Tur- P hastalarında genel ve spinal anestezide postoperatif nötrofil / lenfosit oranının karşılaştırılması
Comparison of postoperative neutrophyl / lymphocyte ratio in general and spinal anesthesia in TURP patients
  1. Tez No: 703437
  2. Yazar: FEYZA ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA BERRA SARITAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Rejyonel Anestezi, Nötrofil / Lenfosit Oranı, İnflamatuar Yanıt, Regional Anesthesia, Neutrophil / Lymphocyte Ratio, Inflammatory Response
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: TUR-P hastalarında genel ve spinal anestezinin infalamatuar yanıtın kolay ve effektif göstergelerinden olan nötrofil / lenfosit, platelet / lenfosit oranı, C Reaktif Protein (CRP), Ortalama Platelet Hacmi (MPV) düzeyleri üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza elektif TUR-P yapılan 35- 80 yaş aralığında, ASA sınıflaması I-III olan 50 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 2 gruba ayrıldı; genel anestezi grubu (Grup G, n=25) ve spinal anestezi grubu (Grup S, n=25). Grup G deki hastalara rutin genel anestezi uygulandıktan sonra, Grup S deki hastaların blok düzeyleri kontrol edildikten sonra, yeterli anestezi düzeyine erişince cerrahi başlatıldı. Operasyon süresince hastaların hemodinamik verileri kaydedildi. Stres ve inflamatuvar yanıtın değerlendirilmesi için venöz kan örnekleri bütün hastalardan preoperatif (T1), postoperatif 24. saat (T2) kan örnekleri alındı. Örnekler alındıktan hemen sonra Klinik Biyokimya laboratuvarına gönderildi. Kan örneklerinden CRP ve hemogram parametreleri görüldü. Hemogram parametrelerinden nötrofil / lenfosit, platelet / lenfosit, MPVdüzeyleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hasta grupları demografik veriler açısından birbirine benzerdi. Gruplar arası değerlendirmede postoperatif spinal ve genel anestezi arasında nötrofil / lenfosit, MPV, monosit, CRP değerleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı, platelet/lenfosit karşılaştırmasında ise postoperatif dönemde genel anestezide daha yüksek bulunmuştur. Grup içi karşılaştırmada ise genel anestezi grubunda postoperatif nötrofil / lenfosit, platelet / lenfosit değerleri preoperatif değerlere göre anlamlı yüksek bulunmuştur. Yine grup içi karşılaştırmada spinal anestezi grubunda postoperatif daha yüksek CRP değeri elde edilmiştir. Vital bulguların kaydedildiği zaman aralıklarında T2 (uygulama sonrası) süresinde genel anestezi uygulanan grupta nabız değeri daha düşük görülmüştür, T4 (20.dk), T5 (30.dk) T6 (cerrahi bitiş) süresinde genel anestezi grubunda daha yüksek SpO2 deperi kaydedilmiştir. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada TUR-P yapılan hastalara uygulanan spinal anestezi ve genel anestezinin inflamatuar yanıta etkisini araştırmak için nötrofil / lenfosit oranı ve CRP değerlerine bakılmıştır ve gruplar arası karşılaştırmada anlamlı bir fark saptanamamıştır. Fakat grup içi yapılan karşılaştırmada genel anestezi grubunda postoperatif daha yüksek nötrofil / lenfosit oranına rastlanmıştır. Yapılan çalışmalarda bulunan bu farklı sonuçlar anestezi yönteminin inflamatuvar yanıt üzerine olan etkilerinin tam olarak açıklığa kavuşması için daha ileri ve daha fazla hasta sayısıyla çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the effects of general and spinal anesthesia on neutrophil / lymphocyte, platelet / lymphocyte ratio, CRP, MPV levels, which are easy and effective indicators of inflammatory response in TUR-P patients. Material-Method: Fifty ASA class I-III patients, aged 35-80 years, who underwent elective TUR-P were included in our study. The patients were randomly divided into 2 groups; general anesthesia group (Group G, n = 25) and spinal anesthesia group (Group S, n = 25). After routine general anesthesia was applied to the patients in Group G, after the block levels of the patients in Group S were controlled, surgery was initiated when the sufficient anesthesia level was reached. Hemodynamic data of the patients were recorded during the operation. Preoperative (T1) and postoperative 24hour (T2) blood samples were obtained from all patients to evaluate the stress and inflammatory response. Samples were sent to the Clinical Biochemistry laboratory immediately after collection. CRP and hemogram parameters were seen in blood samples. Neutrophil / lymphocyte, platelet / lymphocyte, and MPV levels were recorded among the hemogram parameters. Results: The patient groups included in our study were similar in terms of demographic data. No statistically significant difference was found between postoperative spinal and general anesthesia in terms of neutrophil / lymphocyte, MPV, monocyte, CRP values between the groups. In the general anesthesia group, a higher postoperative platelet / lymphocyte ratio was found. In the intergroup comparison, postoperative neutrophil / lymphocyte, platelet / lymphocyte values were found to be significantly higher than preoperative values in the general anesthesia group. Again, in the within-group comparison, a higher CRP value was obtained postoperatively in the spinal anesthesia group. In the time intervals when vital signs were recorded, the pulse rate was lower in the group that was administered general anesthesia during the T2 (post-administration) period, higher SpO2 was recorded in the general anesthesia group at T4 (20 min), T5 (30 min) T6 (end of surgery) time. Conclusions: In this study, neutrophil / lymphocyte ratio and CRP values were examined to investigate the effect of spinal anesthesia and general anesthesia applied to patients who underwent TUR-P on the inflammatory response, and no significant difference was found between the groups. However, in the comparison made within the group, a higher postoperative neutrophil / lymphocyte ratio was found in the general anesthesia group. These different results found in the studies show that further studies with larger number of patients are needed to fully clarify the effects of the anesthesia method on the inflammatory response.