Jean Baudrillard perspektifinde tüketim olgusunun yeniden üretilmesi: Tüketim toplumu
Reproduction of consumption phenomenon in Jean Baudrillard's perspective: Consumption society
- Tez No: 703433
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Baudrillard, Tüketim Toplumu, Simülasyon, Simülakr, Teknoloj, Reklam, Baudrillard, Consumer Society, Simulation, Simulacra, Technology, Advertising
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez çalışmasında ünlü Fransız düşünürlerinden biri olan Jean Baudrillard'ın tüketim olgusu ve tüketime yaklaşımı incelenmektedir. Akademik hayatı boyunca kapitalizmi anlamaya çalışan Baudrillard, teknoloji, reklam, kitle iletişim araçlarıyla kapitalist tüketim ilişkilerinin nasıl dayatıldığı ve devamlılığını sağladığını ayrıntılı bir şekilde çözümlemeyi amaçlamıştır. Tüketim olgusu, insanlığın ortaya çıkmasıyla ilintili bir durumdur. Binlerce yıllık yaşamsal süreçte birçok aşamadan geçen tüketim, günümüz toplumlarında kullanım değeri çerçevesinde satın alınıp tüketme anlayışı önemini kaybetmiştir. Baudrillard'ın tüketim toplumunun nasıl ortaya çıktığı incelenirken, simülasyon, simülakr, hiper gerçeklik, gösterge, nesne, kitle iletişim araçları, reklam, teknolojiye ilişkin görüşlerinden yararlanılarak hareket edilmiştir. Baudrillard'ın düşünce sistemi irdelenlenmiş ve günümüz tüketim toplumlarını inşa eden üretim ve tüketim ilişkilerine odaklanılmıştır. On dokuzuncu yüzyıllarda teknolojide başlayan önemli ilerlemeler sonucunda toplumların tüketim ilişkilerinde değişim yaşanmaya başlanılmış ve tüketim toplumundaki tüketim olgusunun sorgulanmasına neden olmuştur. Dolayısıyla Jean Baudrillard, teknoloji, reklam, kitle iletişim araçları ile tüketim olgusunun gerçekliğini yitirdiğini ve gerçekliğin simülakrların göstergeleriyle yeniden üretilerek tüketim temelli bir topluma dönüştüğünü belirtmiştir. Bu doğrultuda çalışmamızda Jean Baudrillard'ın simülasyon kuramının ve bu kurama ilişkin tüm değerlerin anlamlarını yitirdiği, bunun inşasında gelişen teknoloji, reklam ve kapitalist tüketim ilişkilerinin etkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the consumption phenomenon and her approach to consumption of Jean Baudrillard, one of the famous French thinkers, are examined. Baudrillard, who tried to understand capitalism throughout her academic life, aimed to analyze in detail how capitalist consumption relations were imposed and maintained through technology, advertising, mass media. The phenomenon of consumption is related to the emergence of humanity. Consumption, which has passed through many stages in the life cycle of thousands of years, has lost its importance in today's societies to buy and consume within the framework of use value. While examining how the consumer society emerged, Baudrillard's views on simulation, simulacrum, hyper-reality, sign, object, mass media, advertising, and technology were used Baudrillard's thought system has been examined and focused on the production and consumption relations that build today's consumption societies. As a result of the important advances that started in technology in the nineteenth century, a change began to occur in the consumption relations of societies and this led to the questioning of the consumption phenomenon in the consumer society. Therefore, Jean Baudrillard stated that the phenomenon of consumption has lost its reality with technology, advertising, mass media, and that reality has been reproduced with the indicators of simulacra and transformed into a consumption-based society. In this direction, in our study, it has been revealed that Jean Baudrillard's simulation theory and all values related to this theory have lost their meaning, and the effect of developing technology, advertising and capitalist consumption relations in its construction.