Karaciğer sirozu olan hastalarda nütrisyonel durumun değerlendirilmesinde ultrasonografi ile ölçülen temporal kas kalınlığının kullanılması
Use of temporal muscle thickness measured by ultrasonography in the assessment of nutritional status in patients with liver cirrhosi̇s
- Tez No: 703223
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ADNAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, siroz, temporal kas kalınlığı, Malnutrition, Cirrhosis, Temporal muscle thickness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Malnütrisyon siroz hastalarında yaygın olarak görülmektedir. Hastaların morbidite ve mortalitesini arttıran ciddi bir sağlık sorunudur. Siroz hastalarında malnütrisyonun değerlendirilmesinde çeşitli laboratuvar verileri, skorlama sistemleri ve antropometrik ölçümler kullanılmaktadır. Fakat bu ölçümler zaman almakta, net sonuca varmak sorun olmakta ve malnütrisyon oranını tek başına ortaya koyamamaktadır. Yakın tarihli yapılan bazı çalışmalar temporal kas kitlesinde azalmanın malnütrisyon oranı ile ilişkili olabileceğini desteklemektedir. Biz çalışmamızda, siroz hastalarında malnütrisyonun erken tespit edilebilmesi için bir parametre olarak ultrasonografi ile ölçülen temporal kas kalınlığını(TKK) kullandık. Nütrisyonel durumu belirlemek için TKK'nın tek başına geçerliliğini ve güvenilirliğini doğrulamayı ve beslenme durumuyla anlamlı şekilde ilişkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Rize Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Kliniği'nde yatan veya Gastroenteroloji Polikliniği'ne başvuran siroz tanısı bulunan, yaş ortalamaları 65 yıl olan 65 hasta ve yaş ortalamaları 59.5 olan 20 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 85 birey incelendi. Araştırmamız kesitsel bir çalışmadır. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, siroz hastalığının primer etiyolojisi) ve laboratuvar parametreleri (serum albumin, total bilirubin, INR, ALT, AST, beyaz küre, hemoglobin, nötrofil, lenfosit, trombosit ) hastaların rutin poliklinik tetkikleri ve yattığı süre zarfındaki veriler hasta dosyaları incelenerek retrospektif olarak elde edildi. Antropometrik ölçümleri (kuru ağırlık, vücut kitle indeksi, triceps deri kıvrım kalınlığı, temporal kas kalınlığı) hesaplandı. Hastalara tek hekim tarafından Child Turcotte Pugh(CTP), The Royal Free Hospital- Nutritional Prioritizing Tool(RFH-NPT) Değerlendirme skorları uygulandı ve TKK ölçümü ultrasonografi ile tek hekim tarafından yapıldı. RFH-NPT skorlamasına göre malnütrisyon risk sınıflaması yapılarak hastaların antropometrik ölçümleri ve TKK değerleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Araştırma kapsamında 65'i siroz tanılı hasta (yaş ortancası: 65 yıl) ve 20'si sağlıklı kontrol (yaş ortancası: 59.5 yıl) olmak üzere toplam 85 birey incelendi. Hastaların sağ ve sol TKK ortancası sırasıyla 9.2 mm ve 9.3 mm idi. Hasta ve kontrol grupları arasında vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ) ve obezite durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla; p0.05). Hastaların TDKK, sağ ve sol TKK değeri kontrol grubundaki sağlıklı bireylerden anlamlı olarak düşüktü (sırasıyla; p0.05). Sonuç: Kronik siroz hastalarında ultrasonagrafi ile ölçülen TKK değeri yüksek riskli malnütrisyonu öngörmede tanısal karar verdiricidir. Noninvaziv, basit ve objektif bir değerlendirme yöntemi olan ultrasonagrafi ile ölçülen TKK'nın, siroz hastalarında malnütrisyon tanısı için kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Malnutrition is common in patients with cirrhosis. It is a serious health problem that increases the morbidity and mortality of patients. Various laboratory data, scoring systems and anthropometric measurements are used in the evaluation of malnutrition in patients with cirrhosis. However, these measurements take time, it is a problem to reach a clear result and cannot reveal the malnutrition rate alone. Some recent studies support that reduction in temporal muscle mass may be associated with malnutrition rate. In our study, we used temporal muscle thickness (TMT) measured by ultrasonography as a parameter for early detection of malnutrition in patients with cirrhosis. We aimed to confirm the validity and reliability of TMT alone to determine nutritional status and to investigate whether it is significantly associated with nutritional status. Materials and Methods: A total of 85 individuals, 65 patients with a mean age of 65 years and 20 healthy controls with a mean age of 59.5 were examined. Our research is a cross-sectional study. Demographic data of the patients (age, gender, primary etiology of cirrhosis) and laboratory parameters (serum albumin, total bilirubin, INR, ALT, AST, white blood cell, hemoglobin, neutrophil, lymphocyte, thrombocyte), routine outpatient examinations of the patients and data during hospitalization. The files were analyzed retrospectively. Anthropometric measurements (dry weight, body mass index, triceps skinfold thickness(TST), temporal muscle thickness) were calculated. Child Turcotte Pugh (CTP), The Royal Free Hospital- Nutritional Prioritizing Tool (RFH-NPT) Evaluation scores were applied to the patients by a single physician, and TMT was measured by a single physician by ultrasonography. Malnutrition classification was made according to TST measurement and anthropometric measurements, TKK values of the patients were compared. Results: Within the scope of the study, a total of 85 individuals, 65 of whom were patients with cirrhosis (median age: 65 years) and 20 of whom were healthy controls (median age: 59.5 years), were examined. The medians of the right and left TMT of the patients were 9.2mm and 9.3mm, respectively. A statistically significant difference was found between the patient and control groups in terms of age, body weight, body mass index (BMI) and obesity status (respectively; p0.05). TST, right and left TMT values of the patients were significantly lower than the healthy individuals in the control group (respectively; p0.05). Conclusion: The TMT value measured by ultrasonography is diagnostic in predicting high-risk malnutrition in patients with chronic cirrhosis. We suggest that TMT measured by ultrasonography, which is a noninvasive, simple and objective evaluation method, should be used for the diagnosis of malnutrition in patients with cirrhosis.