Tekrarlayan gebelik kaybı olan etiyolojisi belirlenemeyen hastalarda LĠF ve IL-11 gen ekspresyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of LIF and IL-11 gene expressions in patients with recurrent pregnancy loss with undeterminated etiology
  1. Tez No: 703292
  2. Yazar: SERHAN KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPTİSAM İPEK MÜDERRİS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İL-11, LİF, Tekrarlayan gebelik kaybı, IL-11, LIF, Recurrent pregnancy loss
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada etyolojisi belirlenemeyen tekrarlayan gebelik kayıpları (TGK) olan hastalarda LİF ve İL-11 gen ekspresyon değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine Nisan 2020-Haziran 2021 tarihleri arasında tekrarlayan gebelik kayıpları nedeniyle başvuran hastalar değerlendirilmiştir. Çalışmaya 12.gebelik haftasından önce 2 veya daha fazla düşük yapmış olan 45 hasta ile hiç düşük yapmamış ve en az bir canlı doğumu olan sağlıklı 45 kontrol olmak üzere toplam 90 kişi dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundan EDTA'lı tüplere 10 cc periferik kan alınarak LİF ve İL-11 gen ekspresyonları Tıbbi Genetik Anabilim Dalı tarafından çalışıldı. Elde edilen veriler spss paket programda istatiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 90 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 27.93±4,45 iken kontrol grubunun yaş ortalaması 26,02±5,12 idi. Hastaların düşük sayısı ortalaması 2,93±1,17 ve hastaların adet döngüleri 30,11±7,16 gündü. LİF geni ekspresyon seviyesi hasta grubunda 2.47±3 kontrol grubunda 0,1±0,17 olarak bulundu.(p< 0,0001) İL-11 gen ekspresyon seviyesi hasta grubunda 1,1±1,72 kontrol grubunda 0,17±0,38 olarak bulundu.(p< 0,0001) Bu değerler istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda gen ekspresyon çalışmalarının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Çalışmamızda LİF ve İL-11 gen ekspresyonun değerlerinin hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulunmuş ve bu yükseklik istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu çalışmamızın tekrarlayan gebelik kaybına yönelik yapılan gen ekspresyon çalışmalarına katkı yapacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the LIF and IL-11 gene expression changes in patients with recurrent pregnancy loss (Recurrent pregnancy loss) of undetermined etiology. Materials and Methods: Patients who applied to Erciyes University Medical Faculty Hospital Gynecology and Obstetrics outpatient clinic between April 2020 and June 2021 due to recurrent pregnancy loss were evaluated. A total of 90 patients, including 45 patients who had 2 or more miscarriages before the 12th week of pregnancy and 45 healthy controls who had never had a miscarriage and had at least one live birth, were included in the study. LIF and IL-11 gene expressions were studied by the Department of Medical Genetics. The obtained data were statistically analyzed in spss package program. Results: A total of 90 patients were included in the study. The mean age of the patients was 27.93±4.45, while the mean age of the control group was 26.02±5.12. The mean number of miscarriages of the patients was 2.93±1.17 and the menstrual cycles of the patients were 30.11±7.16 days. LIF gene expression level was found as 2.47±3 in the patient group and 0.1±0.17 in the control group (p< 0.0001). IL-11 gene expression level was 1.1±1.72 in the patient group and 0.17±0 in the control group. It was found to be .38. (p< 0.0001) These values were found to be statistically significant. Conclusion: The importance of gene expression studies in patients with recurrent pregnancy loss is increasing day by day. İn our study, the levels of LİF and İL-11gene expression were found to be higher in the patient group than in the control group and this elevation was found to be statistically significant. We think that this study will contribute to gene expression studies for recurrent pregnancy loss.