Use of social media use in health communication: The Twitter use of the Turkish Ministry of Health during the pandemic
Sağlık iletişiminde sosyal medya kullanımı: Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın pandemi döneminde Twitter kullanımı
  1. Tez No: 703833
  2. Yazar: BUSE SİBEL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık iletişimi, sosyal medya, kriz iletişimi, Covid-19, Health communication, social media, crisis communications, Covid-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sağlık iletişimi, yaşamın her anında hem bireysel hem de kurumsal düzeyde devamlı olarak kurulan bir iletişim türüdür. Sağlığa dair kurulan her türlü iletişimi kapsamak ile beraber; toplumda ve bireyde doğru sağlık davranış ve tutumlarını oluşturmak esastır. Bu çerçevede, sağlık kurumları ve sağlık otoriteleri hem günlük akışta hem de sağlık krizlerinde bireylere doğru sağlık bilgisini aktarma ve sağlık davranışlarının oluşturulmasına destekleme aşamasında sorumludur. Bu çalışmada, Covid-19 pandemi krizinde Sağlık Bakanlığı'nın Twitter üzerinden yürüttüğü sağlık iletişimi süreçleri ve içerikleri analiz edilmiştir. Sağlık Bakanlığı Twitter üzerinden kurduğu sağlık iletişiminde pandemi konulu paylaşımların yoğunlukta olduğu ve hem pandemi ilişkili hem de pandemi dışı konularda bilinçlendirme 11 Mart 2020 ile 20 Kasım 2020 tarihleri arasından mesajları verilmiştir. Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Yeniliklerin Yayılması Kuramına uygun bir iletişim türü kurmuştur ve pandemi döneminde sosyal medya üzerinden aktif bir iletim kurmuştur.
Özet (Çeviri)
Health communication is constantly conducted on individual and corporate levels in all areas of life. While it encompasses all types of communications regarding health, its foundations lie in creating the right health behavior and attitude. Health authorities and institutions are responsible, in this sense, to relay information and appropriate behavior to individuals during times of crisis, as well as in daily life. This study analyzes health communication processes Turkish Ministry of Health conduced on Twitter, and the content shared there, during Covid-19 pandemic. The Ministry of Health provided awareness raising messages in the health communication process it established on Twitter, where messages about the pandemic were frequent, in addition to other themes that are not directly related. Formed by the Ministry of Health between March 11th, 2020 and November 20th, 2020 via its social media account on Twitter, this type of communication is parallel with the theory, Diffusion of Innovations, ensuring active communication endeavors over social media during the time of the pandemic.