özgün yorumlardan dolayı İslam siyaset dünyasında önemli bir yere sahiptir. İmam Maturidi'nin siyasetle alakalı hususlardaki düşüncelerinin, 11. ve 12. yy. da yaşayan Maturidi mezhep âlimleri üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması, İmam Maturidi'nin siyasi fikirlerinin, döneminde ve mezhebi içerisinde ne derece etkili olduğunu anlayabilmemiz açısından da büyük bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Unlike other Sunni scholars, Imam Maturidi did not evaluate the issue of imamate, which was included in the subjects of the science of Kalam by Shi'i scholars along with the issue of the caliphate, under a separate title. Imam Maturidi and his understanding of politics have an important position in the world of Islamic politics due to his unique interpretations of universal principles like freedom of religion and conscience, justice, equality, competence, trust, allegiance, responsibility, which can be associated with politics. Discovering the effects of Imam Maturidi's thoughts about political issues on Maturidi scholars of the 11th and 12th centuries is also of great importance in terms of understanding how influential Imam Maturidi's political ideas were during his time and within his sect.