Tip 2 DM tanılı yaşlılarda DPP4 inhibitörü kullanımının sarkopeni üzerine etkisi
Effect of DPP4 inhibitor use on sarcopenia in elderly diagnosed type 2 DM
  1. Tez No: 703647
  2. Yazar: CANBERK ŞENCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Sarkopeni, DPP4 İnhibitörü, Yaşlı, Diabetes Mellitus, sarcopenia, DPP4 inhibitor, older adults, muscle mass, muscle strength
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş: Sarkopeni, özellikle DM tanılı yaşlı hastalarda daha sık görülen önemli bir geriatrik sendromdur. Sarkopeni hastalarda morbidite ve mortalite artışına neden olmaktadır. Bu çalışmada DM tedavisinde kullanılan DPP4 inhibitörü ilaçların sarkopeni ve sarkopeni parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma rektospektif, kohort çalışmasıdır. Çalışmaya Eylül 2016 ve Temmuz 2019 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Bilim Dalı'nda takip edilen ≥65 yaş DM tanılı, 6 ay ara ile 2 kontrolü ve sarkopeni değerlendirme tetkikleri olan 90 hasta dahil edildi. Sarkopeni tanısı EGWSOP 2 kriterlerine göre konuldu. Hastalar DPP4 inhibitörü kullanımına göre gruplara ayrıldı. Bulgular: Hastaların, ortalama yaşı 72,57±7,089 ve %60'ü kadındı. DPP4 inhibitörü almayan, yeni başlanan ve halihazırda alan hasta sayıları sırasıyla 42, 29 ve 19 olarak saptandı. DPP4 inhibitörü alan hasta grubunda kas gücü değeri ve SMI değeri DPP4 inhibitörü almayan grubun kas gücü değeri ve SMI değerine göre anlamlı olarak yüksek saptandı. (sırasıyla p=0,011 – p=0,004) Regresyon analizi sonrası kavrama gücü ve SMI değeri için anlamlılık saptanmadı. (sırasıyla p=0,375; p=0,253) DPP4 inhibitörü alan 48 hastanın 6 ay sonunda düşük kas gücü sıklığının azaldığı görüldü.(p=0,039) DPP4 inhibitörü almayan 42 hastanın 6. ay sonunda kas gücünde azalma olduğu saptandı. (p=0,046) DPP4 inhibitörü yeni başlanan 29 hastanın grubunda 6 aylık tedavi sonrasında düşük kas gücü sıklığının azaldığı, SMI değerinin arttığı bulundu. (p=0,039 ve p=0,048) Halihazırda DPP4 inhibitörü kullanan 19 hastanın ise takipte düşük kas kitlesi sıklığının azaldığı saptandı. (p=0,021) Sonuç: Diyabetik yaşlı bireylerde DPP4 inhibitörü kullanımının erken dönemde kas kitlesi, ilerleyen dönemde ise kas gücü üstünde olumlu etkisi olduğunu saptadık. DM ve sarkopeninin yaşlı bireylerde artan sıklığını, DM'nin kendinin de sarkopeni riskini arttırdığı düşünüldüğünde DM tedavisinde etkin ve kullanımı güvenli bir ajanın ek olarak sarkopeni üstündeki olumlu etkileri tedavi seçiminde önemli bir gösterge olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sarcopenia is related to increased morbidity and mortality in older patients with Diabetes Mellitus (DM). In this study, we investigated the effect of dipeptidyl-peptidase 4 inhibitors (DPP4i) in sarcopenia in older adults with DM over a six-month follow-up. Materials and Methods: This is a longitudinal retrospective study. A total of 90 patients were included in the study. The diagnosis of sarcopenia was evaluated based on the EGWSOP 2 criteria. The patients were divided into two groups according to the use of the DPP4i. Then, DPP4i users were further divided into two groups as currently users and new starters. Results: The mean age of the patients was 72.57±7.089, and 60% of them were female. Although DPP4i users had worse glycaemia, sarcopenia and sarcopenia parameters were not different between the two groups. The frequency of decreased muscle strength decreased at the end of 6 months in DPP4i users. (p=0.039). It was determined that 42 patients who did not receive DPP4i had a decrease in muscle strength at the end of the 6th month. (p=0.046). When the patients analyzed as new starters and currently users, the frequency of low muscle strength was lower and the SMI value was higher after 6 months of treatment in the new starters. (p=0.039 and p=0.048) The frequency of decreased muscle mass decreased in the follow-up of currently DPP4i users. (p=0.021) Conclusion: We found that the usage of DPP4i in diabetic older adults had a positive effect on muscle mass at the end of the first six months and a positive effect on muscle strength using DPP4i longer than six months. Considering the increasing frequency of DM and sarcopenia in older adults, DPP4i may be a good choice as its positive effect on sarcopenia as well as its efficacy in the treatment of DM.