Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) fizik sorularının öğretim programı, ders kitabı ve öğrenme-öğretme süreciyle karşılaştırılması
Comparison of physics questions on Higher Education Institutions Exam (YKS) with the curriculum, textbook and the learning-teaching process
  1. Tez No: 819408
  2. Yazar: GÜLŞEN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, ders kitabı, beceri, fizik eğitimi, YKS, Curriculum, textbook, skill, Physics education, YKS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) fizik sorularının öğretim programı, ders kitabı ve öğrenme - öğretme sürecine ne derece uygun olduğunu belirlenmesidir. Yapılan literatür taramalarında fizik dersi için ülkemizde yapılan merkezi sınavlarda ve uluslararası sınavlarda istenilen başarıya ulaşılamadığı görülmektedir. Bu araştırmada hedeflenen başarıdan daha düşük düzeyde olmamızın nedenleri irdelenmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirilen araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması olup alt desenlerinden çoklu durum çalışması yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunda; Düzce ilinde orta öğretim kurumunda çalışan 35 fizik öğretmeni, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde Fizik Eğitimi Bölümünde görev yapan 6 öğretim üyesi, 2018 Ortaöğretim Fizik Dersi Öğretim Programı, MEB Fizik Ders Kitapları, 2019 – 2020 yılında gerçekleşen TYT (toplam 14 soru) ve AYT (toplam 28 soru) sınav soruları yer almaktadır. Çalışmada; dört adet veri toplama aracı oluşturulmuştur. Veri toplama araçları olarak öğretmenlerin ders işleniş durumlarını belirlemek amacıyla oluşturulan“Öğretmen Görüş Alma Formu”, TYT ve AYT sınavlarındaki soruların gerektirdiği becerileri belirlemek amacıyla 2019 ve 2020 YKS soru ve becerilerinin yer aldığı“YKS Soruları İçin Görüş Alma Formu”, YKS fizik sorularının öğretim programındaki kazanımları karşılama durumu için“Kazanım – Soru Çizelgesi”, YKS fizik sorularının çözümü için gerekli bilgilerin ders kitaplarında bulunma durumu için“Sınav Sorularının Gerektirdiği Bilgileri MEB Kitabında İnceleme Formu”kullanılmıştır. Verilerin toplanması aşamasında doküman inceleme ve görüşme kullanılmıştır. Kazanım – Soru Çizelgesi kullanılarak YKS fizik sorularının çözümü için gerekli kazanımlar belirlenmiştir. Sınav Sorularının Gerektirdiği Bilgileri MEB Kitabında İnceleme Formu kullanılarak YKS fizik sorularının çözümü için gerekli kazanımlara kitaplarda yer verilme durumu incelenmiştir. YKS Soruları İçin Görüş Alma Formu kullanılarak fizik sorularının çözümünde hangi becerilerin kullanıldığı belirlenmiştir. Öğretmen Görüş Alma Formu kullanılarak ders işleniş sürecinde hangi becerilere yer verildiği belirlenmiştir. Elde edilen verilerin analizi için betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Kazanım – Soru Çizelgesi ve Sınav Sorularının Gerektirdiği Bilgileri MEB Kitabında İnceleme Formu için içerik analizi uygulanmıştır. YKS Soruları İçin Görüş Alma Formu ve Öğretmen Görüş Alma Formu için içerik ve betimsel analiz iç içe uygulanmıştır. Ders işleniş süreci için yapılan içerik analizi kodlamaları için google forms belgelerinde uyuşum yüzdesi %92, yüz yüze görüşmelerin içerik analizi kodlamaları için uyuşum yüzdesi %91 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak öğretim programında yer alan beceriler belirlemiş, YKS fizik sorularının çözümü için gerekli bilgilerin MEB ders kitapları tarafından karşılandığı, YKS fizik sorularının çözümü için hangi becerilerin gerektiği ve ders işlenişi esnasında bu becerilere yer verilme durumu karşılaştırılmıştır.“Bilgi ve Metodolojiden Yararlanma”,“Bilgiyi Hayatta İşlevsel Olarak Kullanma”,“Mantıksal Düşünme”,“Okuma (Terimsel)”,“Sayı ve İşlem Becerisi”ve“Yorumlama”becerileri hem 2019-2020 yıllarında gerçekleşen TYT ve AYT sınavlarındaki fizik sorularının çözümünde hem de görüşme verilerine göre ders işleniş sürecinde gerekli beceriler arasında ortak olarak yer almıştır.“Problem Çözme”,“Sunma (Bağıntısal) ve ”Uzamsal Düşünme“ becerileri 2019-2020 yıllarında gerçekleşen TYT ve AYT sınavlarındaki fizik soruların çözümünde gerekli olarak karşımıza çıkarken ders işleniş süreçlerinde bu becerilere yer verilmemiştir. ”Teknoloji Kullanımı“, ”Bilgi ve Metodolojiyi Uygulama“, ”Sosyal ve Vatandaşlıkla İlgili Yetkinlikler“, ”Sistemler ve Bireyler Arası İşbirliği ve Liderlik“ ve ”İletişim" becerileri ders işleniş süreçlerinde kullanılırken 2019-2020 yıllarında gerçekleşen TYT ve AYT fizik sorularının çözümü için gerekli beceriler arasında yer almamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to examine the problem of determining the extent to which the Physics questions in Higher Education Institutions Exam (YKS) are suitable for the curriculum, textbook and learning-teaching process. In the literature reviews, it was seen that the desired success in the examinations held both domestically and internationally for physics course could not be achieved. In this study, the reason why we got less than the targeted success were tried to be scrutinized. The research carried out was a case study which is a qualitative research design and it was conducted with the multiple case study method which is one of the sub-patterns. In the study group of the research; 35 Physics teachers working in secondary education institutions in Düzce, 6 academicians from the Department of Physics Education at various universities in Turkey,2018 Secondary Education Physics Curriculum, MEB (Ministry of Education) Physics textbooks, exam questions in TYT (14 questions in total) and AYT (28 questions in total) were included. Four data collection tools were created for the study. As data collection tools,“Teacher Opinion Form”, which was created to determine the teaching status of teachers,“Feedback Form for YKS Questions”, which includes 2019 and 2020 YKS questions and skills, in order to determine the skills required to answer the questions in TYT and AYT exam,“Learning Outcomes-Question Chart'' was used for the status of YKS Physics questions meeting the outcomes in the curriculum. ''Examination form for the Information required by the Exam Questions in the MEB book'' in order to obtain availability status of the necessary information for the solution of YKS Physics questions in the teaching course books were used. In data collection process, document analysis and interview method were used. Learning outcomes were determinated for the solution of YKS Physics questions by using Learning Outcomes-Question Chart. Availability status of necessary learning outcomes in meb books were examined via Examination form for the Information required by the Exam Questions in the MEB book. ”Feedback Form for YKS Questions“ was used with the intent of determination which skills required to solve pyshics questions. Skills which are necessary on course teaching process were identified by using the ”Opinion Form for YKS Questions“. For the analysis of the obtained data, descriptive analysis and content analysis methods were applied. Content analysis was used for Learning Outcomes-Question Chart and 'Examination form for the information required by the exam questions in the MEB book. Content analysis and descriptive analysis were used together for ”Teacher Opinion Form“ and ”Feedback Form for YKS Questions. While the percentage of correspondence was calculated as 92% in the Google Forms for the content analysis coding made for the course teaching process, the percentage of agreement was calculated as 91% for the content analysis coding of the face-to-face interviews. As a result, the skills in the curriculum were determined, the information required for the solution of YKS physics questions was met by the MEB textbooks, which skills were required for the solution of YKS Physics questions, and the situation of including these skills during the course was compared. The skills of“Benefiting from Information and Methodology”,“Using Information Functionally in Life”,“Logical Thinking”,“Reading (Terminological)”,“Number and Operation Skills”and“Interpretation”were among the necessary skills not only in the solution of Physics questions in TYT and AYT exams held in 2019- 2020, but also in the teaching process according to the interview data. Whereas the skills of“Problem Solving”,“Presentation (Relational), and ”Spatial Thinking“ appeared as necessary in the solution of Physics questions in the TYT and AYT exams held in 2019-2020, these skills were not included in the course teaching process. ”Using Technology“, ”Applying Knowledge and Methodology“, Social and Citizenship Competencies”,“Systems and Inter-Individual Cooperation and Leadership”and“Communication”skills were used in the course processes; on the other hand, they were not among the skills required for the solution of Physics questions in TYT and AYT exams that took place in 2019-2020.