Kutanöz leishmaniasis endemisitesinin görüldüğü bir popülasyonun Leishmanin Deri Testi kullanarak epidemiyolojik analizi
Epidemiological analysis of a population that cutaneous leishmaniasis is endemic by using Leishmanin Skin Test
- Tez No: 70319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kutanöz Leishmaniasis, Leishmanin Deri Testi, Epidemiyolojik Analiz V, Cutaneous Leishmaniasis, Leishmanin Skin Test, Epidemiological Analysis. VI
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Kutanöz Leishmaniasis (KL) yeni gelişen endemik odaklarla bir halk sağlığı problemi olarak bölgemizdeki önemini korumaktadır. Bu çalışmada KL endemisitesinin geliştiğinden şüphelenilen Karaisalı ilçesinde seçilen bir pilot sahada Leishmanin Deri Testi (LDT) kullanılarak klinik ve epidemiyolojik bir analiz yapılmıştır. Ayrıca KL enfeksiyonuna karşı gelişmiş immün yanıtın klinik göstergesi olan LDT'nin bu tür araştırmalarda epidemiyolojik tanı aracı olarak değeri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan fizik muayene sonuçlarına göre KL ile temasın klinik göstergesi olan aktif veya skar şeklindeki lezyonu olan kişiler; örnek popülasyonun %16'sını oluşturmakta ve çoğunlukla 6-19 yaş grubunda bulunmaktaydılar. Hastalığın bu bölgedeki görülme sıklığının Ocak-Mart ayları arasında pik yaptığı gözlendi, örnek popülasyondaki LDT pozitifliği oranı %36 olarak saptandı. Aktif veya iyileşmiş lezyonu olan kişilerde ise %97 oranında LDT pozitifliği saptanırken, bu testin KL için spesifik ve sensitif olduğu belirlendi. KL ile ilgili herhangi bir lezyonu olmayanlarda ise geçirilmiş subklinik enfeksiyonun işareti olarak, örnek popülasyonun %24'ünde LDT pozitifliği gözlendi, örnek popülasyonun KL'e karşı duyarlı olduğunun bir diğer işareti ise LDT pozitiflik oranının yaş ile birlikte artması idi. Sonuç olarak, belirlediğimiz bu yeni endemik odak, KL'in bölgemizde giderek yayılım gösterdiğinin bir işareti sayılmıştır. Ayrıca gösterilmiştir ki, LDT bu tür epidemiyolojik analizlerde kullanılabilecek basit ve aynı zamanda sensitif bir araçtır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EPIDEMIOLOGICAL ANALYSIS OF A POPULATION THAT CUTANEOUS LEISHMANIASIS IS ENDEMIC BY USING LEISHMANIN SKIN TEST Cutaneous Leishmaniasis (CL) is still being an important public health problem in our region with new endemic focuses. In this study clinical and epidemiological analysis was performed using Leishmanin Skin Test (LST) in a pilot region in Karaisalı where endemicity of CL had been suspected. Also it was studied to determine the value of LST as a clinical sign of immunological respond to CL infection. According to the results of physical examination on cases with active or healed lesions with scar that were the clinical signs of contact with CL were 16% of the sample population and the great part of these cases were at the range of 6-19 ages. A peak in the frequency of the disease was observed between January and March. The prevalence of LST positivity in the whole sample population was 36%. LST positivity was 97% in the cases with active or healed lesions. It was determined that LST was highly specific and sensitive for CL. As a sign of old subclinic infection LST positivity was observed in 24% of the sample population who have no CL lesion. It was observed that ratio of the LST positivity increases with age was another sign of sensitivity of the sample population to CL. As a result, this new endemic focus that we found out was accepted as a sign of spreading of CL in our region. And also it has been demonstrated that LST was a simple and sensitive method for this kind of epidemiological analysis.