Obstrüktif uyku apnesi tanılı hastalarda allerjik rinit ile uyku apnesi ağırlığı ve optimal CPAP değeri arasında ilişki var mıdır?
Is there a relationship between allergic rhinitis and sleep apnea severity and optimal CPAP value in patients diagnosed with obstructive sleep apnea?
  1. Tez No: 703689
  2. Yazar: NAZLI EVİN DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM NEDİME SÖKÜCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Allerjik rinit, CPAP, eozinofili, OUA, Allergic rhinitis, CPAP, eosinophilia, OSA
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
GİRİŞ: Toplumda sık görülen bir hastalık olan allerjik rinitin, OUA'lı hastalar arasındaki prevalansı da oldukça yüksektir. Allerjik rinitin hem kendi semptomlarının hem de allerjik rinitte ortaya çıkan patofizyolojik değişikliklerin OUA gelişimi riskini artırdığı bilinmektedir. AMAÇ: Araştırmamızın amacı CPAP tedavisi alan OUA tanılı hastalarda allerjik riniti olan ve olmayan gruplar arasında OUA ağırılığı ve optimal CPAP değeri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Kesitsel çalışma olarak dizayn edilen çalışmamıza, SBÜ İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Merkezi'nde Ocak 2017 – Haziran 2018 tarihleri arasında OUA tanısı alıp PAP titrasyon çalışması yapılmış ve CPAP verilmiş olan 265 OUA'lı hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan kişilerin demografik verileri, antropometrik ölçümleri, komorbid hastalıkları, kullanmakta oldukları ilaçlar, ESS sonuçları ile KBB muayene notları retrospektif olarak tarandı ve kaydedildi. Hastalara ait polisomnografik veriler, PSG yapıldığı gecenin ertesi sabahı alınan hemogram değerleri ve PAP titrasyonu sonucu raporlanan optimal CPAP değerleri kaydedildi. BULGULAR: Hastalar CPAP eşik değeri 8cmH2O'ya göre eşik altı ve üstü gruplara ayrıldığında allerjik rinit varlığı istatistiksel olarak anlamlı çıkmasına karşın (p=0,021), çoklu regresyon analizine göre sadece daha yüksek VKİ ve AHİ değeri olan hastalara daha yüksek değerde CPAP tedavisi başlandığı saptandı (sırasıyla [%95 güven aralığı: 1,03–1,17], p=0,002; [%95 güven aralığı: 1,00–1,12], p=0,035). Ayrıca hastalar hafif-orta ve ağır OUA olarak iki gruba ayrıldığında, çoklu regresyon analizine göre daha yüksek VKİ değerlerinin ve allerjik rinit varlığının daha yüksek AHİ değerleri ile ilişkili olduğu saptandı (sırasıyla [%95 güven aralığı: 1,04–1,16], p=0,001; [%95 güven aralığı: 1,96–8,17], p=0,001). SONUÇ: OUA hastalarında allerjik rinit varlığı OUA ağırlığını ve optimal CPAP değerini artırmaktadır. OUA hastalarında allerjik rinitin doğru teşhis ve tedavisi ile bu hasta grubunun yönetiminde kolaylık sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: The prevalence of allergic rhinitis, which is a common disease in society, is also substantially high in OSA patients. It is known that both the symptoms of allergic rhinitis and the pathophysiological changes that occur in allergic rhinitis increase the risk of developing OSA. OBJECTIVE: Our study aims to reveal the relationship between OSA severity and optimal CPAP value between the groups with and without allergic rhinitis in OSA patients who were given CPAP therapy. MATERIAL-METHOD: Our study, which was designed as a cross-sectional study, included 265 patients who were diagnosed with OSA, underwent PAP titration and were given CPAP between January 2017 and June 2018 at SBU Istanbul Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Health Practices and Research Center. Demographic data, anthropometric measurements, comorbid diseases, medications they were using, ESS results, and ear nose throat examination notes were retrospectively scanned and recorded. Polysomnographic data of the patients, hemogram values have taken the morning after the night of polysomnography and optimal CPAP values reported as a result of PAP titration were recorded. RESULTS: Although the presence of allergic rhinitis was statistically significant when the CPAP threshold value was divided into groups below and above the threshold of 8cmH2O (p=0.021), it was determined that only patients with higher BMI and AHI values were started on higher levels of CPAP therapy, according to multiple regression analysis. (respectively, [%95 confidence interval:1,03–1,17], p=0,002; [%95 confidence interval:1,00–1,12], p=0,035). In addition, when patients were divided into two groups as mild-moderate and severe OSA, higher BMI values and the presence of allergic rhinitis were found to be associated with higher AHI values according to multiple regression analysis (respectively [95% confidence interval: 1.04–1.16], p=0.001, [95% confidence interval: 1.96–8.17], p=0.001). CONCLUSION: The presence of allergic rhinitis in OSA patients increases OSA severity and optimal CPAP value. Correct diagnosis and treatment of allergic rhinitis in OSA patients will facilitate the management of this patient group.