Düzce Üniversitesi eğitim programları ve öğretim yüksek lisans programı mezunlarını izleme çalışması
Duzce University curriculum and instruction master's program alumni tracking research
  1. Tez No: 703804
  2. Yazar: MELİKE KARANLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE HAYIRSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce Üniversitesi, Eğitim Programları ve Öğretim, Lisansüstü Eğitim, Mezun İzleme, Yüksek Lisans, Duzce University, Curriculum and Instruction, Postgraduate Education, Alumni Tracking, Master's Program
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırma bir mezun izleme araştırmasıdır. Aynı zamanda mezun görüşlerine göre Düzce Üniversitesi, Eğitim Programları ve Öğretim yüksek lisans programına ilişkin belirlemeler yapılmıştır. Bu belirlemeler mezunların yüksek lisans eğitimi alma amaçları, programın bu amaçları ne derece karşıladığı, programın mezunların mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıları çerçevesinde olmuştur. Aynı zamanda yüksek lisans mezunlarının hali hazırda diğer mezunlarla ve üniversite ile olan iletişim düzeyleri incelenerek mezun-üniversite iletişim yeterliliğine ilişkin görüş ve öneriler ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın modeli kesitsel taramadır. Araştırma 2010-2019 yılları arasında Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü EPÖ yüksek lisans programı mezunu olan 57 mezunu kapsamaktadır. Mezunlardan 39'u çalışmaya katılmaya gönüllü olmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış“EPÖ Mezun Anket Formu”aracılığı ile toplanmıştır. Anket formu görüşme formuna dönüştürülerek gönüllü 16 mezun ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Elde edilen nicel veriler betimsel analiz ile, nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmanın birinci alt amacı kapsamında elde edilen bazı sonuçlara göre; mezunlar eğitim bilimleri alanında gelişim, mesleki gelişim, kişisel gelişim ve akademik kariyer gelişimi gibi beklentilerle lisansüstü eğitim aldıkları ve bu amaçlarını gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Mezunların aldıkları yüksek lisans eğitiminden memnun oldukları belirlenmiştir; ancak derslerin daha verimli bir şekilde işlenebileceği ve verilen teorik eğitimin yanında uygulamaya da ağırlık verilmesi gerektiğini düşündükleri sonucu elde edilmiştir. Tezli yüksek lisans programından mezun olanlar akademik gelişime vurgu yaparken tezsiz yüksek lisans programından mezun olanların ise mesleki gelişimlerine vurgu yapmış olmaları dikkat çekmektedir. Mezunların mesleklerinin öğretmenlik oluşu, lisansüstü eğitimlerinde edindikleri bilgi ve becerilerin kullanım imkânı bulmalarında etkili olmaktadır. Mezunların edindikleri bilgi ve becerilerin öğretmenlik meslek bilgilerine, program okur yazarı olmalarına ve eğitimlerinin sürekliliğine katkısı olduğu sonucu elde edilmiştir. Mezunların kendi branşlarının öğretim programı hakkında lisans eğitimlerinde yeterince bilgi sahibi olamadıkları belirlenmiş ve EPÖ yüksek lisans eğitim programı ile birlikte öğretim programları hakkında bilgi edindikleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca lisansüstü programın, daha etkili öğretim ortamları hazırlamalarına katkıda bulunduğu belirlenmiştir. EPÖ yüksek lisans programı mezunların; bilimsel gelişimlerine, farkındalık sağlamalarına, akademik bilinç oluşturmalarına ve lisansüstü eğitimlerinde edindikleri bilgileri hayatın her alanına transfer edebilmelerini sağladığı sonucu elde edilmiştir. EPÖ yüksek lisans derslerinin teorik ve uygulama açısından orantılı olarak verilmediği ve bu durumun pratikte, mesleki yaşamlarında kullanımını güçleştirdiği sonucu elde edilmiştir. Öğrencilerin yaptıkları akademik çalışmaların daha çok ders sürecinde, dersler kapsamında yapıldığı belirlenmiştir. Akademik yapıyı devam ettiren tezli yüksek lisans programı mezunlarının tezsiz yüksek lisans programından mezun olanlara göre daha fazla akademik çalışma yaptıkları belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar arasında en fazla hakemli dergide makale yayımlanması olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca mezunların, sözlü-poster bildiri yayınladıkları ve kongrelere katıldıkları, kitap bölümü yazdıklarını ve çeşitli projelerde yer aldıkları belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci alt amacı kapsamında elde edilen bazı sonuçlara göre; mezunlar diğer mezun olanlar ile iletişimlerini yüz yüze, iletişim araçlarıyla veya online olarak sürdürdükleri belirlenmiştir. Mezunlar; bilgi paylaşımı ve fikir alışverişi yapma, akademik çalışmalarda birbirlerine yardımcı olma, deneyimlerini diğer öğrencilerle paylaşma, arkadaşlık ilişkisi kurma ve meslektaş olmalarından dolayı diğer mezunlarla iletişim kurdukları belirlenmiştir. Mezunların üniversite ile olan etkileşimlerinin en fazla üniversite web sitesinin ve üniversitenin sosyal medya hesabının takip edildiği belirlenmiştir. Mezunların üniversite ile iletişimlerini; akademik ilişki kurmak, üniversite ile iş birliği yapmak ve üniversiteye aitlik hissettikleri için iletişimde kaldıklarını belirlenmiştir. Öğretim üyeleri ile olan etkileşimlerini devam ettirdikleri ve bu sayede de akademik çalışmalarının devamını sağlayabildikleri belirlenmiştir. Lisansüstü eğitimlerine devam eden mezunların üniversite ile bağlarının daha kuvvetli olduğu ve üniversiteye aidiyetlik duygularının daha güçlü olduğu sonucu elde edilmiştir. Doktora eğitimlerine devam eden mezunların hem diğer mezunlarla hem de üniversite ile olan iletişimlerinin daha fazla olduğu sonucu elde edilmiştir. Öğrencilerin akademik yapıya devam etmeleri hem diğer mezunlarla hem de üniversite ile olan iletişimlerinde etkili olduğu sonucu elde edilmiştir. Mezunların diğer mezunlar ve üniversite ile iletişimlerini güçlü tutabilmeleri için kurumdan beklentilerinin; mezunlar ile üniversitede/fakültede yapılacak sosyal, kültürel ve akademik etkinliklerin duyurulması amacına yönelik bir iletişim ağı oluşturulması ve bu sayede üniversitede yapılan çalışmalara katılımlarının arttırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca mezunların; mezun izleme sistetemi oluşturulması, mezunların deneyimlerini öğrencilerle paylaşabilmeleri adına üniversiteye davet edilmeleri, mezun toplantıları düzenlenmesi, mezunlar için bir sosyal medya hesabı açılması ve mezunlar için bir web sitesi hazırlanmasına yönelik kurumdan beklentilerinin olduğu sonucu elde edilmiştir. Mezunlar, üniversitenin mezunlara yönelik faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini, mezunlarla etkileşimin canlı tutulmasını beklentisinde olduklarını belirtmişlerdir. Çalışmadan elde elden bulguların, üniversitenin eğitim hizmetlerinin niteliğini değerlendirmede, gerekli görülen düzenlemelerin ve iyileştirmelerin planlanmasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is an alumni follow-up study. At the same time, determinations were made regarding Düzce University, Curriculum and Instruction master's program according to the opinions of the graduates. These determinations were made within the framework of the graduates' aims to receive graduate education, to what extent the program meets these goals, and the program's contribution to the professional and personal development of graduates. At the same time, by examining the communication levels of master's graduates with other graduates and the university, opinions and suggestions regarding graduate-university communication competence were revealed. The model of the study is cross-sectional scanning. The research includes 57 graduates who graduated from Düzce University Graduate Education Institute CI graduate program between 2010-2019. 39 of the graduates volunteered to participate in the study. The data were collected through the semi-structured“CI Graduate Questionnaire Form”prepared by the researcher. The questionnaire form was converted into an interview form and semi-structured interviews were conducted with 16 volunteers. Quantitative data obtained were analyzed with descriptive analysis, and qualitative data were analyzed with content analysis. According to some results obtained within the scope of the first sub-purpose of the study; It has been determined that graduates receive postgraduate education with expectations such as development, professional development, personal development and academic career development in the field of educational sciences and they realize these goals. It was determined that the graduates were satisfied with the postgraduate education they received; However, it was concluded that they thought that the lessons could be taught more efficiently and that the emphasis should be given to practice in addition to the theoretical education given. It is noteworthy that those who graduated from the master's program with thesis emphasized academic development, while those who graduated from the master's program without thesis emphasized their professional development. The fact that the graduates' profession is teaching is effective in finding the opportunity to use the knowledge and skills they have acquired during their graduate education. It has been concluded that the knowledge and skills acquired by the graduates contribute to their knowledge of teaching profession, to be program literate and to the continuity of their education. It was determined that the graduates did not have enough information about the curriculum of their own branches in their undergraduate education, and it was concluded that they gained information about the curriculum together with the CI master's education program. In addition, it was determined that the graduate program contributed to the preparation of more effective teaching environments. EPÖ graduate program graduates; The result has been obtained that it enables them to develop scientifically, raise awareness, create academic awareness and transfer the knowledge they have gained in their graduate education to all areas of life. It was concluded that CI master's courses were not given proportionally in terms of theory and practice, and this situation made it difficult to use them in practice and in their professional lives. It has been determined that the academic studies of the students are mostly done during the course, within the scope of the courses. It has been determined that the graduates of the master's program with thesis, who continue the academic structure, do more academic work than those who graduate from the non-thesis master's program. Among the studies, it was concluded that the highest number of articles were published in peer-reviewed journals. In addition, it was determined that the graduates published oral-poster papers and participated in congresses, wrote book chapters and took part in various projects. According to some results obtained within the scope of the second sub-objective of the study; It has been determined that graduates maintain their communication with other graduates face-to-face, through communication tools or online. Graduates; It has been determined that they communicate with other graduates because of sharing information and exchanging ideas, helping each other in academic studies, sharing their experiences with other students, establishing friendships and being colleagues. It has been determined that the interaction of the graduates with the university is mostly followed by the university website and the social media account of the university. Communication of the graduates with the university; It has been determined that they stay in touch because they have an academic relationship, cooperate with the university and feel belonging to the university. It was determined that they continued their interaction with the faculty members and thus they were able to ensure the continuation of their academic studies. It was concluded that graduates who continue their postgraduate education have stronger ties with the university and their sense of belonging to the university is stronger. It has been concluded that graduates who continue their doctoral education have more communication with both other graduates and the university. It has been concluded that the students' continuing academic structure is effective in their communication with both other graduates and the university. The expectations of the graduates from the institution in order to keep their communication with other graduates and the university; It has been concluded that a communication network should be established for the purpose of announcing the social, cultural and academic activities to be held at the university/faculty with the graduates and thus their participation in the studies at the university should be increased. In addition, graduates; It has been concluded that there are expectations from the institution to establish an alumni tracking system, to invite graduates to the university so that they can share their experiences with students, to organize alumni meetings, to open a social media account for graduates and to prepare a website for graduates. Alumni stated that the university's activities for graduates should be increased and that they expect the interaction with the graduates to be kept alive. It is thought that the findings obtained from the study will guide the evaluation of the quality of the educational services of the university and the planning of necessary arrangements and improvements.