Illumination of the structures of some sulfonamide compounds with biological activity by spectroscopic methods and investigation of their physical properties by DFT method
Biyolojik aktiviteye sahip bazı sülfonamit bileşiklerinin yapılarının spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması ve fiziksel özelliklerinin DFT metoduyla incelenmesi
  1. Tez No: 703832
  2. Yazar: MUSTAFA JAMAL KHALEEL AL-SAMMARRAIE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FT-IR, NMR, NLO, DFT, HOMO, LUMO, FT-IR, NMR, NLO, DFT, HOMO, LUMO
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Sülfonamidler sentetik antibakteriyel bileşiklerdir ve genellikle gram-pozitif ve gram-negatif olmak üzere çeşitli bakteri türlerine karşı aktif olan geniş spektrumlu ilaçlardır. Sülfonamidlerin bulunduktan hemen sonra yaygın şekilde kullanılmaları ile, bakterilerin yol açtıkları hastalıklarda önemli bir azalma görülmüştür. Bu çalışmada 2,4-dihidroksibenzaldehit Sülfisoksazol Schiff bazı (S2M-S3) bileşiğinin kimyasal yapısı 1H-NMR, 13C-NMR ve FT-IR spektroskopik yöntemlerle aydınlatılmaya çalışılmıştır. Titreşim frekansları, 1H-NMR ve 13C-NMR hesaplamaları sonucunda teorik değerlerin deneysel değerlerle uyumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca S2M-S3, Cu (S2M-S3)2 ve Pd (S2M-S3)2 bileşiklerinin HOMO-LUMO moleküler orbital enerjileri, polarizebilite, hiper polarizebilite gibi doğrusal olmayan optik özellikleri (NLO) ve moleküler elektrostatik potansiyeli (MESP) incelenmiştir. Geometri optimizasyon hesaplaması sonucunda S=O ve S-N bağ uzunlukları önceki çalışmalalarda bulunan sonuçlara göre hafif miktarda daha uzun olarak elde edilmiştir. N-H bağ uzunluğu ise önceki yapılan çalışmalarla uyumludur. Yapılan hesaplamalarda S2M-S3 bişeşiğinin HOMO ve LUMO orbitalleri arasındaki enerji bant aralığı 4,09 eV ve ilk statik hiperpolarizabilite 27677,7×10-33 esu olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sulfonamides are synthetic antibacterial compounds and broad-spectrum drugs that are active against various types of bacteria, generally gram-positive and gram-negative. With the widespread use of sulfonamides immediately after their discovery, a significant reduction in diseases caused by bacteria has been observed. In this study, the chemical structure of 2,4-dihydroxybenzaldehyde Sulfisoxazole Schiff base (S2M-S3) was tried to be elucidated by 1H-NMR, 13C-NMR and FT-IR spectroscopic methods. As a result of the vibration frequencies, 1H-NMR and 13C-NMR calculations, it was seen that the theoretical values were compatible with the experimental values. In addition, HOMO-LUMO molecular orbital energies, nonlinear optical properties such as polarizability, hyper polarizability (NLO) and molecular electrostatic potential (MESP) of S2M-S3, Cu (S2M-S3)2 and Pd (S2M-S3)2 compounds were investigated. As a result of the geometry optimization calculation, S=O and S-N bond lengths were obtained slightly longer than the results found in previous studies. The N-H bond length is in agreement with previous studies. In the calculations, the energy band gap between the HOMO and LUMO orbitals of the S2M-S3 compound was 4.09 eV and the initial static hyperpolarizability was 27677.7×10-33 esu.