Women empowerment through micro-entrepreneurship development in rural areas of Pakistan
Pakistan'ın kırsal bölgelerinde mikro-girişimcilik geliştirme yoluyla kadınların güçlendirilmesi
  1. Tez No: 703390
  2. Yazar: NILUFER AJAIB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik güçlendirme, Karar verme yetkisi, Mikro girişim, Mikro girişimcilik, Sosyo- Kadınların yetkilendirilmesi, Yasal yetkilendirme, Decision making empowerment, Legal empowerment, Microenterprises, Micro-entrepreneurship, Socio-Economic empowerment, Women's empowerment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Pakistan'ın kırsal kesimlerinde sosyo kültürel ve ekonomik yapılar kadınları erkeklere boyun eğdiriyor. Bu tür baskıcı yapı, kadınları güçlendirerek değiştirilebilir ve mikro girişimcilik bu hedeflere ulaşmanın anahtarıdır. Kadının güçlendirilmesi, ataerkilliğe karşı durmak ve toplumdaki sınırlamaları ortadan kaldırmaktır.Bu çalışma, Pakistan'ın kırsal alanlarında mikro girişimcilik yoluyla kadınların güçlendirilmesi, bölgedeki kadınların ekonomik, sosyal, karar verme ve yasal olarak güçlendirilmesini bulmaya yönelik bir girişimdir. Araştırma için örneklem olarak Ghizer, Gilgit Baltistan ilçesinin kadın mikro girişimcileri alınmıştır.Çalışma önemlidir çünkü Pakistan'ın kırsal bölgelerinde mikro girişimcilik geliştirme yoluyla kadınların güçlendirilmesini ölçmeye ve keşfetmeye çalışmaktadır. Ayrıca, mikro girişimcilik geliştirme araştırmaları yoluyla kadınların güçlendirilmesi konusunda Pakistan'ın kapsamı çok kısıtlıdır. Çalışma, kesitsel ve keşfedici niteliktedir. Örneklem 150 mikro girişimciden oluşmaktadır. Mikro girişimcilik yoluyla kadınların güçlendirilmesi yordayıcı değişken olarak alınırken, sosyoekonomik, karar verme ve yasal güçlendirme kriter olarak alınmıştır. Kazancı kullanma özgürlüğü, mali konularda katkı, varlıklar üzerinde kontrol, yaşam standartlarının kalitesi, hareket özgürlüğü, farkındalık ve karar verme özgürlüğü gibi göstergeler, kadınların güçlendirilmesini ölçmek için kullanılmaktadır.Nicel veriler, kendi kendine uygulanan yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Veriler, sosyal bilimler için istatistiksel bir paket (SPSS) sürüm 25 kullanılarak analiz edildi. Nihai çıktı için tanımlayıcı ve çoklu doğrusal regresyon analizi benimsendi. Nicel veriler, çapraz tabloları ve frekans dağılımlarını içeren basit tanımlayıcı istatistiksel prosedürler kullanılarak analiz edildi. Modelin uygulanabilirliğini kontrol etmek için KMO ve Bartlett testi, ANOVA testi ve diğer birçok test kullanıldı.Çalışmanın sonuçları, kadınların mikro girişimcilik yoluyla ekonomik olarak güçlendiğini, ancak yasal güçlendirme, sosyal güçlendirme ve karar verme yetkilendirme alanlarında geride kaldıklarını ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Socio cultural and economic structures subordinate women to men in rural areas of Pakistan. Such oppressive structures can be changed by empowering women, and micro entrepreneurship is the key to achieve those goals. Women's empowerment is to stand against the patriarchy and break up the limitations in society. The present study is an attempt to investigate the economic, social, decision making, and legal empowerment of women through women's micro-entrepreneurship in rural areas of Pakistan. Women micro-entrepreneurs of the district Ghizer, Gilgit Baltistan are taken as a sample for the study. The study is significant because it attempts to measure and explore women's empowerment through micro-entrepreneurship development in rural areas of Pakistan. Furthermore, there is very scant coverage of Pakistan in women's empowerment through micro-entrepreneurship development research. The study is cross-sectional and exploratory in nature. The sample is comprised of 150 microentrepreneurs. Women's empowerment through micro-entrepreneurship is taken as a predictor variable while socio economic, decision making, and legal empowerment is taken as criterion. Indicators such as freedom to use earnings, contribution in financial matters, control over assets, quality of living standards, freedom of mobility, awareness, and freedom of decision making are used to measure women's empowerment. Quantitative data was collected through a self-administered structured questionnaire. The data was analyzed using a statistical package for social sciences (SPSS) version 25. Descriptive and multiple linear regression analysis was adopted for the final output. Quantitative data was analyzed using simple descriptive statistical procedures involving cross-tabulations and frequency distributions. KMO and Bartlett's test, ANOVA test, and multiple other tests were used to check the feasibility of the model. The results of the study revealed that women were empowered economically through micro-entrepreneurship, but they are lagging behind in the areas of legal empowerment, social empowerment, and decision-making empowerment.