T2DM bireylerde iflamatuar belirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the inflammatory markers in T2DM individuals
  1. Tez No: 703421
  2. Yazar: RUAA AJEL SHAHEL ALMOHSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL AKILLI ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus (T2DM), İnflamatuar belirteçler, Hiperglisemi, Type 2 diabetes mellitus, Inflammatory markers, Hyperglycemia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Diabetes mellitus, insülin salgılanmasındaki mutlak veya göreceli yetersizlikler ve / veya bunun kronik hiperglisemi ile bağlantılı etkisi ve çeşitli metabolizmanın bozulması ve enflamasyona yol açmasıyla tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, tip 2 diyabetli bireylerde (n = 20) gen modülasyonunu ve serum enflamatuar belirteçlerindeki değişiklikleri; yaş-cinsiyet uyumlu sağlıklı kontrol (n = 20) ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Mevcut kesitsel bu çalışmada; açlık kanı, glikoz seviyeleri ve enflamatuar belirteçler, yani tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α) ve interlökin-6 (IL-6) gibi çeşitli biyokimyasal parametrelerin araştırılması için düz ve EDTA içeren tüplerde toplanmıştır. Bu enflamatuar belirteçlerin, transkripsiyon faktörleri yani nükleer faktör-κβ (NFkβ) ile birlikte ekspresyon profilleri de incelenmiştir. Diyabet grubunda, vücut kitle indeksi ve bel-kalça oranının sağlıklı kontrole göre anlamlı olmayan düzeyde arttığı tespit edilmiştir. T2DM hastalarında, sağlıklı kontrol grubuna göre sırasıyla serum glikoz, TNF-α (P≤0.001) ve IL-6 (P≤0.001) düzeylerinde artış, TNF-α ve IL-6 genlerinin (P≤0.01), NFκB düzenleyici genleri (P≤0.05) ile birlikte ekspresyon profilinde sağlıklı kontrollere kıyasla diyabet durumunda yukarı regüle edildiği belirlenmiştir. Diyabet hastalarında allopatik medikasyon kullanılsa bile, biyokimyasal parametrelerin ve gen modülasyonunun sağlıklı kontrollere kıyasla değiştiği belirlenmiştir. Uzun süreli kullanıldıklarında, hedef etkileri ve bazı yan etkileri bilinen bu ilaçların yerine, vücutta çok az yan etkisi olacak veya hiç olmayacak daha iyi ilaç yönetimine acil ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is characterized by absolute or relative insufficiencies in insulin secretion and/or its action associated with chronic hyperglycemia and disturbed various metabolism leads to inflammation. The aim of the present study was to evaluate the gene modulation and serum inflammatory marker alterations in type 2 diabetes individuals (n=20) as compared to their age-gender matched healthy control (n=20). In the present cross-sectional study, the fasting venom blood was collected in plain and EDTA containing vacutainer which was subjected for various biochemical estimation such as glucose levels and inflammatory markers, i.e. tumour necrosis factor - alpha (TNF-α) and interleukin-6 (IL-6). The expression profiles of above inflammatory markers along with their transcription factor, i.e. nuclear factor-κβ (NFkβ) were also studied. In the diabetes group, the body mass index and waist-hip ratio was found to be non-significant increased as compared to healthy control. In T2DM patient, serum glucose, TNF-α (P≤0.001) and IL-6 (P≤0.001) were increased as compared to the healthy control, respectively. The expression profile of TNF-α and IL-6 genes (P≤0.01) along with their regulatory gene NFκB (P≤0.05) were found to be upregulated in the diabetes condition as compared to healthy control. Though, the diabetes patients are on allopathic medications, the biochemical parameters and gene modulation were found to be altered as compared to healthy controls. These drugs are known for their target action and some adverse side effects also, when recommended for long term use. So, there is an urgent need for the good drug management, which will have low or no side effects on the body.