Maturidiliğin siyaset (Hilafet/İmamet) anlayışı
Politics (The Caliphate / İmâmate) thought of maturi̇dism
  1. Tez No: 357468
  2. Yazar: MAKSUT ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAYIN DALKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Hadis, İmâmet, Hilâfet, Hâricilik, Mürcie, Şîa, Mu'tezile, Ehl-i Sünnet, Seçim, Mâturidilik, Qoran, Hadith, İmamate, Caliphate, Khariji, Murjiah, Shia, Mutazila, Ehl al Sunne, Selection, Maturidism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Doktora tezi olarak hazırladığımız bu çalışmamızda, İslam Dini'nin ana kaynakları olan Kur'ân-ı Kerîm ve Hz. Peygamber'in hadislerinde siyasetle ilgili konuların varlığı ve önemi, hilâfet ve imâmet kavramlarının taşıdığı anlamlar, Hz. Peygamber'in siyaset ve yönetime dair tavır ve uygulamaları ele alınmıştır. Ayrıca siyaset denilen hilâfet/imâmet kurumunun tarihi süreç içerisindeki varlığı ve o kurumun icra ettiği fonksiyonları üzerinde duruldu. İslam tarihinde meydana gelen îtikâdî ve siyasi mezheplerin siyasete dair; siyasetin gerekliliği, siyasilerin nitelikleri ve görevleri, hâlife veya imâmın devlet başkanlığına gelme şekli ve onların başkanlıktan azledilme yöntemi gibi konular üzerinde durularak, İslam mezheplerinin en önemli ekolünü teşkil eden Mâturidiliğin siyaset anlayışı, siyasete dair değerlendirme ve görüşleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study that we have prepared as a doctoral thesis, we dealed with the importance of the subjects of politics in the life of Hz. Prophet and Koran, the meanings of The Caliphate and The imâmate, Hz. Prophet's manner and practice about politics and management. Besides, we dealed with the existence and importance of politics called The Caliphate and The imâmate above the historical process and the functions this institution took part. On the other hand, we studied the opinions and evaluations about politics; sect's of islam's the most important school of thought is Maturidism's politics thought, the necessity of politics, the quality and functions of politicians and Caliph and imam's being the governer and dismission procedure of them.