İç kulak anomalisi olan koklear implantlı bireylerde intraoperatif objektif test bulguları
Intraoperative objective test findings in individuals with cochlear implants with internal ear anomalies
- Tez No: 703434
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SENNAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, İç Kulak Anomalisi, İntraoperatif görüntüleme, e-ABR, Cochlear Implant, Inner Ear Anomaly, Intraoperative Objective Test, e-ABR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; iç kulak anomalisi olan ve olmayan koklear implant kullanıcılarında intraoperatif objektif test sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya yaşları 1-10 arasında değişen, çalışma grubu için iç kulak anomalisine sahip 16, kontrol grubu için de iç kulak anomalisine sahip olmayan 13 koklear implantlı kulak dâhil edilmiştir. Bireyler, radyolojik ve odyolojik değerlendirmeler sonrasında iç kulak anomalisi belirlenmiş olan, koklear implant konseyi kararı sonrasında, iç kulak yapıları Medel marka intrakoklear elektrotlara uygun olan bireyler arasından iç kulak anomalisi ve normal kokleaya sahip olan bireyler, cinsiyet ve sosyal seviye farklılıkları gözetilmeksizin dahil edilmiştir. Uygulanan implantasyon cerrahisi sonrasında, rutin intraoperatif odyolojik test bataryası yapılmış kişiler yer almaktadır. Bu protokolde, koklea içine KBB cerrahı tarafından yerleştirilen, elektrotun bütünlüğü hakkında bilgi veren telemetri ve impedans ölçümü, e-SRT ölçümü, Medel yazılımında yer alan ART işleminin otomatik versiyonu, A-ART uygulanmış, e-CAP ölçümü yapılmıştır. Son olarak, e-ABR ölçümleri yapılmıştır. Kontrol grubunda, e-SRT ve A-ART elde edilme oranı, çalışma grubuna göre daha yüksektir. Çalışmada aynı zamanda e-ABR eşiklerinin iki grup arasında farklı latans süreleri ayrıca elektrotlarda yapılan ölçümlerde farklı şiddet seviyelerinde önemli ölçüde farklılık elde edilmiştir. e-ABR V.dalganın elde edilmesinde, latans süreleri açısından çalışma grubu ve kontrol grubu arasında farklılık olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, özellikle pediatrik grup olmak üzere iç kulak anomalisi olan koklear implantlı bireyler için objektif test teknikleri önem kazanmakta olup bu çalışma iç kulak anomalisi olan koklear implant grubu için e-ABR'nin, e-CAP veya e-SRT'den daha güvenilir bir ölçüm olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the results of objective testing techniques in cochlear implant users with and without inner ear anomalies. For this purpose, 16 patients with cochlear implants, aged 1-10 years, with inner ear anomalies and 13 without inner ear anomalies were included in the study. Individuals, who had inner ear anomalies after radiological and audiological evaluations, and whose inner ear structures were suitable for Medel brand intracochlear electrodes after the decision of the cochlear implant council, individuals with inner ear anomaly and normal cochlea were included regardless of gender and social level differences. After the implantation surgery, he is among the people who had a routine audiological test battery. In this protocol, telemetry and impedance measurement, e-CAP measurement, which is placed into the cochlea by the ENT surgeon, giving information about the integrity of the electrode, and A-ART, which is the automatic ART procedure in the Medel software, were applied. In this stimulation, the measurements made by both stimulus and recording from the electrode placed in the cochlea were evaluated. In addition, measurement of electrically stimulated stapes muscle reflex, e-SRT, was performed. Finally, e-ABR measurements were made by connecting two separate systems to each other with a trigger cable, sending an electrical stimulus over the implant and recording the response created by this stimulus over the ABR device. It was observed that e-SRT and A-ART responses were higher in patients without inner ear anomaly than in those with inner ear anomaly. The study also found that the e-ABR thresholds differed significantly between the two groups at different time points and electrodes. It was observed that the present levels and delays of e-ABR wave V differed between the group with inner ear anomaly and the control group. As a result, objective testing techniques are gaining importance for cochlear implant users with inner ear anomalies, especially young children, and this study shows that e-ABR is a more reliable measurement than e-CAP or e-SRT for the specific cochlear implant group.