Sol taraf meme kanseri hastalarında TVMAT tekniğinin tanıtılması ve dozimetrik özelliklerinin diğer meme CA radyoterapi teknikleriyle değerlendirilmesi
Introduction of TVMAT technigue in left side breast cancer patiends and evaluation of dosimetric properties with other breast CA radiotherapy technigues
  1. Tez No: 703224
  2. Yazar: ONUR TOSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR HOŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Meme kanseri, TVMAT, FIF, IMRT, VMAT, Radiotherapy, Breast cancer, TVMAT, FIF, IMRT, VMAT
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada ilk olarak Sol taraf meme kanseri hastalarında yeni bir teknik olan TVMAT tekniğinin tanıtılması, diğer meme RT teknikleri ile beraber 20 sol meme CA(10 total mastektomi, 10 lumpektomi)hastaya Uygulayıp dozimetrik sonuçlarını istatistiksel olarak karşılaştırıp aralarında ki farkları analiz ederek doğru RT meme tekniğini saptamaya çalışmak amaçlanmıştır. İlk olarak Varian marka Trilogy cihazının kurulu olduğu Varian eclipse planlama sistemi kullanılarak daha önce kliniğimizde tedavi görmüş 20 hastaya ait aynı bilgisayarlı tomografi cihazında (Simens Somaton 128 kesit) çekilmiş BT görüntülerine ulaşılmıştır. Bu BT görüntülerinde PTV, Kalp, alan içindeki akciğer, alan dışındaki akciğer, karşı meme ve LAD kontürleri aynı radyasyon onkoloğu tarafından konturlanmıştır. Her hasta için başta TVMAT tekniği ile 50gy/25 fraksiyon şeklinde varian marka Trilogy cihazının kurulu olduğu eclipse 13.0 tedavi planlama sisteminde plan yapılmış daha sonra aynı 20 hastaya alan içinde alan (FinF), yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) ve volumetrik ayarlı arc terabi (VMAT) teknikleri de uygulanmıştır. Tüm planlar yapıldıktan sonra yeni teknik olan TVMAT tekniğinin sonuçları; meme dokusu ve risk altındaki organların almış olduğu dozlar, doz hacim histogramı (DVH) ve diğer meme kanseri teknikleri (FinF, IMRT, VMAT) sonuçları karşılaştırılmış PTV için Dort , Dmax, Dmin Kritik organlar için (Kalp, Akciğerler, karşı meme ve LAD) Dort ,Dmax,Dmean (%) ( V2,V5,V10,V20,V25,V30 ) dozları incelenecek istatistiksel olarak farklar bulunmaya çalışılmıştır. Dört plan arasında PTV Dmin (p=0,0001) dışında çok büyük anlamlı fark görülmemiştir. Kalp'te ve LAD'de anlamlı Fark görülmüş(P=0,00001), Dmean 2,67±140 cGy ort , V5 %7 değerleri ile FinF en ideal kalp değeri, Dmax 2456±860 cGy ort, Dmean 940±379 cGy ort ile VMAT en ideal LAD değerine sahip çıkmıştır. Sol akciğer'e ait doz değerlendirmesinde sırasıyla Dmean 565±183 cGy ort , V5 %17.2 ve V10 %11,5 ile FinF en ideale yakın planlar çıkmıştır. V20 değerleri arasında anlamlı fark yoktur(p=0,054). Sağ akciğer için En düşük Dmean değerine sahip planlar 8,5±3,4 cGy ort ile FinF planları olmuştur.V2 %0,0012 ve V5 %0,00 ile yine FinF planlarında en ideal görülmüştür. FinF planlarından sonra açık bir Farkla ikinci en ideal olan planlar TVMAT planlarıdır. Sağ meme de de en ideal değere sahip planlar FinF planları çıkmıştır. (Dmean 17,2±11,3 cGy ort ile V2 %0,6 ile ve V5 %0,32 ) Mevcut sonuçlar ışığında TVMAT tekniğinin kullanılabilir bir teknik olduğu önerilmektedir. IMRT tabanlı plan olmasının avantajlarını CI ve HI indekslerde tanjansiyel uygulanmasının artılarını ise karşı kritik organlara yansıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, the TVMAT technique, which is a new technique in left-sided breast cancer patients, was introduced, along with other breast RT techniques, it was applied to 20 left breast CA (10 total mastectomy, 10 lumpectomy) patients and compared the dosimetric results statistically and analyzed the differences between them. It is aimed to try to determine the correct RT technique. First, by using the Varian eclipse planning system, in which the Varian brand Trilogy device was installed, CT images of 20 patients who were previously treated in our clinic were obtained on the same computed tomography device (Simens Somaton 128 sections). In these CT images, the contours of the PTV, Heart, lung within the field, lung outside the field, contralateral breast, and LAD were contoured by the same radiation oncologist. For each patient, a plan was made in the eclipse 13.0 treatment planning system in the form of 50gy/25 fractions with the TVMAT technique, then field-in-field (FinF), intensity modulated radiotherapy (IMRT) and volumetric modulated arc therapy (VMAT) techniques were applied to the same 20 patients. After all the plans are made, the results of the new technique TVMAT technique; Doses received by breast tissue and organs at risk, dose volume histogram (DVH) and other breast cancer techniques (FinF, IMRT, VMAT) results were compared for PTV Dort , Dmax, Dmin For critical organs (Heart, Lungs, contralateral breast and LAD) Dort ,Dmax,Dmean (%) (V2,V5,V10,V20,V25,V30) doses were analyzed and statistical differences were tried to be found. There was no significant difference between the four plans, except for PTV Dmin (p=0.0001). Significant Difference in Heart and LAD (P=0.00001), Dmean 2.67±140 cGy mean, V5 7% with FinF ideal heart value, Dmax 2456±860 cGy mean, Dmean 940±379 cGy With avg, VMAT claimed the most ideal LAD value. In the dose evaluation of the left lung, Dmean 565±183 cGy mean, V5 17.2% and V10 11.5%, respectively, were found to be close to the most ideal FinF plans. There was no significant difference between V20 values (p=0.054). Plans with the lowest Dmean values for the right lung were FinF plans with a mean of 8.5±3.4 cGy. The FinF plans were considered optimal with V2 0.0012% and V5 0.00%. The second most ideal plans by a clear margin after FinF plans are TVMAT plans. Plans with the most ideal value in the right breast, FinF plans have emerged. (Dmean 17.2±11.3 cGy mean with V2 with 0.6% and V5 with 0.32%). With the present results, it is suggested that the TVMAT technique is a usable technique. It has been seen that the advantages of being an IMRT-based plan are reflected in the CI and HI indexes, and the advantages of the tangential application in the opposite critical organs.