Geleneksel Türk okçuluğu yapan ergenler ile yapmayan ergenlerin sosyal kaygı ile akademik özgüvenleri arasındaki ilişki
The relationship between social anxiety and academic self-confidence of adolescents who practice traditional Turkish archery and adolescents who do not
  1. Tez No: 703866
  2. Yazar: KENAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM DEMİR ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Kaygı, Akademik Özgüven, Geleneksel Türk Okçuluğu, Social Anxiety, Academic Self-Confidence, Traditional Turkish Archery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma kapsamında geleneksel Türk okçuluğu yapan ergenler ile yapmayan ergenlerin sosyal kaygıları ve akademik özgüvenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında geleneksel Türk okçuluğu yapan ergenlerin sosyal kaygıları ve akademik özgüvenlerinin, geleneksel Türk okçuluğu yapma süresi, cinsiyet, eğitim durumu ve gelir düzeyi değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu, 10-18 yaş aralığında bulunan 587 birey oluşturmaktadır. Veriler iki farklı gruptan elde edilmiştir. Grupların bir tanesi geleneksel Türk okçuluğu sporu ile uğraşan öğrencilerden oluşuyorken ikinci grup bu sporla uğraşmayan bireylerden oluşmaktadır. Araştırma genel tarama modellerinden, ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında öğrencilerin demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin toplumsal endişe düzeylerini ölçümlemek için“Ergenler İçin Sosyal Kaygı Ölçeği”, akademik özgüvenlerini ölçmek için ise“Akademik Özgüven Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ele alınan değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda sosyal kaygı toplam puanı ve alt boyutları ile akademik öz yeterlilik inancı, akademik toplumsal yeterlilik, akademik onur, akademik toplumsal tatmin ve toplam akademik özgüven puanı arasında negatif yönde; akademik motivaston arasındaysa orta seviyede olumlu çerçevede manidar bir münasebet bulunmaktadır. Geleneksel Türk okçuluğu yapan ergenler ile yapmayan ergenlerin sosyal kaygı ve akademik özgüven düzeyleri arasındaki farklılığın belirlenmesi amacıyla ise bağımsız gruplar t-testi uygulanmıştır. Analiz sonucunda geleneksel Türk okçuluğu yapan ergenlerin sosyal kaygı düzeylerinin geleneksel Türk okçuluğu yapmayan ergenlere oranla daha düşük; akademik özgüven düzeylerinin ise daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, it is aimed to examine the relationship between social anxiety and academic self-confidence of adolescents who do traditional Turkish archery and those who do not. Within the scope of the research, it was also investigated whether the social anxiety and academic self-confidence of the adolescents who practice traditional Turkish archery differ significantly in terms of the variables of traditional Turkish archery time, gender, educational status and income level. The sample group of the study consists of 587 individuals between the ages of 10-18. Data were obtained from two different groups. While one of the groups consists of students who are engaged in the traditional sport of Turkish archery, the second group consists of individuals who do not engage in this sport. The research was carried out with the relational scanning model, one of the general scanning models. Within the scope of the research, the personal information form created by the researcher was used to reach the demographic information of the students. In addition, the“Social Anxiety Scale for Adolescents”was used to measure the social anxiety levels of the students, and the“Academic Self-Confidence Scale”was used to measure their academic self-confidence. Pearson Product-Moment Correlation Analysis was applied to examine the relationships between the variables considered within the scope of the research. As a result of the analysis, there was a negative correlation between social anxiety total score and its sub-dimensions and academic self-efficacy belief, academic social efficacy, academic reputation, academic social satisfaction and total academic self-confidence score; There is a moderately positive and significant relationship between academic motivation and academic motivation. In order to determine the difference between the social anxiety and academic self-confidence levels of the adolescents who do traditional Turkish archery and those who do not, the independent groups t-test was applied. As a result of the analysis, it was seen that there was a significant difference in favor of the adolescents engaged in traditional Turkish archery.