İnflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı ile takip edilen hastaların demografik, endoskopik, histopatolojik verileri ve tedaviye cevapları açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the demographic, endoscopic, histopathological data and treatment answers of the patients with inflammatory bowel disease followed
  1. Tez No: 703247
  2. Yazar: FATMA DİLEK GÜREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ALTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı, İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı, Child, Ulcerative Colitis, Crohn's Disease, Inflammatory Bowel Disease
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocukluk çağında inflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı alan hastalarımızın klinik, endoskopik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Erciyes Üniversitesi Pediatri Gastroenteroloji departmanında inflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı ile takip edilen hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak demografik verileri, endoskopik ve histopatolojik özellikleri, aldıkları tedaviler ve tedaviye yanıtları gibi klinik özellikleri gözden geçirildi. Bulgular: Çalışmamıza 45'i Ülseratif kolit ve 34'ü Crohn hastalığı tanılı toplam 79 hasta dahil edildi. İnflamatuvar bağırsak hastalığı tanılı hastaların erkek/kız oranı 1,19 ve tanı yaşı ortalaması 138,3±51,8 ay olarak saptandı. Hastaların %45,5'i kız, %54,4'ü erkek cinsiyete sahipti. Tanı anında en sık saptanan semptomlar Ülseratif kolitte rektal kanama/kanlı dışkılama, Crohn hastalığında ishaldi. Ülseratif kolitte en sık tutulum pankolit, Crohn hastalığında ileit ve ileoçekal tutulum şeklindedir. Tanı anında hem boy hem de kilo geriliği Crohn hastalığında Ülseratif kolitten daha fazla idi. Ayrıca tanı anında eritrosit sedimentasyon hızı ve C-reaktif protein değeri Crohn hastalığında Ülseratif kolite göre anlamlı derecede yüksekti. Atak sayısı ortalaması 3,2±1,6 olup hastalarımızın çoğunluğu hafif-orta şiddette inflamatuvar bağırsak hastalığına sahipti. Hastalar birinci basamak tedavi olarak mesalazin (%100) ve kortikosteroid (%84,8) aldı, idame tedavisi için mesalazin ve azatioprin (%53,1) kullanıldı, kortikosteroid tedavisine yanıt vermeyen hastalara Tümör Nekroz Faktörü-alfa antagonist tedavisi (%24) uygulandı, izlemde dört (%5) hastaya kolektomi yapıldı, Crohn hastalığı koliti olan iki (%2,5) hasta birincil hastalığa bağlı komplikasyonlardan kaybedildi. Sonuç: Çocuklarda karın ağrısı, ishal, rektal kanama şikayetleri ile birlikte kilo kaybı varlığında inflamatuar bağırsak hastalığı akla gelmelidir. Atak ve remisyonlar ile seyretmesi nedeni ile hastalığın tedavisinde zorluklar yaşanabileceği, semptomların uzun sürebileceği ve/veya tekrarlamalar olabilecegi göz önünde tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to evaluate the clinical, endoscopic and laboratory data of the patients diagnosed with inflammatory bowel disease in childhood. Materials and Methods: In this study, the files of patients who were followed up with the diagnosis of Inflammatory bowel disease in the Department of Pediatrics and Gastroenterology at Erciyes University were retrospectively evaluated and their clinical characteristics such as demographic data, endoscopic and histopathological features, treatments they received and response to treatment were reviewed. Results: The study was included a total of 79 patients, 45 with ulcerative colitis and 34 with Crohn's disease. The male/female ratio of patients diagnosed with Inflammatory bowel disease was 1,19 and the mean age at diagnosis was 138,3±51,8 months. The most common symptoms at the time of diagnosis were rectal bleeding/bloody stool in Ulcerative colitis and diarrhea in Crohn's disease. The most common involvement in Ulcerative colitis is pancolitis, ileitis and ileocecal involvement in Crohn's disease. At the time of diagnosis, both height and weight retardation were higher in Crohn's disease than in Ulcerative colitis. In addition, erythrocyte sedimentation rate and c-reactive protein values at the time of diagnosis were significantly higher in Crohn's disease than in Ulcerative colitis. The mean number of attacks was 3,2±1,6 and the larger part of our patients had mild to moderate Inflammatory bowel disease. Patients received mesalazine (100%) and corticosteroids (84,8%) as first-line therapy, mesalazine and azathioprine (53,1%) were used for maintenance therapy, tumor necrosis factor-alpha antagonist therapy (24%) was administered to patients who did not respond to corticosteroid therapy. In the follow-up, four (5%) patients underwent colectomy, two (2,5%) patients with Crohn's disease colitis died from complications related to the primary disease. Conclusion: Inflammatory bowel disease should be considered in the presence of abdominal pain, diarrhea, rectal bleeding and weight loss in children. It should be kept in mind that due to the course of exacerbation and remissions, challenges may be experienced in the treatment of the disease, the symptoms may last for a long time and/or there may be recurrences.