Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde inflamatuar barsak hastalığı tanısı ile takip ettiğimiz hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis of patients with inflamatory bowel disease followed at Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital
- Tez No: 629222
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BEYAZİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar barsak hastalığı, Ülseratif Kolit, Crohn hastalığı, medikal tedavi, Inflammatory bowel disease, ulcerative colitis, Crohn disease, medical treatment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuvar barsak hastalıkları (İBH), genetik olarak duyarlı kişilerde meydana gelen, nedeni tam olarak bilinmeyen, kronik seyirli, bir grup inflamatuvar hastalıktır. Esas olarak Ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) olmak üzere iki major tipi mevcuttur. Biz bu çalışmamızda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından 2013-2019 yılları arasında takip edilen ÜK ve CH'leri retrospektif olarak inceleyerek hastaların klinik bulguları, klinik şiddeti, hastalığın yaygınlığı, hastalık seyri sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar ve uygulanan medikal tedavileri değerlendirmeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmamızda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda ÜK ve CH tanısı nedeniyle takip edilen 01.01.2013 ve 31.12.2019 yılları arasında 18 yaş üstü 211 hasta retrospektf incelendi. Endoskopi ile kesin tanı almayan, tanısı verilen tarih aralğının dışında konulan ve tarafımızca takip ve tedavisi yapılmayan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 211 İBH hastasının 158'i (%74,9) ÜK, 53'ü (%25,1) CH idi. ÜK hastalarında ortalama yaş 43,97±16,22, CH'de 42,30±14,73 idi. ÜK'de en sık semptom %65.8 oranında kanlı ishal iken, CH'de en sık %69.8 oranında karın ağrısıydı. İBH hastaları bütün olarak değerlendirildiğinde barsak dışı tutulum olarak oral aft %10.0, eklem tutulumu %9.0, göz tutulumu %3.8 ve cilt tutulumu %2.4 idi. ÜK'de tutulum yeri %58,4 distal kolit (proktit+rektosigmoid), %24,1 sol kolon, %16,5 oranında pankolit, %7 oranında Backwash ileit saptandı. CH'de %50,9 terminal ileum+sınırlı çekum, %22,6 kolon, %18,9 ileokolon, %7 oranında üst gastrointestinal sistem, %13,2 oranında perianal tutulum görüldü. Sonuç: Bölgemizde sık görülen bu hastalıkların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin bilinmesi bu hastalıklara yaklaşımda teşhis, tedavi ve takibinde, ortaya çıkabilecek muhtemel komplikasyonların erken saptanmasını ve uygun tedavi yaklaşımının seçilmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
Introduction: Inflammatory bowel diseases are a group of inflammatory chronic conditions of unknown origin that result from continuous or intermittent inflammation of a part of the intestinal wall in genetically predisposed individuals. IBD have two major forms: Ulcerative colitis (UC) and Crohn disease (CD). In this study we retrospectively evaluated UC and CD patients that admitted to gastroenterology clinic of Canakkale Onsekiz Mart University (COMU) between 2013 and 2019. We aimed to analyze the clinical findings, the severity, the extent of the disease and medical treatments of the patients. Materials and Methods: In this study, we retrospectively evaluated the results of 211 UC and CD patients older than 18 years that were followed by gastroenterology clinic of COMU Gastroenterology department between 01.01.2013 and 31.12.2019. Patients with indefinite diagnosis and followed another center after the initial diagnosis were excluded. Results: Out of 211 IBD pateints, 158 (74.9%) were UC and 53 (25.1%) were CD. Mean ages of UC and CD patients were 43.97±16.22 and 42.30±14.73 years respectively. Bloody diarrhea (65.8%) was the main symptom in UC and abdomen pain (69.8%) was the main symptom in CD patients. Extraintestinal findings in IBD patients were as follow: oral aphthae (10%), arthritis (9%), eye complications (3.8%), and cutaneous findings (2.4%). Localization sites were as follow: distal colitis (58.4%), left-sided colitis (24.1%), pancolitis (16.5%) and backwash ileitis (7%) for UC, and terminal ileum (50.9%), colon (22.6%), ileum+colon (18.9%), upper gastrointestinal system (7%) and perianal involvement (13.2) for CD. Conclusion: Revealing the demographic, clinic and laboratory characteristics of IBD patients is of great importance in order to prevent possible complications and to choose appropiate treatment in the diagnosis and follow-up period of these patients.