Ultrosonografi rehberliğinde interskalen brakial pleksus bloğu sonrası hemodinamik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of hemodynamic parameters after interscalen brachial plexus block under ultrosonography guidance
  1. Tez No: 703898
  2. Yazar: NURCAN ÖZCAN SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İSB, omuz cerrahisi, ISB, shoulder surgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: İnterskalen blok (İSB), artroskopik omuz cerrahisi için etkin bir anestezi tekniğidir. İSB sonrası kısa süreli hipertansiyon çok az sayıdaki çalışmada rapor edilmiştir. Gelişen HT cerrahi sahada kanama riskini artırarak operasyonu zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, lateral dekübit pozisyonda uygulanan artroskopik omuz cerrahisi anestezisi için USG rehberliğinde İSB sonrası hemodinamik parametrelerin ve bloğa bağlı yan etkilerin retrospektif olarak gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Elektif artroskopik omuz cerrahisi anestezisi için İSB uygulanan 18-80 yaş arası ASA 1-3 hastaların dosyaları ve anestezi takip formları retrospektif olarak incelendi. USG rehberliğinde 10 ml 0,5 bupivakain, 5 ml %2 prilokain karışımı ile uygulanan İSB sonrası, sistolik arteriyel basınç (SAB), diyastolik arteriyel basınç (DAB), kalp hızı (HR) ve SpO2 blok performansından önce (0) ve 5, 10, 15, 20, 30, 45 ve 60 dk. değerleri ve ameliyat sonrası servis hemşire gözlem dosyasından 3,6,12,24. saat tansiyonları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 99 hasta dahil edildi. İSB sonrası ilk 30 dakikada 12 hastada başlangıç tansiyonuna göre %20 değişim görülmüştür. Hastaların %7,07'sinde SAB >140 mmHg olduğu bulunmuştur. Yaş, cerrahi taraf, ek hastalıklar, cerrahi süre, ASA ve cinsiyetin hipertansiyon üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olmadığı saptanmıştır. (p=0.284,p=0.679, p=0.879, p=651, p=0.640p=0.096). Sonuç: USG eşliğinde gerçekleştirilen İSB uygulaması kan basıncı değerinde yükselme ile sonuçlanabilir. Bu durum İSB yapılması düşünülen kardiyovasküler hastalıkları veya kötü kontrollü hipertansiyonu olan hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Interscalene block (ISB) is an effective anesthetic technique for arthroscopic shoulder surgery. Short-term hypertension after ISB has been reported in very few studies. Developing HT increases the risk of bleeding in the surgical field and complicates the operation. In this study, it was aimed to retrospectively review the hemodynamic parameters after ISB and the side effects related to the block under the guidance of USG for arthroscopic shoulder surgery anesthesia applied in the lateral decubitus position. Methods: The files and anesthesia follow-up forms of ASA 1-3 patients aged 18-80 years who underwent ISB for elective arthroscopic shoulder surgery anesthesia were reviewed retrospectively. After ISB administered with a mixture of 10 ml 0.5 bupivacaine and 5 ml 2% prilocaine under the guidance of USG, before systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAB), heart rate (HR) and SpO2 block performance (0) and 5, 10, 15, 20, 30, 45 and 60 min. values and 3,6,12,24 from the postoperative nurse observation file. hourly blood pressure was recorded. Results: 99 patients were included in the study. At the 30th minute after ISB, a 20% change was observed in 12 patients compared to the baseline blood pressure. SAB was found to be >140 mmHg in 7.07% of the patients. Age, surgical site, comorbidities, duration of surgery, ASA and gender did have a statistically significant effect on hypertension. (p=0.284, p=0.679, p=0.879, p=651, p=0.640p=0.096). Conclusion: ISB application performed with USG may result in an increase in blood pressure. This should be considered in patients with cardiovascular diseases or poorly controlled hypertension who are considered for ISB.