Tek akciğer ventilasyonu uygulanan göğüs cerrahisi operasyonlarında rejyonel anestezi tekniklerinin beyin doku oksijenizasyonu üzerine etkisi
The effect of regional anesthesia techniques on brain tissue oxygenization in thoracic surgery operations applied with one lung ventilation
  1. Tez No: 703646
  2. Yazar: GAMZE GÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORGÜN ÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Anesthesiology and Reanimation, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Akciğer Ventilasyonu, Torakal Epidural Analjezi, Serebral Oksijenizasyon, NIRS, One Lung Ventilation, Thoracic Epidural Analgesia, Cerebral Oxygenation, NIRS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tek akciğer ventilasyonu (TAV) uygulanan toraks cerrahisi operasyonlarında Torakal Epidural Analjezi (TEA)'nin beyin doku oksijenizasyonu üzerine etkilerini Near İnfrared Spektroskopi (NIRS) yöntemi ile araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel çalışmaya tek akciğer ventilasyonu uygulanması ile toraks cerrahisi geçirecek ASA (American Society of Anesthesiology) I-III risk sınıfındaki 18-65 yaş arası 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup TEA (n=25): TEA uygulanan, Grup Kontrol (n=25) : TEA uygulanmayan olarak 2 gruba ayrıldı. Birincil sonuç ölçütü operasyon boyunca NIRS aracılığıyla ölçülecek serebral rejyonel oksijen satürasyon (ScO2) değerleri, sekonder sonuç ölçütleri ise sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, ortalama kan basıncı, End Tidal CO2, oksijen saturasyonu ve arteriyel kan gazı değerleri olarak belirlendi. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada TAV sırasında kaydedilen (T8, T9 ve T10) ScO2 değerleri ile başlangıç ScO2 değerleri arasında TEA uygulanan grupta daha düşük olmak üzere istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Sonuç: Bu çalışma sonuçları analjezi amacıyla yapılan TEA'nın intraoperatif dönemde uygulanan TAV sırasında ScO2 ve hemodinami üzerine etkisinin olmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of Thoracic Epidural Analgesia (TEA) on brain tissue oxygenation in thoracic surgery operations performed one lung ventilation with Near İnfrared Spektroskopi (NIRS) method. Material and Methods: In this prospective, observational study, 50 patients aged between 18-65 years in the ASA (American Society of Anaesthesiology) I-III risk class who will undergo thoracic surgery with the application of one lung ventilation were included in the study. Patients were divided into 2 groups: Group TEA (n=25): TEA applied, Group Control (n=25): TEA not applied. The primary outcome measure was cerebral regional oxygen saturation (ScO2) values to be measured by NIRS throughout the operation, and the secondary outcome measures were systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean blood pressure, End Tidal CO2, oxygen saturation and arterial blood gas values. Results: In the comparison between groups, a statistically significant difference was found between ScO2 values recorded during One Lung Ventilation (OLV) (T8,T9 and T10) and initial ScO2 values, which were lower in the TEA-applied group ( p0.05). Conclusion: The results of this study are that TEA performed for analgesia has no effect on cerebral oxygen saturation (ScO2) and hemodynamics during OLV during the intraoperative period.