Kutanöz leishmaniasis lezyonlarında dermoskopik bulgular
Dermoscopic findings of cutaneous leishmaniasis
  1. Tez No: 665262
  2. Yazar: GÖKÇE YETKİN ÖZKEÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZGÖZTAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kutanöz Leishmaniasis, Dermatoskopi, Cutanous Leishmaniasis, Dermatoscopy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda kutanöz leishmaniasis lezyonlarında dermoskopik incelemenin tanısal bir değeri olup olmadığı araştırıldı. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran ve kendisine klinik ve mikrobiyolojik olarak kutanöz leishmaniasis tanısı konan 168 hastanın lezyonları dermoskopik olarak incelendi. Çalışmada elde edilen veriler literatürler ile birlikte değerlendirilerek leishmaniasiste görülen özellikler kaydedildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran yaşları 2 ile 70 arasında değişen, 98 erkek (%58,3) ve 70 kadın (%41,6), 168 hastanın 168 lezyonu dâhil edildi. Çalışma için Gaziantep Üniversitesinden etik kurul onayı alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, lezyonların anatomik lokalizasyonu, çapı, klinik tipi, süresi, dermoskopik paternleri DermLite dermoskopi cihazı ile incelenerek görüntüleri alındı. Bulgular: Çalışmaya katılan 168 hastanın yaş ortalaması ve standart sapması 26,60±19,64 idi. Çalışmaya alınan 168 lezyonun 62'i (%36,9) yüz, 78'i (%46,4) üst ekstremite, 1'i (%0,5) boyun, 23'ü (%13,6) alt ekstremite, 4'ü (%2,4) gövde lokalizasyonundaydı. Dermoskopik incelemede; 168 lezyonun, 160'ında (%95,2) generalize eritem, 90'ında (%53,6) hiperkeratoz, 100'ünde (%59,5) ülser, 60'ında (%35,7) beyaz patlayan yıldız paterni, 56'ında (%33,3) sarı damlalar, 19'ında (%11,3) somon rengi ovoid yapı saptandı. Değerlendirilen 168 lezyonun 141'inde (%83,9) çeşitli damarsal oluşum saptanırken, 27'sinde (%16,1) damarsal paterne rastlanmadı. Damarsal paternlerden lineer damarlar 70 (%41,7), noktasal damarlar 69 (%41,1), virgül şeklinde damarlar 54 (%32,1), firkete şeklinde damarlar 44 (%26,2), dallanan damarlar 28 (%16,7), glomerüler damarlar 24 (%14,3) ve tirbuşon damarlar 10 (%5,9) lezyonda gözlendi. Dermoskopik bulgular lezyon süresine (6 aydan kısa ve uzun) ve lezyonun lokalizasyonuna (yüz ve gövde) göre kategorilere ayrılıp incelendi. Sonuç: Kutanöz leishmaniasis tanısında kullanılan yöntemlerden kültür zaman alıcı ve sensivitesi düşük, histopatolojik inceleme ise invaziv bir işlemlerdir. Dermoskopik inceleme dermatoloji pratiklerinde sıklıkla başvurulan ve lezyonların yakın plan görüntülenmesine dayanan non-invaziv, pratik, hızlı ve kolay uygulanan bir tanı yöntemidir. Literatürde birkaç çalışmada dermoskopik incelemenin KL tanısında da tanısal değerinin olabileceği ve poliklinik koşullarında rahatlıkla kullanılabileceği belirtilmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar bu görüşü destekler niteliktedir. V
Özet (Çeviri)
sity for the study. Patients' age, gender, anatomical localization, diameter, clinical type, duration, and dermoscopic patterns of the lesions were examined with the DermLite dermoscopy device and images were taken. Results: The mean age and standard deviation of 168 patients participating in the study was 26.60 ± 19.64. Of the 168 lesions included in the study, 62 (36.9%) were face, 78 (46.4%) were upper extremity, 1 (0.5%) neck, 23 (13.6%) lower extremity, 4 (2.4%) of them were in the trunk location. In dermoscopic examination; Of 168 lesions, 160 (95.2%) had generalized erythema, 90 (53.6%) had hyperkeratosis, 100 (59.5%) had ulcers, and 60 (35.7%) had a white exploding star pattern, 56 (33.3%) had yellow drops and 19 (11.3%) had salmon-colored ovoid structure. Various vascular formation was detected in 141 (83.9%) of 168 lesions evaluated, while no vascular pattern was found in 27 (16.1%). Linear vessels of vascular patterns 70 (41.7%), point vessels 69 (41.1%), comma-shaped vessels 54 (32.1%), hairpin-shaped vessels 44 (26.2%), branching vessels 28 (16%) 7), glomerular vessels were observed in 24 (14.3%) and corkscrew vessels in 10 (5.9%) lesions. Dermoscopic findings were categorized and analyzed according to the duration of the lesion (less than 6 months and longer) and the localization of the lesion (face and trunk). Conclusion: In the diagnosis of Cutaneous Leishmaniasis, culture is time consuming and has low sensitivity, histopathological examination is invasive. Dermoscopic examination is a non-invasive, practical, fast and easy-to-use diagnostic method that is frequently used in dermatology practices and based on close-up imaging of lesions. In a VII few studies in the literature, it has been stated that dermoscopic examination can have a diagnostic value in the diagnosis of CL and can be used easily in outpatient clinic conditions. The results we obtained in our study support this view.