İlkokul öğretmenlerinin öğrencilerin milli eğitimin genel amaçlarına ulaşmalarını sağlamaya yönelik davranışlarının incelenmesi: Diyarbakır örneği
Investigation of primary school teachers' behaviors to ensure students achieve the general purposes of national education: The case of Diyarbakir
- Tez No: 703601
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Milli Eğitimin Amaçları, Öğretmen, Öğrenci, Education, Objectives of National Education, Teacher, Student
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ELBAY, Lina Hamide, İlkokul Öğretmenlerinin Öğrencilerin Milli Eğitimin Genel Amaçlarına Ulaşmalarını Sağlamaya Yönelik Davranışlarının İncelenmesi: Diyarbakır Örneği̇, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2021. Bu çalışma, MEB' e bağlı okullarda görevli ilkokul öğretmenlerinin milli eğitimin genel amaçlarına yönelik algıları temel alınarak yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin Milli Eğitimin genel amaçlarını kazandırmaya yönelik davranışlarının ne yönde olduğunu belirlemektir. Araştırmanın evrenini Diyarbakır ilindeki ilköğretim öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu ildeki ilköğretim okullarında görev yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tesadüfen belirlenen 204 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Milli Eğitim Genel Amaçlarını Gerçekleştirmeye Yönelik Öğretmen Davranışları Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerden“Milli Eğitim Genel Amaçlarını Gerçekleştirmeye Yönelik Öğretmen Davranışları Ölçeği”yoluyla toplanan veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Öncelikle 204 kişilik veri setindeki varyansların homojenliği ve normallik varsayımının doğrulanması işlemleri yapılmış, dağılımların parametrik analizler için uygun olduğu görülmüştür. Araştırma sonucuna göre; ilköğretim öğretmenlerinin eğitim durumlarının milli eğitimin genel amaçlarına yönelik davranışlarını farklılaştırmadığına fakat ilköğretim öğretmenlerinin gelir düzeylerinin, mesleki kıdemlerinin, medeni durumlarının ve yaşlarının milli eğitimin genel amaçlarına yönelik davranışlarını farklılaştırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ELBAY, Lina Hamide, Investigation of Primary School Teachers' Behaviors to Help Students Achieve the General Purposes of National Education: The Case of Diyarbakır, Master's Thesis, Sivas, 2021. This study was carried out based on the perceptions of primary school teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education about the general aims of national education. The aim of the study was to determine the behaviors of primary school teachers towards helping students gain the general objectives of National Education. The universe of the research consists of primary school teachers in Diyarbakır province. The sample consists of 204 teachers randomly determined by the Provincial Directorate of National Education working in a primary schools in this province. The researcher used the“Teacher Behavior Scale for Realizing the General Objectives of National Education”as a data collection tool. The data collected from the teachers through the“Teacher Behavior Scale for Realizing the General Objectives of National Education”were analyzed in the computer environment. First, the data consisting of answers of 204 participants were analyzed to check homogeneity of the variances and the normality assumptions, and the results indicated that the data were suitable for parametric analyses. The results of the research concluded that the educational status variable did not have a significant effect on the participants' behaviors towards the general purposes of national education, but the income level, professional seniority, marital status and age variables had significant effects on the participants' behaviors towards the general purposes of national education.