Koroner kalp hastalığında serum afamin, E vitamini ve OX-LDL düzeylerinin incelenmesi
Investigation of serum afamine, vitamin E and OX-LDL levels in coronary heart disease
  1. Tez No: 703291
  2. Yazar: MEHMET ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Afamin, E vitamini, okside LDL, Coronary artery disease, Afamin, Vitamin E, oxidized LD
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Koroner arter hastalığı çağımızın en önemli hastalıklarındandır. Gelişmiş batı ülkelerinde ölümlerin en az yarısı kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle olmaktadır. Koroner arter hastalığı ateroskleroz sonucu oluşmaktadır. Arteriyel intimada lipidlerin toplanmasıyla ateroskleroz meydana gelmektedir. Oksidatif modifikasyon hipotezi kültüre makrofajların kimyasal olarak modifiye olmuş LDL(Ox-LDL) varlığında lipit yüklü hücrelere dönüştüğü sonucuyla ortaya çıkmıştır. Modifiye LDL`nin in vitro düz kas hücresi ve endotel hücrelerinde monosit kemotaktik protein-1`in sentezini arttırdığı gösterilmiştir. Ox-LDL monosit ve lenfositler için kemotaktiktir. Ox-LDL`düz kas hücrelerinin çoğalttığı gösterilmiştir. Ox-LDL endotel disfonksiyonu ve hasarına yol açar. E vitamini LDL`yi oksidatif hasardan korumaktadır. LDL`ye yüksek oranda bağlanma özelliğine sahiptir. Afamin de E vitaminini bağlayıp kanda taşıma özelliğine sahip bir proteindir. Bu yüzden çalışmamızdaki amaç afamin, E vitamini ve ox-LDL ilişkisini incelemek olacaktır. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, kardiyoloji klinik ve polikliniklerde takip edilen 50 hasta ve 40 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm katılımcılardan numune toplandı. Serum afamin, E vitamini ve ox-LDL düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Hasta ile kontrol grupları arasında serum afamin, E vitamini ve ox-LDL konsantrasyonları arasında anlamlı bir fark tesbit edildi. Hasta grubunda afamin düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulundu. E vitamini hastalarda yüksek bulundu. OxLDL düzeyleri hastalarda düşük bulundu. Afamin ile E vitamini arasında güçlü pozitif korelasyon tesbit edildi. Sonuç olarak koroner arter hastalarında afamin, ox-LDL ve E vitamini düzeylerindeki değişmeler hastalığın patogenezinde oksidatif stresin rol aldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease is one of the most important diseases of our age. At least half of the deaths in developed western countries are due to cardiovascular diseases. Coronary artery disease occurs as a result of atherosclerosis. Atherosclerosis occurs with the accumulation of lipids in the arterial intima. The oxidative modification hypothesis arose from the conclusion that cultured macrophages transform into lipid-laden cells in the presence of chemically modified LDL (Ox-LDL). Modified LDL has been shown to increase the synthesis of monocyte chemotactic protein-1 in smooth muscle cells and endothelial cells in vitro. Ox-LDL is chemotactic for monocytes and lymphocytes. It has been shown to proliferate Ox-LDL smooth muscle cells. Ox-LDL causes endothelial dysfunction and damage. Vitamin E protects LDL from oxidative damage. It has a high level of binding to LDL. Afamin is also a protein that has the ability to bind vitamin E and transport it in the blood. Therefore, our study will examine the relationship between afamin, vitamin E and ox-LDL. Fifty patients and 40 healthy volunteers followed in Dicle University Medical Faculty Hospital, cardiology clinics and polyclinic were included. Samples were collected from all participants. Serum afamin, vitamin E and ox-LDL levels were measured by ELISA method. There was significant difference between serum afamin, vitamin E and ox-LDL concentrations between the patient and control groups. Afamin levels were found to be significantly higher in the patient group. Vitamin E was found to be high in patients. Ox-LDL levels were found to be low in the patients. A strong positive correlation was found between afamin and vitamin E. As a result, afamin, ox-LDL and vitamin E levels in coronary artery patients indicate that oxidative stress plays a role in the pathogenesis of the disease.